HIRDETÉS

Újabb beadvány a 14-es sürgősségi rendelet ellen

Balogh Levente 2017. február 16., 16:57

Két újabb keresetet nyújtottak be a büntető törvénykönyvet módosító, a hivatali visszaélés büntetését enyhítő 13-as rendeletet hatályon kívül helyező 14-es rendelet ellen.

Nicolae Matei, Năvodari városának volt polgármestere a konstancai táblabíróságon nyújtotta be keresetét. Mateit háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés miatt másfél év szabadságvesztésre ítélték, majd büntetése egy részének letöltése után kiszabadult.

Közben kiderült, nem először állt ki a korrupcióellenes küzdelmet megnehezítő sürgősségi rendelet mellett az a nő, aki a bukaresti táblabíróságon elsőként támadta meg a 14-es rendeletet. Mint kiderült, a Luiza Căzănescu nevű vállalkozó részt vett az azóta lemondott Floin Iordache igazságügy-miniszter által a témában szervezett közmeghallgatáson, amelyen felszólalva arra buzdította a tárcavezetőt, legyen államférfi, és vigye keresztül a jogszabály elfogadását. Állítása szerint mintegy 800 polgári és 46 büntetőjogi eljárás van vagy volt folyamatban vele szemben, mindegyik koholt vádak alapján. Egyben azt is állította, hogy a kormányellenes tüntetőket lefizették. A közmeghallgatást követően Iordache behívta őt az irodájába, és egy ideig beszélgetett vele.

Brüsszelben magyarázkodik Grindeanu

Brüsszelbe utazott Sorin Grindeanu miniszterelnök, hogy Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tárgyaljon a romániai korrupciós helyzetről. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Grindeanu február 16-án és 17-én tárgyal Brüsszelben, hogy biztosítsa az EU vezetőit arról: a korrupcióellenes küzdelem továbbra is prioritást jelent a kormány számára.

Mint kiderült, Căzănescut tavaly alapfokon három év két hónap szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt. A korrupcióellenes ügyészség azért emelt ellene vádat, mert a nyomozati anyag szerint 2003 és 2005 között az általa irányított cégek több, törvénytelen szerződést is kötöttel az ARDAF biztosító Dâmboviţa megyei kirendeltségével a biztosító szolgáltatásainak reklámozására, illetve ügynökök képzésére. Az okozott kár 6,7 millió lej.

Egyébként csütörtökön Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze közölte: megfellebbezik a gyulafehérvári táblabíróság ítéletét, amelyben megsemmisítette egy hivatali visszaélés miatt elítélt hivatalnok ítéletét, mivel nem törvényt vagy sürgősségi kormányrendeletet, csak egy kormányhatározatot sértett meg, márpedig az alkotmánybíróság egy tavalyi ítéletében kimondta, hogy csak az elsődleges jogszabályok minősítése minősül hivatali visszaélésnek. Eközben a DNA beidézte kihallgatásra Mihai Busuioc kormányfőtitkárt a 13-as rendelet elfogadása ügyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS