HIRDETÉS

Továbbra is a fagy az úr Romániában

Balogh Levente 2017. január 09., 16:39

Miközben hétfőn keddre is érvényes, másodfokú fagyriasztást rendeltek el az ország 36 megyéjében, öt megyében pedig első fokút, a hóviharok miatt lezárt főútvonalak zömét megnyitották a forgalom előtt.

Fotó: Gecse Noémi

Továbbra is markában tartja az országot a kemény tél: a meteorológiai szolgálat a hétfői és a keddi napra is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a fagy miatt az ország 36 megyéjére és Bukarestre. Az érintett megyékben –29 és –15 fok között várhatók a minimum hőmérsékletek, míg a maximumok –15 és –10 fok között alakulnak.

A fennmaradó öt megyében – Bihar, Szatmár, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyében – sárga szintű figyelmeztetés van érvényben, itt a minimum hőmérséklet mínusz 15 fok lehet. A rendkívül hideg idő miatt eddig hárman fagytak halálra Romániában.

Toma Petcu energiaügyi miniszter hétfőn közölte, a napokban az ilyenkor szokásosnál tíz fokkal alacsonyabb hőmérséklet miatt várhatóan történelmi rekordot dönt az energiafogyasztás, az ország lakossága napi 72–74 millió köbméter földgázt fogyaszt majd, amiből mintegy 16 millió köbméter exportból származik. Az eddigi rekord 71,2 millió köbméter volt – közölte a miniszter az energetikai törzs ülését követően. A gázmennyiség rendelkezésre áll, 26 millió köbmétert a tartalékokból, 28 milliót a naponta kitermelt mennyiségből, további 16-ot pedig importból biztosítanak.

A szükséges energiahordozó-mennyiség zavartalan biztosítása érdekében az a döntés született, hogy több nagyfogyasztó – a bukaresti hőszolgáltató, a brazi-i és a galaci hőerőmű – földgáz helyett pakurával üzemeljen. Mindez azt jelenti, hogy a közműszámlák nagyobbak lesznek – egyrészt azért, mert az importgáz drágább a hazai termelésűnél, másrészt azért, mert a pakura is drágább, mint a földgáz. Lényegesen nagyobb volt az áramfogyasztás is: hétfő reggel a Transelectrica adatai szerint 10 százalékkal haladta meg a fogyasztás a tavaly január 9-i szintet, elérve a 9247 megawattot, de a szakértők várakozásai szerint estére az áramfogyasztás terén is esély mutatkozott a rekorddöntésre.

Eközben hétfőre valamelyest javult a helyzet a téli ítéletidő sújtotta délkelet-romániai megyékben: bár a hétvége óta tartó sűrű havazás, a hóviharok és a fagy miatt továbbra járhatatlan volt számos főút, és a vasút is több tucatnyi járatot törölt, az autópályákat megnyitották, és több útszakasz ismét járhatóvá vált. A Román Vasúttársaság (CFR) közlése szerint a naponta közlekedő 1300 járatból 42-t töröltek hétfőn, de az összes fővonal járható volt. Ugyanakkor a szerelvények a téli időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva közlekedtek, vagyis késtek, mivel az ország déli részében egyes szakaszokon Diesel mozdonyokkal kellett kisegíteni a villamos üzemű mozdonyokat, illetve volt, ahol hóekével kellett takarítani a vágányokat.

A közutakon gőzerővel dolgoztak a hóekék, így az érintett délkelet-romániai megyékben több, tegnapig lezárt útszakaszt is meg tudtak nyitni. Elindulhatott a forgalom az A2-es autópályán, igaz, csupán rendőri felvezetéssel, konvojokba rendezett gépjárművekkel. A nap folyamán az A4-es autópályán is feloldották a forgalomkorlátozást. Olt és Dolj megyében azonban még mindig maradtak lezárt főútvonal-szakaszok.

Hétfőre virradóra sikerült átkelnie Romániába annak a mintegy száz utazónak, aki autóbuszban, illetve gépkocsiban rekedt a Kardam–Negru-Vodă határátkelőnél, miután a környező megyékből átvezényelt három nagy teljesítményű hóeke megtisztította az utat a romániai oldalon. A tengeri és a folyami kikötőket is megnyitották. Bukarestben a vastag hó ráfagyott az utakra és a járdákra, volt, ahol csak csákánnyal lehetett eltávolítani a jeget. Gabriela Firea főpolgármester hétfőn közölte, a járdák és a mellékutcák megtisztítására rabokat és csendőröket vezényelnek ki. A tanítás a fővárosban kedden is szünetel, hétfő este döntik el, hogy szerdára is felfüggesztik-e. 

Lengyel fagy: újabb halottak

A hétvégén újabb 12 emberéletet követelt a lengyelországi fagyos időjárás, s az utóbbi napokban a hideg ellen védekezve lakástüzekben is többen meghaltak. A rendkívüli fagyok és a szélcsend hatására fokozódó légszennyezettség miatt pedig több helyen szmogriadót hirdettek. Amint az illetékes lengyel hatóságok közölték, szombat reggeltől vasárnapig 2, hétfő hajnalig pedig újabb 10 ember szenvedett fagyhalált. November 1-jétől már összesen 65 személy halt meg a hideg miatt. Vasárnapra és hétfőre virradó éjjel Lengyelországban több helyen mínusz 20 foknál alacsonyabb volt a hőmérséklet, a szlovák határhoz közeli, kis-lengyelországi vajdaságbeli, hegyi Jablonka községben pedig mínusz 37 fokra zuhant a hőmérséklet.

Csehországban eddig hat emberéletet követelt a rendkívül hideg időjárás, négyen Prágában, ketten pedig Morvaországban haltak meg. Szerbiában vörös riasztást adtak ki a rendkívül hideg idő miatt, a havazás miatt pedig az ország tíz településén rendkívüli helyzetet hirdettek. Az ország déli részén több települést elvágott a külvilágtól a hó, hétfőig több mint 120 embert kellett kimenekíteni a falvakból, ahol a hótorlaszok elérték a háromméteres magasságot is. Hétfőn a leghidegebb a nyugat-szerbiai Pester-fennsíkon volt, ahol reggel mínusz 33 Celsius-fokot mértek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS