A füstmentes dohányzás is káros – Az új típusú eszközöket is kitiltanák a nyilvános, zárt helyekről a tüdőgyógyászok

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. április 12., 09:42 utolsó módosítás: 2018. április 12., 11:57

Számos tüdőgyógyász osztja Raed Arafat államtitkár véleményét, miszerint a hagyományos cigarettához hasonlóan az új típusú dohányzóeszközöket is be kellene tiltani a zárt, nyilvános helyeken.

Fotó: Gecse Noémi

Egészségügyi szempontból nem jelent megoldást, sőt a dohányzásról való leszokást sem segíti az elektromos, illetve az új típusú cigaretta – szögezte le a Krónikának Ráduly Enikő sepsiszentgyörgyi tüdőgyógyász. A szakembert annak kapcsán kerestük meg, hogy Raed Arafat államtitkár, a belügyminisztérium készenléti főosztályának vezetője immár sokadik alkalommal fakadt ki közösségi oldalán az újfajta, a boltokban és a fogyasztók körében is egyre inkább elterjedő újfajta dohánytermékek ellen.

Arafatnak ezúttal is az a legfőbb kifogása, hogy

a gyártók és a kereskedők igyekeznek úgy beállítani ezeket a termékeket, mintha kevésbé lennének egészségkárosítók, mint a hagyományos cigaretta, holott szerinte ez távolról sem igaz, sőt az államtitkár rendszerint „a halál új eszközeinek” nevezi ezeket.

„Nem segítik a dohányzásról való leszokást”

Az új típusú eszközökkel kapcsolatos aggodalom jogosságát lapunknak Ráduly Enikő is megerősítette. Rámutatott: már annak is árulkodónak kellene lennie, hogy az elektromos és más típusú cigarettákat éppen a dohánygyártó nagyvállalatok dobták piacra áthidaló megoldásként, amikor egyre több országban kezdték betiltani a füstölést a zárt, nyilvános helyiségekben. „Ez a termék semmiképpen sem annyira ártalmatlan, mint azt a reklámok sugallják.

Egyrészt a nikotinmennyiség ugyanúgy bekerül a szervezetbe, másrészt egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a különböző ízesítők, mellékanyagok is károsak”

– részletezte a háromszéki tüdőgyógyász.

A szakember azt is hangsúlyozta: az alternatív eszközök a dohányzásról való leszokást sem segítik, hiszen ez csak abban az esetben lenne eredményes, ha fokozatosan csökkenne a bevitt nikotinmennyiség, ez a helyzet viszont nem áll fenn. Ráduly Enikő leszögezte:

ezek a cigaretták továbbra is fenntartják a függőséget, még annak gesztuselemét is, hiszen a fogyasztók ugyanúgy tartják, illetve szívják, mint a hagyományosat.

A tüdőgyógyász ennek ellenére úgy véli: a két rossz közül mégis az elektromos cigaretta a kisebb rossz, hiszen abból nem jutnak be a tüdőbe az égési melléktermékek, például a kátrány, amely csökkenti a légzési felületet és rákkeltő. A hagyományos cigaretta ártalmasabb, de nem mondható, hogy az alternatív változat egyáltalán nem az, szögezte le a szakorvos.

Arafat betiltatná az alternatív eszközöket

Raed Arafat államtitkár hétfői Facebook-bejegyzésében a korábbiakhoz hasonló erélyes hangnemben bírálta az alternatív dohányzóeszközöket, amelyekről úgy vélekedett, hogy ezeket is éppen olyan szigorúan be kell tiltani a zárt, nyilvános helyeken, mint ahogyan azt két évvel ezelőtt, 2016 márciusában tették a hagyományos cigarettával.

A News.ro hírügynökség beszámolója szerint Arafat indoklásként a CNN hírtelevízióban bemutatott tanulmányt hozta fel, amely szerint

2011 és 2015 között óriási mértékben, 900 százalékkal emelkedett a középiskolákban az elektromos cigarettát használók aránya.

„Ez egyértelmű replika azok számára, akik azt állították, hogy az új típusú termékek nem fogják befolyásolni a kamaszok szokásait” – hangsúlyozta.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a statisztika kifejezetten az elektromos cigarettára vonatkozik, azóta jelentek meg azonban, illetve terjednek egyre nagyobb mértékben az újfajta, a dohányt nem elégető, hanem felforrósító termékek. „Csak ez után fog kiderülni, hogy az újonnan piacra dobott eszközöknek milyen társadalmi hatásuk lesz. Az már most egyértelmű, hogy sürgősen cselekedni kell a termékek népszerűsítése, valamint nyilvános, zárt helyen való használatuk megakadályozása érdekében” – hangsúlyozta Raed Arafat.

Az államtitkár néhány hete arra szólította fel a képviselőket és szenátorokat, hogy mielőbb dolgozzanak ki törvénytervezetet annak érdekében, hogy „megállítsuk a halál kereskedőit, hogy újabb dohányzó generációt toborozzanak maguknak”.

„Visszahozzák a rossz szokást, amit alig tudtunk felszámolni”

A Mediafax hírügynökség összeállítása szerint Arafat véleményét számos szakember osztja. Irina Strâmbu bukaresti tüdőgyógyász például egyetért azzal, hogy ezek az eszközök csak ösztönzik a dohányzást. Rámutatott: a dohányzás zárt, nyilvános térben való két évvel ezelőtti betiltása eredményes volt, most azonban, az új termékekkel gyakorlatilag ismét engedélyezetté vált a tevékenység mindenhol.

A hatályos törvények ugyanis nem korlátozzák az új típusú eszközök használatát, hiszen amikor a jogszabályt megalkották, gyakorlatilag még nem létezett ez a dohánytermék.

„Az alternatív eszközökkel tulajdonképpen visszahozzák azt a rossz szokást, amit csak nemrég sikerült felszámolni” – magyarázta a szakértő a Mediafaxnak. Irina Strâmbu ugyanakkor hangsúlyozta: ezek a cigaretták a passzív dohányosok szempontjából is ugyanolyan károsak, így betiltásuk „a normalitás jele lenne”. 

Nem mindenki díjazza ugyanakkor Raed Arafat ténykedését: Dan Grigorescu, a brassói megyei kórház plasztikai sebészeti osztályának főorvosa egyik Facebook-bejegyzésében hevesen bírálta az államtitkárt, aki szerinte olyan dolgokkal foglalkozik, ami „nem szerepel a munkaköri leírásában”. A brassói szakember úgy vélte: Arafatnak inkább új kórházak építésével, az alapellátás átszervezésével és az akut gyógyszerhiány megoldásával kellene törődnie.

Az új típusú dohányzóeszközöket gyártó vállalatok eközben nemcsak a fogyasztóktól behajtott összeggel járnak jól, a Ziarul Financiar gazdasági lap beszámolója szerint ugyanis jóval kevesebb adót fizetnek az államnak, mint a hagyományos cigarettát előállító cégek.

A klasszikus cigaretta utáni illeték szálanként 0,43 lej, míg a dohányt el nem égető, hanem felforrósító – iQOS, illetve glo névre keresztelt – termék után négyszer kevesebb, egységenként 0,11 lejes adót kell befizetni.

Az egészségügyi minisztérium eközben arról számolt be, hogy az újfajta – nemzetközi szinten 2015 végétől forgalomban levő – termékek összetételének ellenőrzése meglehetősen nehézkes, hiszen új technológiáról van szó, így még nincsenek egységes eljárások. Magdalena Ciobanu tüdőgyógyász, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai képviselője azt nyilatkozta: egyelőre nyomon követik a más országokban tevékenykedő szakértők által közölt tanulmányokat és a WHO ajánlásait. Hozzátette: amíg nem tudnak biztosat, meglehetősen nehézkes lenne elérni a termékek nyilvános, zárt helyen való betiltását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat