Timmermans meglebegtette a bíróságot Románia előtt, Bukarest brutális fenyegetésként értékeli

Krónika 2018. október 02., 09:19 utolsó módosítás: 2018. október 02., 11:21

Az Európai Bizottság (EB) folytatja a párbeszédet a román hatóságokkal, amennyiben azonban azt tapasztalja, hogy az ország megszegi az uniós szabályokat, kész bíróság elé állítani a kormányt – jelentette ki hétfőn este Frans Timmermans, az EB első alelnöke.

Mosolyszünet. Frans Timmermans EB-alelnök és Viorica Dăncilă román kormányfő júliusi brüsszeli találkozóján Fotó: Gov.ro

Az Európai Bizottság bel-és igazságügyi együttműködésért felelős biztosa heves támadást intézett a bukaresti kormány ellen, amikor az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) vitát rendezett hétfőn este a romániai jogállamiságról. A holland politikus rámutatott, Románia néhány területen igen látványos fejlődést ért el az elmúlt években, most azonban fennáll a visszafejlődés veszélye, ami nemcsak a romániai demokráciát, hanem az országnak az EU-ban kialakított pozícióját is fenyegeti.

„Az Európai Bizottság többször is kérte a romániai hatóságokat, gondolják újra terveiket, széles konszenzuson alapuló döntéssel szabják meg a követendő utat. Megismétlem ezt a felhívást, és a héten az EP plénumában is el fogom mondani. Az EB mindig készen áll a román hatóságokkal való együttműködésre és támogatja őket ebben a folyamatban” – idézte az EB első alelnökét az Agerpres hírügynökség.

A brüsszeli illetékes elsősorban az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv módosításaival, illetve a legfőbb ügyész tevékenységének kiértékelésével kapcsolatos aggodalmainak adott hangot, ugyanakkor kitért az erőszakba torkollt augusztus 10-i, bukaresti tüntetésre is.

„Mindannyiunkat sokkoltak a felvételek a békés tüntetőkről, arról, ahogyan a rendvédelmi szervek bántak velük. Remélem, hogy kivizsgálják a történteket, és hogy ez nem fog még egyszer előfordulni. Az erőszak sosem lehet megoldás a politikában, főleg nem egy olyan Európai Unióban, amely a jogállamiságra alapoz” – fejtette ki Timmermans. Rámutatott, Románia nagy előrelépést tett az elmúlt években a korrupció elleni küzdelem terén, amennyiben azonban az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv módosításai jelenlegi formájukban életbe lépnek, e küzdelem hatékonysága veszélybe kerül.

„A törvényeket még nem hirdették ki, tehát van még idő arra, hogy az illetékes intézmények megfordítsák a helyzetet” – mondta Timmermans, hozzátéve, alaposan átvizsgálják a jogszabályokat és álláspontjukat belefoglalják az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készítendő következő országjelentésbe is. „Tragédia lenne, ha a maraton utolsó kilométerén elkezdenének visszafelé futni. Folytatni fogjuk a párbeszédet a romániai hatóságokkal és bízunk a pozitív eredményben” – mondta még Timmermans, hozzátéve, amennyiben azt tapasztalják, hogy az ország megszegi az uniós szabályokat, nem haboznak majd „levonni a következtetéseket és bíróság elé állítani a román kormányt".

Az EB első alelnöke rámutatott, kérik a román hatóságoktól, „térítsék vissza a reformfolyamatokat a helyes útra”, és tartózkodjanak a további olyan lépésektől, amelyek semmissé tehetik az elmúlt években elért eredményeket. „Ez konkrétan az MCV keretében 2017 januárjában készült jelentésünkbe foglaltak, továbbá a Velencei Bizottság és korrupcióellenes államcsoport (GRECO) ajánlásainak betartását jelenti" – nyomatékosította Frans Timmermans. A Román Hírszerző Szolgálat és az igazságügyi intézmények közötti együttműködési megállapodások kapcsán az EB első alelnöke kifejtette, ezeket nyilvánosságra kell hozni és ki kell vizsgálni, az egyezmények azonban semmiképpen sem szolgálhatnak ürügyként olyan törvénymódosításokra, amelyek korlátozzák a korrupció elleni küzdelmet.

Liviu Dragnea, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Timmermans kijelentéseire reagálva úgy nyilatkozott, hogy „mélységesen csalódott” az EB alelnökének hozzáállása kapcsán. „Soha nem gondoltam volna, hogy az Európai Unióhoz csatlakozott országot ilyen módon megfenyegethetik, ilyen brutálisan. Ez nem is vita volt, hanem előre megírt állásfoglalások felsorolása. Még azelőtt elítéltek bennünket, hogy áttanulmányozták volna a bizonyítékokat” – jelentette ki a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő politikus hétfőn este az Antena 3 hírtelevízió műsorában. A szociáldemokrata pártelnök ugyanakkor rámutatott, „nem tartozik az európai intézmények hatáskörébe bíráskodni a belpolitikai vitákban”.

Frans Timmermans EB-alelnök egyébként éppen kedden fogadja Strasbourgban Viorica Dăncilă román kormányfőt és Tudorel Toader igazságügy-minisztert. Szerdán az Európai Parlamentben vitét rendeznek az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésekkel kapcsolatban, amelyen felszólal a román miniszterelnök is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat