„Megbuktatták” az Apáczai képzőművészeti osztályát

Kiss Előd-Gergely 2016. november 17., 19:50

Megszűnik a képzőművészeti osztály a kolozsvári Apáczai Csere János Gimnáziumban, miután az oktatási minisztérium írásban nem engedélyezte az indítását, holott szóban korábban ígéretet tett rá. 

Király András oktatásügyi államtitkár a Krónikának elmondta: először fordult elő, hogy a minisztérium vezetői nem tartották be adott szavukat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kolozsvári gimnázium túl későn fordult az oktatási tárcához, szerinte ez okozta, hogy végül nem sikerült engedélyeztetni az ötödikes képzőművészeti osztály indulását.

Mint ismeretes, a kincses városi tanintézet 1700 aláírást összegyűjtve kérte a minisztériumot, engedélyezze a magyar tannyelvű ötödikes képzőművészeti osztály elindítását. Október közepén Vörös Alpár, az iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy végül sikerrel járt a kilenc hónapos küzdelem. Király András ugyanakkor elmondta: kezdetben semmi nem utalt arra, hogy bármi gond lehetne. „Úgy nézett ki, hogy minden rendben van. Október negyedikén kaptunk egy értesítést Corina Marintól, az iskolahálózat menedzseléséért felelős vezérigazgatótól, hogy jóvá van hagyva a kérés. Ennek tudatában mindenki úgy könyvelte el, hogy rendben van” – magyarázta az államtitkár. Hozzátette: erről nem született hivatalos írásbeli értesítés, a Kolozs megyei tanfelügyelőség pedig elbújt a mögé az utasítás mögé, hogy tetszik, nem tetszik, engedélyezni kell az osztályt.

A minisztérium belebonyolódott az igazgatóvizsgáztatás hosszadalmas folyamatába, amelyet szintén az iskolahálózat menedzseléséért felelős igazgatóság bonyolított le, így nem született írásos dokumentum a képzőművészeti osztály jóváhagyásáról. Mint részletezte, korábban sem született ilyen dokumentum, a főtanfelügyelő pedig kitart a saját korábbi álláspontja mellett, miszerint nincs elég gyerek, nem életképes az osztály.

Kérdésünkre, hogy a minisztériumban történt-e mulasztás, az államtitkár kifejtette: az iskola késett el a kéréssel. Mint részletezte: a következő tanévre a beiskolázási adatokat decemberben, illetve februárban hagyják jóvá, az Apáczai képzőművészeti osztályának pedig nem volt jóváhagyott beiskolázási terve. „Mi felvállaltuk a lehetetlent, de amit eddig meg lehetett oldani, azt most egymillió más dologból kifolyólag nem lehetett” – jelentette ki a szakpolitikus. Mint részletezte, a gondot elsősorban az okozta, hogy szeptember elsejei keltezéssel kellett volna jóváhagyni az osztály indulását, a kolozsváriak „úgynevezett fellebbezése” szeptember 16-án született meg, így ahhoz, hogy jóváhagyják, korábbi dátumra kellett volna keltezni az ezt szentesítő hivatalos dokumentumot.

Erre, azaz egy olyan dokumentum aláírására, amelyen egy korábbi dátum szerepel, senkit sem lehet kötelezni, hívta fel a figyelmet Király András. Kérdésünkre elmondta: eddig nem fordult elő, hogy a minisztériumban az intézményvezetők ne tartották volna be az adott szavukat. Úgy vélte, sokkal hamarabb kellett volna elindítani a folyamatot. „Nehéz lesz ezt így megmagyarázni a szülőknek, gyerekeknek. Sokkal körültekintőbben kell eljárni, meg kell nézni, hogy van-e igény egy osztályra. Úgy néz ki, senkinek semmilyen igénye nincs rá, kivéve az iskolát” – értékelte a kialakult helyzetet az államtitkár.

Az Apáczai-gimnázium képzőművészeti osztályába járó 16 diák egy része az iskolában marad, a többi pedig visszatér abba a tanintézetbe, melyből átjött, közölte az iskola vezetősége.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat