HIRDETÉS

Letartóztatási parancs és körözés Ghiţă ellen

Balogh Levente 2017. január 05., 17:38

Letartóztatási parancsot adott ki a legfelsőbb bíróság csütörtökön Sebastian Ghiţă volt szociáldemokrata párti képviselő ellen, aki ellen több korrupciós ügyben is eljárás zajlik, és aki december 21-e óta szökésben van.

Ezt követően a rendőrség országos körözést adott ki. A bírák az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kérésének eleget téve adtak utasítást az óvadék ellenében elrendelt hatósági felügyelet előzetes letartóztatásra történő módosítására, miután Ghiţă megszegte a hatósági felügyelet szabályait. A kényszerintézkedés értelmében ugyanis hetente jelentkeznie kellett volna a lakhelye szerint illetékes rendőrőrsön, illetve minden egyes alkalommal, amikor az ügyészek beidézték. Ő azonban nyomtalanul eltűnt, és azóta csupán azokban a videofelvételekben bukkant fel, amelyeket saját hírcsatornája, a Romania TV sugárzott, és amelyekben visszaélésekkel vádolta meg az igazságszolgáltatást.

Ghiţă ellen többek között a Tony Blair volt brit kormányfő 2012-es bukaresti látogatása körüli rendellenességek miatt zajlik eljárás. Mint arról beszámoltunk, a volt szociáldemokrata, majd független képviselőt, aki végül belépett a soviniszta Egységes Románia Pártba (PRU), a Victor Ponta volt PSD-s kormányfő elleni újabb eljárás során gyanúsították meg. Ponta a korrupcióellenes ügyészek szerint még pártelnökként jogosulatlan haszonra tett szert, amikor a 2012-es választások előtt kenőpénzt kapott egy személytől, hogy olyan választókerületben indítsa őt a párt színeiben, ahol biztosan mandátumot szerez. Az ügyben eljáró ploieşti-i DNA meggyanúsította a Pontához közel álló Sebastian Ghiţăt is, aki 2012-ben a PSD színeiben jutott be a parlamentbe, mivel a az ügyészek szerint 220 ezer eurót fizetett arra, hogy Tony Blair Romániába látogasson. A látogatást Ponta kampánycélokra használta fel.

A korrupcióellenes ügyészek emellett vesztegetéssel, zsarolással és befolyás vásárlásával is gyanúsítják a volt politikust. Egyrészt azzal, hogy a nyomozásra vonatkozó titkos információkat szerzett meg a ploieşti-i táblabírósági ügyészség által vizsgált ügyről, hogy két vizsgált személyt, illetve olyan cégeket védjen, amelyben érdekeltségei voltak. Az információt a megyei rendőrség egyik tagjától szerezte, akinek cserében előléptetést ígért.

Azzal is gyanúsítják, hogy 2011-ben fiktív szerződés megkötésére bírt rá egy céget annak fejében, hogy leállítsák az általa ellenőrzött tévécsatornán a cég ellen zajló kampányt. Cserébe 500 000 euróról szóló fiktív szerződést kötöttek. Emellett egy közlekedési kihágás után közbenjárt, hogy ne vonják be a jogosítványát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS