Biró Zsolt szerint koncepciós per áldozata az alapfokon felmentett Mezei János volt polgármester

Rostás Szabolcs 2018. július 05., 09:12 utolsó módosítás: 2018. július 05., 09:51

Koncepciós eljárás áldozatának tekinti az alapfokon felmentett Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármestert Biró Zsolt.

Biró Zsolt szerint akár az MPP elleni támadásként is értékelhető az eljárás Fotó: Barabás Ákos

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a Mezei korrupciós perében a Hargita megyei törvényszéken hétfőn kihirdetett ítéletre utalva úgy vélekedett: a döntés megerősíti, hogy miért van szükség Romániában az igazságügy reformjára, miért kell módosítani a perrendtartási törvényt.

A politikus a magyarországi Echo Tv-nek úgy nyilatkozott, miközben román politikusok ellen is folyik eljárás,

szerinte meglepő az a „vehemencia”, amivel különösen választások előtt célba vesznek a nyomozó hatóságok olyan magyar politikusokat, akik határozottan kiállnak a közösségi érdekekért.

„A legügyesebb, legkarizmatikusabb vezetőink valahogy célkeresztbe kerülnek. Talán nem járnak messze a valóságtól azok, akik mély vagy árnyékállamról beszélnek. Beigazolódtak a félelmek, hogy Mezei János koncepciós eljárás áldozata, és bízunk benne, hogy akárcsak Rácz Károly esetében, itt is jogerőre emelkedik a felmentő ítélet” – jelentette ki az RMDSZ színeiben parlamenti mandátumot szerzett MPP-elnök, utalva a jogerősen felmentett egykori kézdivásárhelyi polgármester perére.

(Megjegyzendő, hogy a korrupció vádja alól 2013-ban jogerősen felmentett, az MPP színeiben mandátumot szerzett Rácz ügyéről a polgári párt a politikus 2011-ben elrendelt letartóztatásakor közölte: mivel a feljelentés egy RMDSZ-hez közel álló vállalkozótól származik, az MPP nem lepődne meg, ha az RMDSZ állna a Rácz elleni intézkedés mögött.)

Biró Zsolt szerint az alakulat választmányának elnöki tisztségét betöltő Mezeit lejáratták, úgy tekintettek rá, mint egy bűnözőre.

Akár a politikai alakulatunk elleni támadásként is értékelhető az eljárás”

– vélekedett a pártelnök, hozzátéve: a romániai rendszerbe „bele van kódolva, hogy folytatódni fognak a magyarellenes támadások”.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) által hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolt polgármesternek azt rótta fel a vádhatóság, hogy polgármesterként Gyergyószentmiklós nevében eladott egy olyan telket, amely a székelyföldi város és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. Az ügyben Virág Zsolt, a Monturist egykori ügyvezetője tett feljelentést, a perben károsultként szerepelt kártérítési igényét a törvényszék elutasította.

Mezei a felmentése kapcsán elmondta, az alapfokú döntés öröm számára, hiszen azt bizonyítja, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követett el, de „nem iszik előre a medve bőrére”.

Az ítéletet kommentáló Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester úgy véli, ismét bebizonyosodott, hogy az ügyészség bármikor visszaélhet hatalmával. „Romániában bárkit ártatlanul meghurcolhatnak az erőszakszervezetek, tönkretehetik karrierjét, életét, becsületét. És mindezért nem lehet felelősségre vonni senkit...” – posztolta közösségi oldalán az elöljáró, aki a Hajrá, János! biztatás mellett azzal zárta bejegyzését, hogy mindvégig bíztak Mezei ártatlanságában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat