Nem hivatalos értesülések szerint kenőpénz elfogadásával gyanúsítja Călin Popescu-Tăriceanut a DNA

Krónika 2018. november 07., 20:39 utolsó módosítás: 2018. november 08., 08:34

Bukaresti sajtóértesülések szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bűnügyi kivizsgálást kér Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke ellen vesztegetés elfogadásának gyanújával. A kisebbik kormánypárt elnöke tagadja az esetleges vádakat.

Călin Popescu-Tăriceanu

Az Agerpres hírügynökség igazságügyi forrásokra hivatkozva közölte, hogy az erre vonatkozó jelentést a DNA főügyésze küldte el a legfőbb ügyésznek, és azt kéri, hogy az ügyben forduljon a szenátushoz a bűnvádi eljárás beindításának jóváhagyása érdekében.

Az idézett források szerint a gyanú arra az időszakra vonatkozik, amikor Călin Popescu-Tăriceanu a kormány tagja volt.

A DNA mindeddig nem bocsátott ki közleményt az ügyben. A bukaresti legfőbb ügyészség annyit közölt a Mediafax hírügynökséggel: a vádhatóság hivatalosan kérte a szenátus hozzájárulását, hogy bűnvádi eljárást indíthasson az egyik szenátor ellen, aki a feltételezett bűncselekmény idején a bukaresti kormány tagja volt. A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöki tisztségét betöltő Tăriceanu – aki 2004 és 2008 októbere között volt Románia miniszterelnöke – szerdán este a HotNews portálnak úgy nyilatkozott, nem kapott hivatalos értesítést egy esetleges bűnvdi eljárásról. „Nem rejtőzködöm, de nem kaptam semmit” – jelentette ki a politikus.

A G4Media hírportál tudni véli, Călin Popescu-Tăriceanut azzal gyanúsítják, hogy kormányfőként kétmillió euró csúszópénzt – egy húszmillió eurós szerződés tíz százalékát – kapott a romániai iskolák Microsoft-szoftverlicencekkel való ellátásáról szóló megállapodásban rögzített állami költségek kifizetése fejében. A politikus szerda este közleményt is kibocsátott az ügyben, leszögezve: kormányfői mandátuma alatt a kabinet egyáltalán nem utalt pénzt Microsoft licencekért.

„A sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban megjegyzem, hogy az én kormányfői mandátumom alatt a kormány egyáltalán nem utalt pénzt Microsoft licencekért. Az abban az időben kiadott kormányrendeleteknek az volt a célja, hogy felleltározzák a közhivatalok által használt Microsoft licenceket. Emlékeztetek, hogy ezt a szerződést 2004-ben kötötték” – írja Călin Popescu-Tăricean, aki szerint a „DNA-ügyiratgyár újabb teremékével van dolgunk”.

„Az, hogy tíz évvel a mandátumom után előrángatnak egy ilyen ügyet, az egyféle reakció az ellen, hogy következetesen kiállok az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaélések visszaszorításáért. Az én tevékenységem nyilvánvalóan zavarja azokat, akik törvénytelen módon megszerezték a hatalmat Romániában. Miután felmentettek a hamis tanúzás vádja alól, a DNA-ügyiratgyár most egy újabb terméket szállított” – tette hozzá a felsőház elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanut korábban hamis tanúzás miatt állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség, a bíróság azonban alapfokon felmentette a vád alól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat