Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Négy új minisztériummal fog működni a Grindeanu-kormány

Krónika | 2017.01.02. [23:23] | Utolsó módosítás: 2017.01.03. [10:11]

A jelenlegi bukaresti szakértői kormányhoz képest néggyel több minisztériummal fog működni a Sorin Grindeanu vezette kabinet, amelyben nyolc tárcát irányít majd nő, négyet pedig a balliberális koalíció kisebbik pártja.

grindeanu-dragnea-parlament_bSorin Grindeanu és Liviu Dragnea (archív felvétel)

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn este közölte, a decemberi parlamenti választások nyomán létrejött koalíció vezetői a nap folyamán véglegesítették a majdani kormány összetételét és a miniszterek névsorát. Viszont a politikus egyetlen leendő tárcavezetőt sem kívánt megnevezni, a kormánystruktúrát ugyanis a PSD országos vezetőségének keddi ülésén fogják jóváhagyni.

Dragnea a România hírtelevízió stúdiójában elmondta, hogy a Sorin Grindeanu vezette kormányban nyolc minisztériumot irányít majd nő. (A Dacian Cioloș vezette leköszönő kormányban ugyanennyi tárcát vezetnek a gyengébbik nem képviselői). Ugyanakkor a Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) négy minisztériumot adnak át a szociáldemokraták.

A PSD elnökének nyilatkozatából kiderül, hogy a jelenlegi, huszonegy minisztériumból álló kabinethez képest a Grindeanu-kormány legkevesebb huszonöt minisztériummal működik majd. Négy ágazat kap önálló tárcát a balliberális kormányban: az idegenforgalom, a kis- és középvállalkozások és a vállalkozói szféra, a vízgazdálkodás, valamint az erdőgazdálkodás. „Három nagy háború fog dúlni a nagyvilágban: a vízé, az élelemé és az energiáé" – indokolta az új minisztériumok létrehozásának szükségességét Liviu Dragnea.

A PSD elnöke elmondta még, hogy miután a miniszter-jelöltek listáját és a kabinet programját kedden megküldik a törvényhozásnak, szerdán reggel megkezdődik a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatása, és ugyanaznap szavaznak is a törvényhozók az új kabinetről. Kedden a PSD vezetője és Sorin Grindeanu miniszterelnök-jelölt tárgyalóasztalhoz ül az RMDSZ és a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciójával is, hogy megszerezze támogatásukat a kormány beiktatásához.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Csiki István
2017.01.03., kedd [12:34]
A FIDESZ kormányban hány nő van? Tudtommal egy sem!
Hozzászólások1