HIRDETÉS

Nem ad biankó csekket az RMDSZ a PSD-nek

Krónika 2016. december 28., 12:25 utolsó módosítás: 2016. december 28., 15:59

Érvényben marad az RMDSZ és a PSD-ALDE koalíció közti parlamenti együttműködési megállapodás, de ami az új kormányfőjelöltet illeti, az RMDSZ senkinek nem adhat biankó csekket – nyilatkozta szerdán Kelemen Hunor.

 

Az RMDSZ elnöke megismételte azt a keddi kijelentését, miszerint az új kormány beiktatásának támogatásáról azt követően dönt a szövetség, hogy tudomásukra hozzák az új miniszterelnök-jelölt nevét.

„Ők mindenképpen többségben vannak, nélkülünk is, úgyhogy ez nem lehet gond. De mi nem adhatunk biankó csekket, mert megtörténhet, hogy olyan személyt javasolnak, akinek jelölésével különféle okokból esetleg nem érthetünk egyet. Úgy vélem, hogy álláspontunk nagyon korrekt, átlátható és őszinte\" – idézte a politikust az Agerpres hírügynökség.

Kelemen Kifejtette, Klaus Johannis államfő alkotmányos joga eldönteni, hogy elfogadja-e vagy elutasítja a miniszterelnök-jelöltet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja Sevil Shhaideh kinevezése visszautasításának megindoklását.

Az RMDSZ elnöke meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) rövidesen új jelöltet nevesít, ugyanis az államfő elismerte a két alakulat többségét, és nem kért javaslatot sem a Nemzeti Liberális Párttól (PNL), sem a Mentsétek meg Romániát Szövetségtől (USR), sem az RMDSZ-től, sem a Népi Mozgalom Párttól (PMP). Úgy vélekedett: az államfő felfüggesztésének nincs alkotmányos alapja, és az RMDSZ nem támogatna egy erre utaló kezdeményezést.

A szövetségi elnök szerint túlzás lenne politikai válságról beszélni Romániban. Kelemen Hunor hozzátette: a PSD-ALDE koalíció vezetőinek és Klaus Johannis államfőnek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és közös megoldást kell találniuk a kialakult helyzetre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS