Lemondatták a szexbotrányba keveredett ortodox püspököt

MTI 2017. augusztus 18., 15:07 utolsó módosítás: 2017. augusztus 18., 15:08

Lemondatta a román ortodox egyház zsinata püspöki tisztségéről pénteken Corneliu Bârlădeanu huszvárosi (Huși) püspököt, akinek egy teológus hallgatóval létesített szexuális érintkezéséről közmegbotránkozást keltő videófelvételt hozott nyilvánosságra a román bulvársajtó.

Corneliu Bârlădeanu Fotó: Adevărul

Bár Vasile Bănescu, az ortodox patriarchátus szóvivője már július közepén megerősítette, hogy a huszvárosi püspök látható a több mint húszperces felvételen, annak hitelességét Bârlădeanu nem ismeri el, terjesztőit rágalmazásért beperelte.

Miután a pátriárka szóvivője egyértelművé tette, hogy a zsinat ki fogja zárni a püspököt a papság soraiból, Bârlădeanu – bár továbbra is ártatlannak mondta magát –

állítólag önként kérte felmentését a püspöki tisztség alól, az „egyház javának és békéjének” érdekében, megelőzendő kiközösítésének hónapokig tartó eljárását.

A huszvárosi püspökség élére hatvan napon belül új egyházi vezetőt választanak, Bârlădeanu pedig nem misézhet többé, és szerzetesként kolostorba vonul – tudatta a szóvivő.

A moldvai egyházkerületben június végén robbant ki a szexbotrány, amikor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a moldvai egyházkerület három Vaslui megyei papja ellen, akik állítólag kompromittáló videófelvételek nyilvánosságra hozatalát kilátásba helyezve zsarolták a püspököt, pénzt, illetve egyházi előléptetésüket követelve tőle.

A román sajtó azt állította, hogy a vádhatóság a házi őrizetbe helyezett ortodox pópáktól nyolc videófelvételt foglalt le: ezek mindegyike intim homoszexuális együttlétek közben ábrázolja a püspököt. Bârlădeanu partnerei állítólag olyan fiatalok voltak, akiket tanított a teológián.

Júniusban a román ortodox egyház egy – főleg népzenei előadóművészként ismert – Maros megyei papját, Cristian Pomohaci-ot fosztotta meg a palásttól, miután egy – az online médiában megjelent – hangfelvétel tanúsága szerint pénzt ígért egy 17 éves fiúnak, hogy nemi kapcsolatot létesítsen vele.

A román ortodox egyháznak azért is roppant kínosak a papok homoszexuális botrányai, mivel hangos ellenzője a melegházasságnak vagy az azonos neműek közötti élettársi kapcsolat hivatalos elismerésének.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat