HIRDETÉS

Kisegíti Victor Ciorbea ombudsman Liviu Dragneát

Balogh Levente 2017. január 05., 17:33 utolsó módosítás: 2017. január 05., 20:01

Victor Ciorbea ombudsman szerint nincs rendjén, hogy jogerősen elítélt személyek nem lehetnek a kormány tagjai.

Alkotmányossági óvást emelt csütörtökön Victor Ciorbea ombudsman az alkotmánybíróságon a kormány működését szabályozó, 2001-ben elfogadott törvény azon cikkelye ellen, amely megtiltja, hogy egy jogerősen elítélt személy a kormány tagja lehessen. Ciorbea ezzel megágyazhat annak, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vegye át a miniszterelnöki tisztséget pártbeli beosztottjától, Sorin Grindeanutól.

Az ombudsmani hivatal indoklása szerint a jogszabály nem kiszámítható, nem arányos, és korlátozza egy állami tisztség betöltésének jogát. A beadvány felhívja a figyelmet az egyértelmű, objektív és mindenkire érvényes feddhetetlenségi kritériumok hiányára a három hatalmi ág tisztségeinek betöltésére vonatkozóan, ami felborítja a hatalmi ágak közötti egyensúlyt.

Homályosnak tekinti a jogszabályban olvasható „nem született ellenük ítélet bűnvádi eljárás nyomán\" megfogalmazást, és felhívja a figyelmet, hogy nem kezelik eltérően azokat, akik szándékosan, és azokat, akik gondatlanságból elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el.
A beadvány rámutat: bár vitathatatlan, hogy az állami tisztségek betöltőire pályázó személyeknek meg kell felelniük bizonyos feddhetetlenségi kritériumoknak, a vonatkozó törvényeknek koherenseknek, kiszámíthatóknak és egységeseknek kell lenniük, és mindhárom hatalmi ág képviselőire vonatkozniuk kell, vagyis nem csupán a kormány leendő tagjaira, hanem a parlamenti képviselőkre és a bírákra is.

Ciorbea szerdán este jelentette be, hogy kikéri a taláros testület véleményét a 2001/90-es jogszabály ügyében, ugyanakkor álláspontja szerint ez nem Dragnea ügyével kapcsolatos, hanem általános érvényű. Az ombudsman szerint „betonkeménységű\" érvei vannak annak alátámasztására, hogy a jogszabály számos ponton megsérti az alkotmányt és több nemzetközi egyezményt is. Hozzátette, a cél az, hogy „normális, természetes legyen a jogszabályi környezet, és biztosított legyen a hatalmi ágak közötti egyensúly\". Ciorbea már korábban jelezte: az új kormány megalakulásáig nem támadja meg a törvényt, azt követően azonban igen.

Mint ismeretes, Liviu Dragnea a győztes PSD elnökeként az említett jogszabály értelmében nem lehetett miniszterelnök, mivel tavaly áprilisban a legfelsőbb bíróság jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szóló 2012-es népszavazáson kampányfőnökként elkövetett választási csalások miatt. Emellett hivatali visszaélésre való felbujtás miatt is vádat emelt ellene a korrupcióellenes ügyészség. Egyébként Klaus Johannis államfő már a választások előtt leszögezte, hogy nem bíz meg kormányalakítással olyan személyt, akit jogerősen elítéltek vagy bűnvádi eljárás zajlik ellene.

Sorin Grindeanu szerdán este arra a kérdésre, hogy lemond-e tisztségéből, ha az alkotmánybíróság alkotmányellenessé nyilvánítja a 2010/90-es törvényt, úgy válaszolt: szerdán őt választották kormányfővé, a kormányprogram pedig a 2017–2021-es időszakra szól.

Mădălina Dobrovolschi, az államfői hivatal szóvivője veszélyesnek nevezte Ciorbea lépését, mivel az megnyithatja az utat az elítéltek számára, hogy vezető tisztségbe kerüljenek. Emlékeztetett: a jogszabállyal tizenhat évvel ezelőtti elfogadása óta senkinek sem volt problémája. Közölte, Klaus Johannis államfő „megdöbbenéssel\" fogadta a döntést, amely egyetlen személy, Liviu Dragnea érdekeit szolgálja. Dragnea szerint viszont az államfő nyomást akar gyakorolni az alkotmánybíróságra és Ciorbeára.

Mivel hatályos törvény ellen csak egy ezzel összefüggő per érintettje vagy az ombudsman emelhet alkotmányossági kifogást, a PSD választási győzelmét követő napokban nagy nyomás nehezedett a szociáldemokraták támogatásával ombudsmanná megválasztott Victor Ciorbeára, hogy próbálja meg elhárítani a jogi akadályt Dragnea miniszterelnöksége elől. Az ombudsman eleinte vonakodott, hogy hivatalból emeljen óvást egy másfél évtizede hatályos törvény ellen, de a szociálliberális kormány beiktatása után mégis rászánta magát erre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS