Több száz migránst csempészett Nyugat-Európába egy leleplezett román bűnbanda

Krónika 2018. április 10., 14:21 utolsó módosítás: 2018. április 10., 15:21

Embercsempészettel foglalkozó bűnszervezet 11 tagját fogták el Romániában és Ausztriában – közölte az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) kedden. Az embercsempészek tevékenységét nagylaki vámosok segítették.

Az európai uniós tagállamok illetékes hatóságainak a terrorizmus, valamint a több uniós országot érintő súlyos és szervezett bűncselekmények felderítésében segítő, hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a bűnözői csoport Afganisztánból, Szíriából, valamint Pakisztán és Irán területéről szervezte meg a bevándorlók illegális bejutását Nyugat-Európába. Az MTI által idézet jelentés szerint a migránsok fejenként 1500 és 7000 euró közötti összeget fizettek a Törökországon, Bulgárián, Szerbián, Horvátországon, Magyarországon keresztül Ausztriába és Németországba, esetenként Olaszországba és Franciaországba jutásért.

Mint írták, a csoport csak 2017-ben hat nagy – illegális bevándorlókból álló – „szállítmányt”, összesen 180 embert juttatott el a célországokba.

Romániában az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes főosztálya (DIICOT) számolt be a bűnbanda leleplezéséről, közölve: kilenc román állampolgárt vettek őrizetbe a nemzetközi akció során, további egy személyt pedig hatósági felügyelet alá vontak. A román bűnüldöző szervek április 9-én négy erdélyi megyében – Arad, Bihar, Máramaros és Temes –, 18 helyszínen folytattak házkutatást az ügyben. Az embercsempész-hálózatot az Ausztriában élő Ahmad Khan Saaed pakisztáni állampolgár, valamint a román Istrate Timiș irányította, és a balkáni országokból Nyugat-Európába, elsősorban Németorszgba szállítottak menekülteket.

A DIICOT szerint 2017 februárja és áprilisa között a bűnbanda tizennégy esetben legkevesebb 111 migránst csempészett ki Arad és Temes megyén keresztül Romániából. Az ügyészség közölte azt is, hogy az embercsempészek munkáját a nagylaki határátkelőhely román határőrei és vámosai is segítették, és a bűnbanda csúszópénzt fizetett a hatóság dolgozóinak, akik ennek fejében elnézték, hogy migránsokat szállító járművek keljenek át a román-magyar határon. Az nem derül ki a vádhatóság közleményéből, hogy a határőrizeti szervek pontosan hány alkalmazottja érintett az embercsempészetben.

Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) csütörtökön közölt adatai szerint az európai hatóságok látókörében kétszer annyi, legalább 65 ezer embercsempész van jelenleg, mint három évvel ezelőtt, a migrációs válság kirobbanásának idején. A hágai központú uniós szervezet embercsempészés elleni fellépéssel foglalkozó központja szerint a főként a Földközi-tengeren keresztül szervezett illegális bevándorlásnak 2016-ban az olasz, majd 2017-ben a görög partokon tapasztalt jelentős csökkenése ellenére az embercsempészet továbbra is virágzó iparág, bevétele eurómilliárdokban fejezhető ki. A legtöbb embercsempész – mintegy 63 százalékuk – európai, többnyire a Balkán országaiból származik, 14 százalékuk a Közel-Keletről, 13 százalékuk Afrikából, 1 százalékuk Ázsiából és 1 százalékuk az Egyesült Államokból származik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat