Kiss-ügy: hírszerzés ihlette terhelő vallomás? – Az egyik vádlott állítja, a magyar és a román titkosszolgálat nyomására vallott

Balogh Levente 2018. november 07., 11:02 utolsó módosítás: 2018. november 07., 12:08

Bojtor Vilmos László, az ügy egyik vádlottja azt állítja, vádalkut ajánlott a magyar és a román hírszerzés, ezért tett terhelő vallomást Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács volt elnöke ellen a korrupciós perben.

A titkosszolgákatok is „besegítettek.” Kiss Sándort nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték

A magyar és a román titkosszolgálat, valamint a korrupcióellenes ügyészség nyomására tett terhelő vallomást Kiss Sándor, a Bihar megyei önkormányzat korábbi RMDSZ-es elnöke ellen a korrupciós ügy másik vádlottja, Bojtor Vilmos László – ezt maga Bojtor állította a nagyváradi táblabíróságon a Mediafax hírügynökség szerint.

Az üzletember még az október 11-ei tárgyaláson beszélt arról, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) egyik nagyváradi ügyésze, Adrian Muntean, valamint egy Traian Surducan nevű rendőr főfelügyelő lépett vele kapcsolatba az ügyben.

Mivel Bojtor nem volt hajlandó beismerni bűnösségét, Surducan vádalkut ajánlott neki: azt mondta, a Kiss ellen tett terhelő vallomás fejében legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik.

A megbeszélésre a Nagyváradhoz tartozó Biharpüspöki egyik ismert vendéglőjében került sor még 2015-ben Bojtor szerint, aki közölte: hajlandó hazugságvizsgálatnak is alávetni magát állítása valódiságának az igazolására. Az üzletember elmondta: mivel semmilyen konkrét bizonyíték nem volt Kiss ellen, mind a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mind a DNA, mind pedig a magyar hírszerzés azzal biztatta, „minden oké” lesz, amennyiben Kiss ellen vall. Hozzátette, hitt is abban, hogy minden rendben lesz, hiszen Kisst és az ügy egy másik vádlottját, Beniamin Rus építési vállalkozót akkor már őrizetbe vették, és a vagyonukat is zárolták, míg őt békén hagyták.

Csakhogy a Bihar megyei törvényszék végül másképp döntött:

az idén június 8-án meghozott alapfokú ítéletben Bojtort hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Kiss Sándort, aki nem csupán a Bihar megyei önkormányzatot vezette, hanem a megyei RMDSZ elnöke is volt korábban, nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az RMDSZ-es politikust hivatali visszaélés, pénzmosás, csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt ítélte el a bíróság az ellene és négy másik üzletember ellen indított korrupciós perben. Beniamin Rusra, a Selina cég vezetőjére négy év, Bojtor Vilmos Lászlóra hat év letöltendő börtönbüntetést rótt ki a bíró.

Kiss Sándor, a Bihar megyei önkormányzat akkori RMDSZ-es alelnöke ellen 2014 áprilisában indított bűnvádi eljárást a DNA csúszópénz elfogadása, pénzmosás és hatalommal való visszaélés gyanújával.

A gyanúsítottak között szerepelt még az azóta elhunyt Mudura Sándor, továbbá Bojtor Vilmos László, Gheorghe-Ioan Roatiș, Beniamin Rus, Miklóssy Ferenc, valamint Miklóssy László is. Az ügyészek szerint Kiss, Bojtor és Rus kiterjedt pénzügyi konstrukciót dolgozott ki és működtetett: romániai (a Rus által vezetett váradi Selina és a Trameco Rt.) és egyesült államokbeli (a Bojtor által irányított Wasleys Worldwide LLC Washington) cégek közvetítésével 2005–2006-ban 600 ezer eurónyi pénzt mostak tisztára. Az így jogosulatlanul szerzett hasznot Rus Kiss Sándornak adta át, hogy előnyben részesítse a Selinát egyes nagyváradi területek értékesítésében.

Az ügyészek szerint a két tranzakcióval mintegy 8,6 millió eurós kárt okoztak a Bihar megyei önkormányzatnak.

A DNA szerint 2003–2004-ben egy másik összetett pénzügyi konstrukciót is tető alá hoztak a felek, ebben Roa-tiș, Miklóssy Ferenc és Miklóssy László is érintett volt, az ügylet során újabb 300 ezer eurót „fehérítettek ki”. A DNA további hasonló akciókat is gyanít. Alapfokú ítéletében a nagyváradi törvényszék a letöltendő börtönbüntetésen kívül Kiss Sándort 5,5 millió euró, Beniamin Rust pedig három millió euró kártérítés befizetésére is kötelezte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat