Őrizetbe vette a DNA az egészségbiztosítási pénztár elnökét, meneszthették is

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 01., 10:38 utolsó módosítás: 2017. szeptember 01., 12:30

Őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét. Kormányzati források szerint Mihai Tudose miniszterelnök menesztette tisztségéből.

Fotó: Enou.ro

Marian Bucea a gyanú szerint illegálisan térítette meg bizonyos orvosi szolgáltatások ellenértékét, erősítette meg péntek reggel az Agerpres hírügynökségnek a DNA sajtóirodája.

Kormányzati források ugyanakkor arról tájékoztatták pénteken a hírügynökséget, hogy Mihai Tudose miniszterelnök menesztette tisztségéből Marian Burceát.

A hírügynökség szintén kormányforrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Mihai Tudose miniszterelnök Răzvan Teohari Vulcănescut hatalmazta fel a pénztár vezetésére. Az idézett források szerint a döntés azután született, hogy a kormányfő menesztette tisztségéből Burceát.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) pénteken sajtóközleményben erősítette meg, hogy őrizetbe vette Marian Burceát és további 13 személyt.

A közlemény szerint a vádhatóság a 14 gyanúsított előzetes letartóztatását kéri a Bukaresti Ítélőtáblától.

A CNAS elnökét, valamint a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár (CASMB) elnökét, Ovidiu Munteanut és ugyanazon intézmény igazgatóját, Ion-Răzvan Geambaşut a két biztosítási pénztár más, magas beosztású vezetőivel együtt bűnszervezet létrehozásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják.

Ugyanakkor a két pénztár több alkalmazottja ellen is vizsgálódik a DNA, akiket azzal gyanúsít, hogy folytatólagosan vállaltak csalásban való bűnrészességet, bűnszervezetben vettek részt, adatokat hamisítottak meg és nem nyilvános adatokat szolgáltattak ki illetéktelen személyeknek.

Folytatólagosan elkövetett csalás gyanúja miatt cégek, egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok képviselői, valamint egy ügyvéd ellen is vizsgálatot indított a DNA.

A vádhatóság szerint a 14 gyanúsított 13.189.553,76 lejjel, azaz körülbelül hárommillió euróval károsította meg a CASMB-t 2016 januárja és 2017 augusztusa között oly módon, hogy otthoni beteggondozással járó költségeket fizettek ki a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából fiktív pácienseknek, hamisított beteglapok alapján.

A törvénytelenségre a CASMB alkalmazottainak bevonásával, a CASMB és a CNAS egyes vezetőinek védelme alatt kerülhetett sor. A DNA szerint arra is volt példa, hogy a fiktív dossziékat előnyben részesítették azon betegekéhez képest, akiknek valóban otthoni beteggondozásra volt szükségük.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat