EMNP: az RMDSZ felelőssége lesz, ha nem sikerül átlépni a küszöböt az EP-választáson

Krónika 2019. március 14., 14:17 utolsó módosítás: 2019. március 14., 14:19

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sajnálattal állapította meg, hogy az RMDSZ válasz nélkül hagyta a kisebb erdélyi magyar pártok által szorgalmazott választási koalíció létrehozását az európai parlamenti választások esetében. Nem közölte viszont az alakulat, mit tesz a koalíció elutasítása nyomán.

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök Fotó: Bálint Eszter

Az EMNP szerint kizárólag az RMDSZ vezetőségének a felelőssége lesz, ha a szövetségnek nem sikerül átlépnie az ötszázalékos küszöböt az európai parlamenti választásokon, és az erdélyi magyarság EP-képviselet nélkül marad. „Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a választási koalíció visszautasításával az RMDSZ lemondott mind a Magyar Polgári Párt (MPP), mind pedig az EMNP szavazóbázisáról, az erdélyi magyar szavazók jelentékeny hányadáról. Lemondott az általa fennen hangoztatott és hirdetett erdélyi magyar egységről” – szerepel az alakulat által csütörtökön szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásban.

Az EMNP azt is sérelmezte, hogy míg az eddigi EP-választások „így vagy úgy” három erdélyi magyart juttattak az uniós törvényhozásba, az RMDSZ már csak két hely megszerzését tűzi ki célul.

A Szilágyi Zsolt vezette alakulat arra utalt, hogy 2007-ben (Románia EU-csatlakozása után) az erdélyi magyarság a függetlenként induló Tőkés Lászlót és az RMDSZ két jelöltjét: Winkler Gyulát és Sógor Csabát is bejuttatta az EP-be. Két évvel később ugyanez a három képviselő az RMDSZ színeiben induló erdélyi magyar összefogás listáján, hét évvel később pedig Winkler és Sógor az RMDSZ jelöltjeként, Tőkés László pedig a Fidesz-KDNP jelöltjeként szerzett mandátumot.

A párt károsnak tartja, hogy a mostani választáson az RMDSZ eleve lebecsüli és alulértékeli az erdélyi magyar közösség erejét, és csak két hely megszerzését tűzi ki célul. „Ennek rövid és középtávon is negatív hatásai lesznek az erdélyi magyarok választási részvételére” – áll a párt elnöksége nevében, Szilágyi Zsolt által jegyzett állásfoglalásban. Az alakulat szerint az erdélyi magyar pártokat elsősorban a közösségi érdeknek, és nem a szűk pártérdeknek kellene vezérelnie. A választási koalíció az erők összeadását jelentené, a különböző táborok voksainak hasznosítását.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke korainak tartotta az MTI arra vonatkozó kérdését, hogy mit javasolnak a szimpatizánsaiknak. Hozzátette: ezt a megfelelő időben közölni fogják. Azt is megemlítette, hogy az EMNP a március 23-án Nagyváradon tartandó tisztújító küldöttgyűlésére készül. Mint ismeretes, a Krónika kérdésére, miszerint fontolgatja-e az EMNP az EP-választáson való önálló indulást azt követően, hogy az RMDSZ elutasította a néppárt és az MPP által felajánlott koalíciót, miközben jelöltlistája nem befutóhelyeire hívja a két párt képviselőit, Szilágyi a hét elején elmondta, a néppárt a következő napokban dönt a hogyan továbbról, és egyetlen változatot sem zárnak ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat