Krónika Online
2017. április 26., szerda; Ma Ervin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Áll a bál az RMDSZ-es sajtónál

Balogh Levente, Pap Melinda, Rostás Szabolcs | 2017.01.03. [09:23] | Utolsó módosítás: 2017.01.03. [10:30]

Petíció indult hétfőn a Progress Alapítvány által kiadott Erdélyi Riport portál megszüntetése ellen. Nem ez az egyetlen újdonság az RMDSZ-es sajtó háza táján: menesztették a szintén a Progress által kiadott Maszol.ro portáltól többek között Ágoston Hugó vezető publicistát, ugyanakkor Nagy-Debreczeni Hajnal már nem Kelemen Hunor szövetségi elnök sajtótanácsosa, hanem a Progress vezetője.

w kombo riport_b

Érdekes változások mentek végbe az elmúlt időszakban az RMDSZ-közeli médiában, de váltás történt a szövetségi elnök közvetlen környezetében is sajtóvonalon. Az Erdélyi Riport szerkesztősége december 29-én közzétett nyilatkozatában hozta nyilvánosságra, hogy kiadója, a kolozsvári Progress Alapítvány 2017. január 1-jétől anyagi okok miatt meghatározatlan időre szünetelteti a portál működtetését, a munkatársakkal pedig szerződést bont.

A karácsony előtt közölt döntés nyomán a részben Nagyváradon szerkesztett portál stábja arra kérte az RMDSZ által működtetett alapítványt, hogy a jogok átadásával, jelképes eladásával adjon lehetőséget számukra a 14 évnyi munka folytatására új befektetők, támogatók bevonásával. Az Erdélyi Riport 2002 őszén hetilap formájában jött létre Nagyváradon a Scripta Rt. kiadó gondozásában, alapítói közül ma Simon Judit és Szűcs László dolgozik a lapnál. 2009 tavaszán a Riport Kiadó Kft. vette át a lapot, később a Kós Károly Alapítvány, majd a nyomtatott változat megszűnése után a Progress Alapítvány adminisztrálta.

A szerkesztőség úgy véli, olyan érveket, kulturális értékeket – például számos témában közölt riportsorozat – tudnak felsorakoztatni létjogosultságuk mellett, amelyek szerintük minden bizonnyal elkerülték a döntéshozó figyelmét. Emellett fontosnak tartották emlékeztetni arra, hogy a 2015 áprilisában megszűnt nyomtatott hetilap, illetve szerkesztői szinte valamennyi fontos magyar sajtószakmai elismerésben részesültek, szerkesztői és állandó szerzői pedig mintegy harminc könyvet publikáltak.

Szűcs László, az Erdélyi Riport főszerkesztője a Krónikának hétfőn elmondta, „erős kifejezés" lenne azt mondani, hogy tárgyaltak a kiadó vezetésével, amikor az gyakorlatilag közölte, hogy kiszállnak a portál további finanszírozásából. „Amikor elhangzott, hogy kifejezetten anyagi okokból szüntetik meg, én azt mondtam, ha nekik nem kell az online lap kiadói joga vagy a weboldal használata, mi hajlandók vagyunk átvenni akár jelképes összegért is, ezt követően pedig akár egy civil szervezetet bejegyeztethetünk a működtetésére. A kiadó vezetője akkor azt mondta, nem látja akadályát. Most várom a jelentkezését" – közölte Szűcs.

Mint kifejtette, Nagy-Debreczeni Hajnal, a Progress Alapítvány vezetője azt mondta, a cél az, hogy archiválják az oldalt. „A munkatársak részéről egyértelmű, hogy mindenki folytatni szeretné, sőt olyanok is jelentkeztek, hogy dolgoznának nekünk, akik eddig nem voltak szerzők" – tette hozzá. Szűcs azt is közölte, ha nem engedik át a névhasználatot vagy az oldalt, „nem nagy dolog" kitalálni egy új oldalt és nevet, amelyen jeleznék, milyen felületnek az utódja. Hétfőn egyébként Demény Péter költő kezdeményezésére petíció indult azzal a céllal, hogy a Progress gondolja át az Erdélyi Riport megszüntetéséhez vezető döntését. Az aláírók szerint – akiknek száma kedd reggelig megközeltette a háromszázat – az online felületen „minden ellenkező híreszteléssel szemben kiegyensúlyozott, tárgyilagos írások jelentek meg".

Az Erdélyi Riport megszüntetési szándékával egy időben változások történtek az RMDSZ-es alapítvány másik portáljának, a Maszolnak a háza táján is. A Krónika értesülései szerint önként távozott a portáltól Lázár Lehel lapigazgató, ugyanakkor menesztették Ágoston Hugó vezető publicistát és Gál Mária főmunkatársat. (Egy decemberben indult petíció aláírói éppenséggel cenzúrával vádolták meg a Maszol.ro-t, miután az megtagadta Gál Máriának a Szijjártó Péter külügyminisztert bíráló jegyzete közlését). Ágoston Hugó – aki a Maszol elődjének, az Új Magyar Szó napilapnak az alapító főszerkesztője volt – a Krónikának elmondta, december 19-én Nagy-Debreczeni Hajnal kiadóigazgató telefonon közölte vele, hogy köszöni az eddigi munkáját, és gazdasági okokra hivatkozva bejelentette: nem hosszabbítják meg a szerződését.

Az erdélyi magyar sajtóban egyedi, 12 állandó és több bedolgozó munkatárssal rendelkező, naponta két publicisztikával jelentkező véleményrovat ötletgazdája és vezetője elmondta, bizonyos jelek alapján fel volt készülve erre, és korábban maga is fontolgatta lemondását, de azzal áltatta magát, hogy még normálisan tudják működtetni a rovatot. „Utána pedig, amikor szinte bizonyossá vált a dolog, elhatároztam, hogy nem kímélek meg senkit az eltávolításommal járó kellemetlenségektől és az erkölcsi következményektől" – jelentette ki lapunknak a közismert publicista.

„Visszautasítom a gazdasági okot, hiszen helyettem és a rajtam kívül menesztett újságírók helyett újak jönnek, tehát anyagi okokról nem lehet szó" – fogalmazott Ágoston Hugó, aki elmondása szerint ezt telefonon közölte is Nagy-Debreczeni Hajnallal, és írásbeli indoklást kért, melyet nem kapott meg. „Miután telefonon felmerült, hogy gazdasági okok miatt rúgnak ki, ezt kikértem magamnak, és azt mondtam, azonnal nyílt levélben párhuzamot vonok a Népszabadság megszüntetésével, mert azt is gazdasági okokkal indokolták. Ekkor már a levelében az igazgató asszony nem hivatkozott gazdasági okokra. A baj az, hogy nem hivatkozott semmire, tehát nem indokolták meg, hogy miért kell mennem" – mondta Ágoston.

Az általa írt levélre – melyet lapunkhoz is eljuttatott – a kiadó csupán annyit válaszolt, hogy mivel szerződése lejárt, nem áll módjában meghosszabbítani azt. „Egészen biztosan nem azért menesztett az RMDSZ lapja, mert RMDSZ-ellenes cikkeket írtam. Erről szó sincs, nem írtam és nem is fogok írni RMDSZ-ellenes cikkeket, egyrészt mert nem tévesztem össze az RMDSZ-t a vezetőivel, másrészt mert fontosabbnak tartom közösségünk képviseletét akár a személyes dolgaimnál is. Viszont másfelől korábbi reakciók a legmagasabb szinteken és az utóbbi hónapok fejleményei inkább azt jelezték, hogy a magyar kormány politikájának, legfőképpen a gyűlöletkampánynak és a sajtóval való bánásmódnak, a Népszabadság megszüntetésének a bírálata az ok" – jelentette ki a Krónikának Ágoston Hugó.

Hozzátette, tudomása szerint hozzá hasonlóan a portál több neves publicistáját – Gál Máriát, Sebestyén Mihályt, Krebsz Jánost és Cseke Gábort – értesítette még arról Cseke Péter Tamás főszerkesztő, hogy nem tartanak igényt a munkájukra. Ágoston Hugó elmondta, tudomása szerint a publicisták közül Székedi Ferenc jelezte a Maszolnak, hogy a történtek fényében nem folytatja a munkát. Lapunk úgy tudja, nem közöl többet a Maszolon Demény Péter sem, a riportos petíció elindítója.

Nagy-Debreczeni Hajnal, a Progress Alapítvány elnöke hétfőn az Erdélyi Riport kapcsán lapunknak elmondta, a print kiadás 2015-ös megszüntetése nyomán közölték a szerkesztőséggel, hogy menjenek át online változatba, ezt pedig egy év alatt futtassák fel. „Ez azonban nem sikerült, a napi 150–200-as látogatottság ugyanis a gyengébbnél is gyengébbnek minősíthető. Ezért az a döntés született, hogy egyelőre ilyen formában nem működhet tovább a portál. Ugyanakkor megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy milyen változások lennének szükségesek a portál jobbá, olvasottabbá tétele érdekében" – jelentette ki Nagy-Debreczeni Hajnal, aki az Erdélyi Riport megszüntetése ellen indult petíciót kommentálva hozzátette: a döntés már megszületett az online felület működtetésének szüneteltetéséről; mindez egy munkakönyves alkalmazottat érint, a többi szerzői jogdíjjal állt alkalmazásban a portálnál.

A Progress vezetője a Maszolnál történt változásokról elmondta, Ágoston Hugó szerződése december 31-én lejárt, Lázár Lehel távozása pedig közös megegyezéssel történt, ám mivel ezek a kiadót érintő belső döntések, részletesebben nem kívánja kommentálni őket. Egyébként a Progress 2015-ben 497 ezer lej (110 ezer euró) támogatásban részesült az RMDSZ részéről.

Lemondott az RMDSZ-elnök sajtótanácsosa

Nagy-Debreczeni Hajnalt megkértük, erősítse meg vagy cáfolja ama értesülésünket, miszerint lemondott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sajtótanácsosi tisztségéről. „Ez hülyeség. Nem nyilatkozom erről. Majd ha lesz hivatalos tájékoztatás az ügyben, akkor a Krónika is megkapja" – érkezett a válasz.
debreczeni hajnalkaLapunk információi szerint Nagy-Debreczeni Hajnalnak az RMDSZ-elnök mellől történt távozása azzal állhat összefüggésben, hogy a korábbi televíziós újságíróról 2015-ben kiderült: évekig javadalmazásban részesült a Kolozsvári Rádió alkalmazottjaként, holott ott érdemi munkát nem végzett.  A botrány kirobbanását követően Kelemen kommunikációs tanácsadója kitartott amellett, hogy a két tisztség nem összeférhetetlen egymással, majd 2015 áprilisában lemondott a rádiónál 2010 augusztusától betöltött munkahelyéről, ahová a közszolgálati televíziótól való áthelyezése útján került.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
24.
BZSA
2017.01.16., hétfő [22:46]
Kedves Sándor, lehet, hogy rajtam kívül más is leírta azt a szókapcsolatot, hogy „meggyengültek a balliberális hadállások Erdélyben", de addig is, míg ez kiderül, jelezni szeretném, hogy soha nem voltam arról meggyőződve, hogy „ami egyszer a Fidesztől származik, azt gondolkozás nélkül el lehet fogadni jónak, és csakis helyeselni lehet”, mint ahogy azt sem hittem soha, hogy „mindenestül mocsok ballibsi-(poszt)kommunista banda.”
Egyáltalában, gondolkodásomat soha nem homályosította el semmiféle pártkötődés. Van amiben egyetértek a Fidesszel, a Jobbikkal és az LMP-vel és van, amiben nem. A magát baloldalnak nevező politikai bűnszövetség esetében ez nem mondható el, ezeket így, en bloc, nemzetellenes erőknek tartom.
Az RMDSZ-t viszont nem. Több kötetet írtam már arról, hogy e szervezet politikai vonalvezetésével mi a probléma, itt most erre nem térnék ki, de annyi biztos, hogy a középgárda, a tagság és a szavazók szintén nagyon sok értékes magyar ember tartozik ma is az RMDSZ-hez. Szomorú, hogy ahogy felfele megyünk a szervezeti piramison belül, számuk erősen csökken.
Ami pedig a Maszol- Erdélyi Riport féle társaság illeti, annak a hangvételnek, amit ők képviselnek egyszerűen nincs létjogosultsága. És ez nem pártpolitika. Nem a Fidesz-ellenesség elfogadhatatlan, hanem a nemzetben való gondolkodás elutasítása és aláaknázása.
Hogy a legfrissebb problémával példálózzak: aki nem látja ma, hogy Európa tervszerű muszlim megszállása mindazt el fogja tüntetni, amit mi konzervatívok, liberálisok és szocdemek megteremtettünk e kontinensen, az vagy vak, vagy tudatosan szolgálja a pusztulást. Akár így áll a helyzet akár úgy, nincs mit keressen a közpénzből fizetett nyilvánosságban.
23.
mucika
2017.01.05., csütörtök [22:32]
Hogy te milyen okos vagy,mivel etetett anyukád?
22.
Bodor Tamás
2017.01.04., szerda [11:28]
A Progress vezetője: "Ágoston Hugó szerződése december 31-én lejárt." Na és, nem lehetett meghosszabbitani ? Nem. "...mivel lejárt, nem áll módjában meghosszabbitani" - válaszolta a kiadó Ágoston Hugó levelére. Aha. Biztos, csak akkor állt volna módjában meghosszabbitani, ha nem járt volna le. De akkor meg minek ? Nagyon logikus vagy, Debreczeni Hajnal !
Szóval a Maszol legjobb publicistái - Ágoston Hugó, Gál Mária, Sebestyén Mihály, Krebsz János, Cseke Gábor, Székedi Ferenc és Demény Péter - nem kellenek nektek. Szégyeljétek magatokat !
21.
backspace
2017.01.04., szerda [11:22]
Sándor , 1990-tõl Romániát a pénz irányítja. Alapjaiban cseszõdött el az egész . Most épp ennek az elcseszett egésznek egy apró részletére reagálunk , ki így ki úgy. Nem is érdekelt volna a dolog , ha nem fenyegetõznének következményekkel . A kitelepedett orvosok sem fenyegetõztek , csendben csomagoltak és léptek. Ezek itt tudták de tapsoltak , hogy minden a legnagyobb rendben van. A válságban és utána is minden második rettegett , milyen lesz a holnap? Ezek fõnökei egy év alatt átlag négymillió eurót szedtek ki az erdõkbõl , ezek tapsoltak , minden rendben van. Ha valaki nem állt be a mindannyian imádjuk Brüsszelt klubjukba , jöttek a címkék : Nacionalista , náci , idegengyülölõ , homofób , xenofób stb stb. és tapsoltak , hogy minden a legnagyobb rendben van. Most ne ríjanak. Csak az érte utol õket , amit eddig letagadtak. Nyomták a globalizációt , miért esnek kétségbe amiatt , hogy a szavazóbázisuk munkaerõként a globális piacra lépve ignorálja õket? Nem kellenek már. Nyomták az egyirányú diszkriminációt. Itt eszembejut egy példa ámerikából a hírekben legutóbb leadott ezzel kapcsolatos eset. Virágboltot és házat vesztett egy idõs asszony , mert nem akart kiszolgálni két férfit az esküvõre. Diszkriminált. Ha idejutunk , nem fogom sajnálni az idõt és pénzt valamire. Nehogymá csak azok lennének agresszívek. Késõbb eljött Afrika is. Hozott magával eszement törzsi szokásokat , taharrust , háremet , betegséget , robbanóövet de aktiválta magát a cenz ura is, állnak a metrók , repterek , buszok , iskolák nap mint nap bombariadók miatt, ezek nácizták a védekezõket idegengyülölettel dobálóztak és ünnepeltek hogy minden rendben van. Az értelmiség többi fele hol volt? Töketlenül sunyított a vackában.

Az RMDSz soha nem lehet a barátom. A fidesz azt csinálhat amit akar , ez itt csak egy biznisz. Nyugton tartani a népet ,szintén pénzért , amíg a befektetési bankárok átszervezik fejünk fölött a kisvilágunkat. Dumát cserélnek menetközben , ha a szükség ezt kívánja , ettõl még marad minden a régiben. Ez csak egy kirakat.
20.
Bodor Tamás
2017.01.04., szerda [10:36]
A te szályad birlya-e izlelgetni a magyar hejesirást ? (Figyelem, ebben a szövegben 3 i hosszú, csak a gépemen nem tudom előrángatni !)
19.
Szilágyi N. Sándor
2017.01.04., szerda [09:03]
@backspace Bocsánat, nem volt benne semmi szándékosság, csak úgy magától jutott eszembe erről, hogy milyen transzparenssel tüntettek 1990 februárjában Bukarestben az IMGB nehézgépgyár munkásai, mikor Iliescuék felhergelték őket az értelmiség ellen: "Noi muncim, nu gîndim!" (Mondjuk ez már ebből is látszott. De volt olyan is, hogy "Moarte intelectualilor!".) Biztos hogy ez lenne a jó irány, amerre mennünk kellene lefelé?

A témával kapcsolatos kommenteket olvasgatva (nemcsak itt) egyre kevésbé értek valamit. Most sokan azon kárörvendenek, hogy – mint valaki másutt írja – meggyengültek a "balliberális hadállások Erdélyben". Az ilyen kommentelők legnagyobb része ugyanakkor meg van róla győződve, hogy ami egyszer a Fidesztől származik, azt gondolkozás nélkül el lehet fogadni jónak, és csakis helyeselni lehet, az RMDSZ viszont mindenestül mocsok ballibsi-(poszt)kommunista banda. És ez az utóbbi akkor is úgy van, ha az RMDSZ most annyira barátja a Fidesznek, hogy az ő kedvéért még az annak tetsző politikai tisztogatást is elvégzi a sajtóban. Úgy látszik, ki kell egészíteni a régi mondást és elvet, miszerint "a barátom barátja a barátom": kivéve, ha az RMDSZ-ről van szó, mert az akkor se a barátom, ha a barátom barátja.
18.
backspace
2017.01.04., szerda [02:50]
Nocsak. Siránkoznak az értelmiségiek? Munkára ! Udvarhelyen azzal érveltek , hogy túl sok van belõlük. Kórusban helyeseltek , vagy mélyen hallgattak errõl;. Mindegyiknek ki tudnék osztani fejenként öt hat egyedül maradt idõs embert vagy házaspárt gondozásra , fát vágni, behordani , orvoshoz hordozni , házat javítani , rábeszélni õket az állataik megtartására , hogy legyen értelme a reggeli felkelésnek , mozgásnak stb stb stb stb ha netalán úgy gondolják hogy az ejrószázezrekbõl szponzorált felülmúlhatatlan szellemi magasságban sziporkázó életük értelmét jelentõ kalandjuknak vége . Ha az esztergához nem értenek. Támogatás nélkül. Csendben. Mert mi jönne ki abból a pennából , ha nap mint nap a dicsõítettek döntéseinek következményeivel szembesülnének? Amíg emberek tízezrei párlejekbõl vívják némán hónapról hónapra az élethalálharcukat még mindig a megmaradásért addig semmiféle pártárnyékból sziporkázó tehetséges széltolónak és társainak nincs joga erkölcsi következményeket emlegetni. Ha ez sem tetszik lehet menni nyugatabbra melegbárba pikolónak. Eleget beajánlották oda magukat nyilvánosan.
Kirúgják a szakit , szó nélkül odébbáll .Felnõtt módon kezeli a történteket. Ejj. Az ember ha már valaki lett , nem esik kétségbe zárdugattyússal a kezében , szál gatyában mocsárban sem egyedül , úgyis kihozza a maximálisat mindenféle helyzetbõl ,a senkinek akármit akármennyit adhatsz attól nem lesz valaki. Felnõtt emberek . Véleményformálók. A hívek felháborodására játszani a legnagyobb összefogás idején? Engem lepszihóztak ezért , csodálkozom , hogy lehet egy ilyen neveletlen neoprimitív állítólag velem azonos szintre süllyedni.
17.
Aladin.
2017.01.03., kedd [22:39]
Nem egészen értem miről karattyolsz, de azt hiszem, te nem ismered a mai pénz-maffia-link-párt-sajtót. A komcsi-libsi ehhez képest őzgidás gyermekirodalom.
16.
alibaba
2017.01.03., kedd [20:15]
Ezek szerint komcsi-libi mentes erdélyi sajtónak nézünk elébe, már csak a kultúra más berkeit kell kipucolni oszt majd rend lesz.
15.
Gebele
2017.01.03., kedd [19:49]
Neked milyen a ,,szabad sajtó,, amely te szályad ize szerint vélekedik a dolgokról ?
14.
Viking9999
2017.01.03., kedd [19:13]
a csendes többség hallgasson:))))
13.
Ennyi még jár nekünk
2017.01.03., kedd [16:20]
... sőt, még ennél is több!
12.
csendes többség
2017.01.03., kedd [16:20]
Hát publicista uramék a mi véleményünket semmibe veszik ?
Csak egy manipulálandó anyag vagyunk ?
Illene a mi véleményünkre is adni. Még akkor is ha okosabbaknak tartják magukat.

Más:- Markó Béla mondása volt: Az rmdsz jó viszonyt ápol a mindenkori magyar kormánnyal. Függetlenül kik alkotják ezt a kormányt. Oly nehéz ezt érteni ?

Más:- Az rmdsz nem azért van, hogy részt vegyen a magyarországi pártvitákban. Hanem azért, hogy képviselje közösségünk érdekeit a lehetőségeken belül.
11.
permetezőgépkezelő
2017.01.03., kedd [15:35]
Nem tolok én semmit. Te tolod a szemellenzős dumát. Úgy ahogy mondtam, a setét háttérből. Ez a könnyebb, ugye?
Amúgy, a választás s a budapesti kormány álláspontja megmutatta, hogy a pártszekér-e rozoga, vagy a "pép"párt romlott...
10.
előreelvtársak
2017.01.03., kedd [15:08]
Valamit rosszul állítottál be azon a gépen, mert azon kívül, hogy itt szórod, hinted a mérget abból jutott a te szemedbe, felszívódott agytekervényeidbe, szublimálódott a lelked mélyére, mert a megnyilatkozásaid alapján nemcsak diverzáns módjára, hanem "tulipánt"-szektánsként is viselkedsz. Ráadásul annyi sütnivalód sincs, hogy megértsd az iróniát, s nevet cserélgetve, tolod azt a rozoga pártszekeret.
9.
permetezőgépkezelő
2017.01.03., kedd [14:32]
@na:
Nem tagadok én semmit, még azt sem tagadom, hogy a Krónika folyamatosan és hűségesen kiszolgálta a háttérerőket, azokat, akik a sötétből, az árnyékból, a kulisszák mögül, arc s név nélkül diktáltak.
Milyen könnyű leírni, hogy pártsajtó, Rmdsz-sajtó. A pártsajtónál legalább van azonosítható valami vagy valaki a háttérben. A Krónikánál mi van, ki van? És a Krónika milyen sajtó?
8.
Töprengő
2017.01.03., kedd [14:23]
Kik gondolatokat ölnek meg, amelyek nem szolgálják őket azok is gyilkosok. A kommunizmus azért bukott meg, mert gyilkolta a gondolatokat, és korlátozta az emberi jogokat, arra, hogy másképp gondolkodjanak, és ez volt amit az emberek nem tűrtek, ami kiváltotta kényszert, hogy lázadjanak.
Kísértetjárás van, a neonkommunizmus kísértete, visszatért a diktatúra, és a kötelező messiásimádás.
7.
na
2017.01.03., kedd [13:37]
Azt talán nem tagadod, hogy a Krónikának is voltak korszakai: például a Stanik által szerkesztett lap egészen más volt, mint a mostani...
6.
permetezőgépkezelő
2017.01.03., kedd [13:33]
Hugó valamikor nem is olyan régen a Krónikát boldogította. Nem is akárhogyan.
5.
hovátöretszelvtárs?
2017.01.03., kedd [13:28]
És ez milyen média, ahol elvtársiasan beírsz? Kinek a lakájmédiája?
4.
traktorista
2017.01.03., kedd [12:25]
Na Hugó, ezért volt miért annyira ny.lnod oda. Igy jártál.
3.
nandormagyari
2017.01.03., kedd [11:46]
http://systemcritic.blogspot.ro/2017/01/sos-sajtoszabadsag.html
2.
Biharpüspöki-Nagyvárad
2017.01.03., kedd [11:28]
Sajnálja a kutya őket,egy pártlappal kevesebb!
1.
eloreelvtarsak
2017.01.03., kedd [10:46]
A lakájmédiában cserélik a Hyppolytokat, nehogy már sajnálni kezdjem őket!
Hozzászólások24