HIRDETÉS

Tovább vádaskodik a hatóságok elől bujkáló Ghiţă

Balogh Levente 2017. január 04., 16:19

Tovább vádaskodik a korrupcióval gyanúsított, de december 21-e óta szökésben levő volt parlamenti képviselő, Sebastian Ghiţă, aki kedden este újabb videoüzenetben jelentkezett az általa birtokolt România TV-ben.


A Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben mandátumhoz jutott, egy ideig független, majd a soviniszta Egységes Románia Pártba (PRU) belépő volt honatya – aki a szintén korrupcióval gyanúsított volt PSD-s kormányfő, Victor Ponta közeli barátja – az új videóban azt állítja, Traian Băsescu volt államfő hangfelvételekkel rendelkezik, amelyeken többek között Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) helyettes vezetője, Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze és Camelia Bogdan bírónő szerepel.

Be is mutatott egy olyan hangfelvételt, amelyen maga Băsescu hallható, amint beszélgetőtársának azt ecseteli, tudja, milyen körülmények között született meg az ellentmondásos ügyleteiről hírhedt médiamogul-politikus, Dan Voiculescu elleni ítélet, és hogyan cserélték le az utolsó pillanatban az ügyben eljáró Stan Mustaţă bírót Camelia Bogdanra. Ghiţă azt állítja, az elmúlt tíz év legnagyobb korrupciós pereiben koncepciós ítéletek születtek, ezek közül Adrian Năstase volt PSD-s kormányfő, valamint Codruţ Şereş korábbi gazdasági miniszter ügyét említette, de állítása szerint Mircea Geoanătól, a PSD államfőjelöltjétől is „ellopták\" a választási győzelmet 2009-ben. Állítása szerint több millió románt „becsaptak\" Băsescu felfüggesztésekor, Dan Voiculescu perében sem volt minden tiszta, és Adrian Sârbu médiamágnás-üzletember esetében is Florian Coldea átirata nyomán jártak el az igazságszolgáltatás illetékesei.

A Ghiţă által bejátszott hangfelvételen Băsescu arról beszél, hogy hangfelvétellel rendelkezik Dan Voiculescu elítéléséről, és amelyben az államfő többek között „maffiaállamnak\" nevezi Romániát. A felvételen elmondja, hogyan cserélték le Stan Mustaţă bírót – akit később szabadságvesztésre ítéltek, mivel a vád szerint pénzért enyhébb ítéleteket ígért – Camelia Bogdanra, aki utólag állítólag azt mondta: húsz évre ítélte volna a Mezőgazdasági Kutatóintézet törvénytelen, az államkasszának több tízmillió eurós kárt okozó privatizációja miatt Voiculescut, de az akkori Btk. miatt csak tíz évet adhatott neki. Băsescu szerint a felvétel végén Coldea „vonta le a következtetéseket.\"

Băsescu szerdán nem tagadta a felvétel valódiságát, ugyanakkor azt mondta: azt megvágták, és számos dolgot kiragadtak a kontextusából. Egyben emlékeztetett: már több ízben említette a nyilvánosság előtt is, hogy Coldea és Kövesi túl messzire ment. A Voiculescu-ügy kapcsán kifejtette: abban korrekt ítélet született, ám nem vizsgálták ki kellő alapossággal. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS