Egyetért az SZNT az Akadémiával, miszerint a székelység a magyar nemzet része

Krónika 2018. július 22., 21:20 utolsó módosítás: 2018. július 23., 08:56

Üdvözli a Székely Nemzeti Tanács a Magyar Tudományos Akadémiának a székelyekkel kapcsolatos állásfoglalását, amely az SZNT szerint lezár egy „káros és értelmetlen vitát” a székelység nemzeti hovatartozásáról.

Fotó: Barabás Ákos

A témában a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szombaton Sepsiszentgyörgyön ülésező Állandó Bizottsága (ÁB) foglalt állást. Mint ismeretes, a magyarországi Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július elején elfogadta a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezésre összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést.

A javaslat – amelyről a budapesti Országgyűlés mondja ki a végső szót – a Magyarországon élő székelyekkel bővítené a nemzetiségek jogairól szóló törvényben felsorolt 13 nemzetiséget (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán). Ezzel szemben a Magyar Tudományos Akadémia végkövetkeztetésében megállapítja, hogy a székelység nem értelmezhető önálló nemzetiségként.

Az SZNT emlékeztet, hogy korábban elfogadott dokumentumai teljes mértékben összhangban állnak az MTA állásfoglalásával, legfontosabb dokumentumában, Székelyföld autonómiastatútumában célként fogalmazta meg az intézményi garancia megteremtését, éppen a magyar nemzeti önazonosság védelmében.

„Történelmi azonosságának kifejezéseként, polgárai esélyegyenlőségének biztosítása érdekében, a magyar nemzeti önazonosság védelmében, Székelyföld lakossága önkormányzati közösséggé alakul” – idézte az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett közlemény a statútumot. A nemzeti tanács meggyőződése, hogy mindazok a sajátos hagyományok, amelyeket a székelység őriz, mindazok a szellemi értékek, amelyeket évszázadok alatt alkotott, elidegeníthetetlen részei a magyar nemzeti kultúrának.

Ugyanakkor elismeréssel kell szólnunk arról a művelődéspolitikáról, amelyet a magyar kormány folytat, és amely ápolja Benedek Elek, Kányádi Sándor, Kőrösi Csoma Sándor, Kriza János, Márton Áron, Mikes Kelemen, Nyírő József, Tamási Áron szellemi és erkölcsi hagyatékát, segíti a székely népi kultúra kincseinek fennmaradását” – olvasható az SZNT állásfoglalásában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat