Büntetett tüntetők: letöltendő szabadságvesztésre ítéltek három rendbontót, akik erőszakosan léptek fel egy tavalyi tüntetésen

MTI 2018. november 17., 13:26 utolsó módosítás: 2018. november 18., 14:09

Három évtől négy és fél évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bukaresti első kerületi bíróság pénteken a tavaly február másodikai kormányellenes tüntetés három, csendőröket bántalmazó résztvevőjét, további nyolc rendbontóra pedig két évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki – közölte az Agerpres hírügynökség. Az ítélet nem jogerős.

Fotó: Agerpres

Az ügy kapcsán indított polgári perben egyik bántalmazott csendőrnek kétezer eurós anyagi és 35 ezer eurós erkölcsi kártérítést ítélt meg a bíróság, az összeget az elítélteknek kell kifizetniük. Egy másik bántalmazott csendőr összesen 22 ezer eurós, egy harmadik hatezer eurós, a negyedik csendőr pedig 2.200 eurós kártérítésre jogosult.

A felfüggesztett börtönre ítélt vádlottaknak 90 - 120 nap közötti közmunkát kell végezniük.

Az ítélet részeként a vádlottakat egy időre eltiltották a köztisztségek betöltésétől, választói jogaik gyakorlásától, a fegyverviseléstől, valamint a nyilvános gyülekezésektől, tüntetésektől, és más tömegrendezvényektől.

A bukaresti sajtó által futballhuligánokként emlegetett, szervezett csoportokban érkező rendbontók azon a – mindaddig békés – demonstráción provokáltak erőszakot, amelyen a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, előző este elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakozott több százezer tüntető.

A vádlottak üvegpalackokkal, jégdarabokkal, fémtartályokkal dobálták meg a kormány székházát védő csendőröket.

A karhatalom könnygázt vetett be ellenük és erőt alkalmazva kiszorította a randalírozókat a kormány közeléből. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás miatt a békés tüntetők is elmenekültek a térről.

Idén augusztusban hasonló módon erőszakba torkollt Bukarestben a román diaszpóra nagyszabású kormányellenes megmozdulása is, amikor a békés tüntetők közé vegyült rendbontók összetűzést provokáltak a csendőrökkel, azok pedig könnygázzal és botozással kiszorították a kormány előtti térről a több tízezres tüntető tömeget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat