Kormányátalakítás: számos miniszterét leváltja a PSD, élesednek az ellentétek

Balogh Levente 2018. november 19., 17:37 utolsó módosítás: 2018. november 19., 22:42

Nyolc minisztérium élén is cserét hajt végre a Szociáldemokrata Párt. Mihai Fifor védelmi miniszter nem várta meg, hogy leváltsák, inkább lemondott.

Gabriela Firea nem a főpolgármesteri tisztségről mondott le, „csupán” a párt bukaresti szervezetének elnöki posztjáról Fotó: Facebook/Gabriela Firea

Nyolc minisztérium élén cserél vezetőt a Szociáldemokrata Párt (PSD), mivel elégedetlen az eddigi tárcavezetők tevékenységével – a nyilvánosságra került információk szerint erről döntött hétfői ülésén a kormány fő erejét adó párt országos végrehajtó testülete.

Az elnökség a kormányátalakításról szóló döntések mellett azért is összeült, hogy szankciókat hozzon a párt vezetőit, főképp pedig Liviu Dragnea pártelnököt bíráló Gabriela Firea bukaresti főpolgármester ellen.

A testület döntése értelmében nem minden eddigi, posztjára alkalmatlannak bizonyult miniszternek kell távoznia a kormányból: Lia Olguța Vasilescu eddigi munkaügyi miniszter a közlekedési tárca élén folytathatja miniszteri tevékenységét Lucian Șova utódjaként, akivel az autópálya-építések és a vasútfelújítások ütemének lassúsága miatt elégedetlen a PSD vezetése. Vasilescu helyét a munkaügyi tárca élén Marius Budăi, a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke foglalhatja el.

Amint az várható volt, leváltják Paul Stănescu miniszterelnök-helyettest és fejlesztési minisztert, Liviu Dragnea pártelnök egyik legfőbb ellenfelét is, akit Ilan Laufer korábbi kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter vált majd.

Dănuț Andrușcă gazdasági minisztert Niculae Bădălău, George Ivașcu művelődési minisztert pedig Daniel Breaz szenátor váltja. Csere lesz az ifjúsági és sporttárca élén is: Ioana Bran utódja Constantin Bogdan Matei képviselő lesz. Bogdan Cojocaru távközlési miniszter sem maradhat a helyén, őt Alexandru Petrescu váltja majd.

Miután kiszivárgott, hogy Dragnea pártelnök a párt több megyei szervezeti elnökével, valamint Viorica Dăncilă miniszterelnökkel folytatott szűkkörű, vasárnap esti találkozóján több miniszter cseréjéről, Firea kapcsán pedig a politikai támogatás megvonásáról döntött, a leváltások által érintett Mihai Fifor védelmi miniszter és Firea is elébe ment az eseményeknek: mindketten még az elnökségi ülés kezdete előtt bejelentették lemondásukat.

Fifor azzal indokolta a döntését, hogy csatlakozni kíván a párt azon csapatához, amely a következő választásokat és a párt fontos projektjeit készíti elő. Fifor megköszönte Liviu Dragneának a bizalmat, hogy előbb gazdasági, aztán védelmi miniszter lehetett, és hozzátette: kizárólag azért döntött így, hogy csatlakozhasson a párt „csapatához”. A lemondott minisztert Gabriel Leş, a Grindeanu-kormány védelmi minisztere követi a tárca élén.

A PSD legnagyobb népszerűségnek örvendő politikusának számító Gabriela Firea nem a főpolgármesteri tisztségről mondott le, „csupán” a párt bukaresti szervezetének elnöki posztjáról.

Mint kifejtette, lépését tiltakozásnak szánja amiatt, hogy Liviu Dragnea pártelnök több mint két éve akadályozza a tisztújító választások megrendezését a bukaresti szervezetben. „Most döbbentem rá, hogy ez egy terv része volt (...), azt akarta, hogy folyamatosan függjek tőle, megkísérelte a bukaresti szervezettel is azt, ami más szervezetekkel az esetek többségében sikerült neki: az oszd meg és uralkodj elv szerint irányítani” – hangoztatta Firea. 

A politikai bizalom megvonása kapcsán azt mondta, alapszabály-ellenesnek tartja, hogy a sajtóból értesüljön a testület olyan döntéseiről, amelyeket hivatalosan még meg se hoztak, „informálisan azonban irodákban, vendéglőkben és más helyeken” már megvitatták őket. Firea még vasárnap este úgy nyilatkozott: pártbeli tisztségeinek esetleges elvesztése politikailag nem, csupán emberileg érinti. 

Mint arról beszámoltunk, Liviu Dragnea pártelnök már november elején leszámolt a párton belüli „lázadók” két vezető alakjával: akkor Marian Neacşu pártfőtitkár és Adrian Ţuţuianu alelnök, volt védelmi miniszter pártból történő kizárásáról született döntés.

Dragnea az ülés után azzal indokolta a kizárásokat, hogy a szeptemberi konfliktus után, amely nyomán megerősítették a tisztségében a pártelnököt, Ţuţuianu az ezzel ellentétes értelmű megállapodások ellenére is bírálta a pártvezetést. Neacşut azzal vádolta, hogy alkut folytatott az ellenzékkel a bizalmatlansági indítvány megszavazásáról.

Gabriela Firea, aki a párt alelnöke is, egyike volt azon politikusoknak, akik Paul Stănescu miniszterelnök-helyettessel és Ţuţuianuval együtt aláírták a Dragnea lemondását és a párt megreformálását követelő nyílt levelet. A párt elnöksége, amely eddig viszonylag elnéző volt Fireával szemben, most felszólította, hogy mondjon le minden tisztségéről.

Távozó és érkező miniszterek

Gazdaság: távozik Dănuţ Andruşcă, érkezik Niculae Bădălău 
Közlekedés: távozik Lucian Şova, érkezik Olguţa Vasilescu 
Fejlesztés: távozik Paul Stănescu, érkezik Ilan Laufer 
Védelem: távozik Mihai Fifor, érkezik Gabriel Leş 
Sport: távozik Ioana Bran, érkezik Constantin Bogdan Matei 
Művelődés: távozik George Ivaşcu, érkezik Daniel Breaz 
Távközlés: távozik Bogdan Cojocaru, érkezik Alexandru Petrescu 
Munkaügy: távozik Olguța Vasilescu, érkezik Marius Budăi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat