Kitessékelnék Makkai Gergelyt: a megyei RMDSZ elindította a marosvásárhelyi alpolgármester kizárási folyamatát

Szucher Ervin 2018. november 07., 13:02 utolsó módosítás: 2018. november 08., 10:05

Mivel Makkai Gergely a felszólítás óta eltelt egy hónap alatt nem volt hajlandó lemondani marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztségéről, a Területi Állandó Tanács kezdeményezte az RMDSZ-ből való kizárását.

Kitessékelnék Makkait a pártból. Politikai ellenfelei úgy vélik, a második koreai kirándulása volt az utolsó csepp a pohárban Fotó: Haáz Vince

Ismételten feldühítette az RMDSZ Maros megyei vezetőségét Makkai Gergely, aki figyelmen kívül hagyta a Területi Állandó Tanács (TÁT) egy hónappal korábban hozott döntését – eszerint az eredménytelenséggel vádolt marosvásárhelyi alpolgármesternek le kellett volna mondania a másfél éve betöltött tisztségéről.

Mivel Makkai egy hónap elteltével sem tett eleget az október 4-ei felszólításnak, a TÁT most arról döntött, hogy kezdeményezi a politikus kizárását az RMDSZ-ből

– ez a legsúlyosabb szankció, amely az alakulat valamely tagja ellen hozható.

„Az elmúlt időszakban többen is beszéltünk Makkai Gergellyel: mindannyian emlékeztettük őt tanácsosjelölti vállalására, miszerint tiszteletben fogja tartani a szövetség programját, szabályzatát és döntéseit. Ám mivel nem tett eleget az RMDSZ kérésének, a Területi Állandó Tanács kezdeményezi tagsága megvonását és Makkai Gergely RMDSZ-ből való kizárását. A magunk részéről már most úgy tekintjük, hogy a marosvásárhelyi tanácsban a továbbiakban nem tíz, hanem kilenc tanácsossal dolgozunk, azonban jogi értelemben vett döntést csak a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozhat” – nyilatkozta Péter Ferenc megyei elnök.

Az idei dél-koreai világbéke-konferenciára a párttiltás ellenére, közpénzből elutazó Makkaival egyébként Kelemen Hunor szövetségi elnök is beszélt az elmúlt időszakban, de neki sem sikerült tudatosítania benne azt, hogy a pártnak indokolt esetben jogában áll visszahívni vezetői tisztségbe delegált tagjait.

Vass Levente: nem kellett volna idáig fajuljon az ügy

Vass Levente, a városi szervezet elnöke sajnálja, hogy idáig fajult a történet. Az RMDSZ helyi vezetője – aki Makkai első koreai látogatása alkalmával is nemtetszésének adott hangot – úgy véli, a Területi Állandó Tanács elegánsabban és pragmatikusabban is eljárhatott volna a pellengérre állított alpolgármester ügyében. Kérdésünkre, hogy a helyzet tisztázásáig a párt milyen szerepet szán Makkainak a városi önkormányzati frakcióban, Vass úgy vélekedett: mindaddig, amíg nem születik végleges döntés, az RMDSZ nem engedheti meg magának azt a „politikai pazarlást”, hogy lemondjon egy szavazatról.

A 23 fős tanácsosi testületben a szövetség jelenleg tíz képviselővel rendelkezik; „magyar ügyekben” általában a Szabademberek Pártja (POL) három tagjára, időnként a román alakulatok néhány emberére számíthat.

Nem lesz könnyű dűlőre jutni az elöljáróval

Az RMDSZ-nek egyébként várhatóan nem lesz könnyű félreállítania az alpolgármesteri fizetésén kívül parlamenti képviselői nyugdíjából élő Makkait. Az idős politikus egy városházi borozgatáson kollégáinak azt mondta, hogy „hülye lenne, ha saját kezűleg vágná el a torkát”, a lemondás visszautasítását pedig több magánbeszélgetés és politikai nyilatkozat alkalmával megerősítette.

Közben a városháza két legbefolyásosabb embere, Dorin Florea polgármester és személyes tanácsadója, Claudiu Maior rokonszenvét is elnyerte: mindketten a támogatásukról biztosították az aláírási joggal is felruházott alpolgármestert.

A jogszabályok értelmében a helyi tanácsosok csak akkor kénytelenek visszaadni mandátumukat, ha annak a szervezetnek a tagságát is elveszítik, amelynek jelöltlistáján a képviselő-testületbe jutottak.

Makkai Gergely RMDSZ-tagságáról, illetve a szervezetből való esetleges kizárásáról csak az SZKT jogosult dönteni.

Az alpolgármesterrel egyébként nem csak a saját pártja elégedetlen: korábban a POL is kérte a lemondását. Politikai ellenfelei úgy vélik, a második koreai kirándulása volt az utolsó csepp a pohárban, amely már a megválasztása utáni napokban „telni” kezdett. Akkor azzal váltotta ki sokak nemtetszését, hogy románul írta ki a nevét az alpolgármesteri irodájára. Az RMDSZ felszólítására egy második táblát is rendelt, így ő volt a városháza egyetlen dolgozója, aki két néven is szerepelt.

A botrány kirobbanása óta Makkai Gergely csak városi sajtóközleményeken keresztül kommunikál a médiával, az őt kérdező újságíróknak le szokta tenni a telefont. Egy hónap leforgása alatt lapcsaládunknak is csupán annyit mondott: „várom az argumentációkat, hogy mivel váltottam ki a közvélemény hangsúlyos elégedetlenségét”, majd lecsapta a kagylót.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat