Klaus Johannis könnyed újrázását jósolja az év első felmérése

MTI 2019. január 08., 12:34 utolsó módosítás: 2019. január 08., 12:35

Jó eséllyel újabb mandátumot szerezhet az idei elnökválasztáson Klaus Johannis hivatalban lévő államfő, aki az első erről készült felmérés tanúsága szerint több mint kétszer annyi támogatóval rendelkezik, mint legnépszerűbb ellenfele, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök – állapította meg kedden az Adevărul című ellenzéki lap az IMAS közvélemény-kutató intézet felmérését ismertetve.

Klaus Johannis Liviu Dragneát és Călin Popescu Tăriceanut is megveri a felmérés szerint Fotó: Cotidianul.ro

A tavaly december 4-20. között elvégzett telefonos felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka voksolna az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Johannisra, ha most rendeznék az elnökválasztást.

A kormányoldal legnagyobb népszerűségnek örvendő jelöltjének a kisebbik kormánypártot, a liberális ALDE-t vezető Tăriceanu bizonyult, akire a megkérdezettek 14 százaléka adná voksát. A harmadik legesélyesebb jelölt a Pro Románia pártot vezető Victor Ponta korábbi szociáldemokrata miniszterelnök lenne 12,7 százalékos támogatottsággal, ő azonban időközben bejelentette, hogy nem indul az elnökválasztáson.

Dacian Cioloș volt kormányfőre, egykori uniós biztosra a válaszadók 9,2 százaléka, a jelenlegi kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökére, Liviu Dragnea házelnökre pedig a megkérdezettek 5,3 százaléka szavazna.

Ludovic Orbannak, a PNL elnökének, Dan Barnának az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) elnökének, Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, illetve Eugen Tomacnak, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnökének öt százalék alatti eredményt jósol a közvélemény-kutatás, ha indulnának az elnökválasztáson.

A felmérés szerint a PSD lehetséges államfőjelöltjei közül – a pártelnök leváltását nyíltan szorgalmazó, párttisztségeitől emiatt megfosztott – Gabriela Firea bukaresti főpolgármester szimpátia-indexe (42 százalék) csaknem kétszerese a Dragneáénak (23 százalék). A két évvel ezelőtti parlamenti választásokat toronymagasan megnyerő PSD mélyrepülését az IMAS közvélemény-kutatása is visszaigazolta, amely szerint a PNL ma 17,1 százalékos eredménnyel megelőzné a 16,4 százalékos eredményre taksált PSD-t.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat