Tăriceanu: Romániának konzultálnia kell a visegrádi négyekkel

Krónika 2017. augusztus 31., 16:44 utolsó módosítás: 2017. augusztus 31., 16:54

Călin Popescu-Tăriceanu, a román szenátus elnöke azt szorgalmazta csütörtökön, hogy Románia rendszeresen konzultáljon a visegrádi országokkal, azaz a Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország alkotta V4-ekkel.

Fotó: Mae.ro

Tăriceanu a román diplomácia éves értekezletén beszélt erről az MTI beszámolója szerint. Kifejtette: fontosnak tartja, hogy Románia aktív résztvevője legyen azoknak a regionális államcsoportosulásoknak, amelyeknek külpolitikai álláspontját közös vagy azonos körülmények határozzák meg.

Példaként említette a visegrádi országokkal való szorosabb együttműködést a „V4 plusz” formátumban való részvétel révén.

Tăriceanu szerint a kapcsolatoknak technikai együttműködésre és politikai egyeztetésekre kell kiterjedniük. Úgy vélte, hogy

a román szuverén nemzetállam projekt emelheti ki a névtelenségből és a láthatatlanságból” a román külpolitikát.

A román szociálliberális kormánykoalíció kisebbik partnere, az ALDE elnöki tisztségét is betöltő szenátusi házelnök úgy vélte, Romániának nem kell illúziókat táplálnia, hiszen a pusztán hűséges, fegyelmezett és hallgatag nemzetközi szövetségesi státus nem fog elismerést hozni az országnak. „Lehet, hogy ez olyan biztonságot ad, amelyben Romániának ritkán volt része a történelem során, (....) de a biztonság nem örökre szavatolt” – hangoztatta.

Rámutatott:

Romániának nem szabad beletörődnie a „másodlagos szerepkörbe”, arculatát nem határozhatja meg kizárólag az EU- és a NATO-tagság.

A román külpolitika erejét a nemzetközi szövetségek és a stratégiai partnerségi kapcsolatok iránti hűség mellett olyan elveknek, meggyőződéseknek és terveknek kell adniuk, amelyek szerint a románok saját életüket alakítják. Tăriceanu szerint az egyik ilyen elv a demokrácia kell hogy legyen.
Úgy vélte, a román külpolitikában elsőbbséget kell élveznie a nemzeti szuverenitás elvének. Hozzátette:

ez nem azt jelenti, hogy „nacionalistákká, populista és fellengzős értelemben vett hazafiakká” kell válniuk.

Bukarestben kedden kezdődött a román diplomácia éves találkozója, amelynek egyik meghívott előadója szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter volt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat