HIRDETÉS

Kelemen: Dragneának új kormányfőt kell javasolnia

Krónika 2016. december 27., 15:28 utolsó módosítás: 2016. december 27., 16:18

Liviu Dragneának mást személyt kell javasolnia a kormányfői tisztségre Sevil Shhaideh helyett. Az RMDSZ támogató szavazata az újonnan javasolt jelölt személyétől függ – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

A szövetségi elnök úgy fogalmazott: nem hinné, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kétszer egymás után ugyanazt a kormányfőjelöltet nevezné meg, szerinte ugyanis „ha egyszer már elutasították Sevil Shhaideh asszony személyét, akkor másodszor is el fogják.\"

Kelemen úgy vélekedett: nem kerül az alkotmánybíróság elé a miniszterelnök kinevezésének kérdése, az államfőnek ugyanis joga van igent is, nemet is mondani. „Ha a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) több mint 50 százalékos többsége lenne a parlamentben, akkor talán kicsit más lenne a helyzet, de amennyiben a jelölés nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel vagy a NATO-szövetségeseinkkel való viszonyunkat érinti, akkor mindenképpen változik a dolgok állása\" – tette hozzá az RMDSZ vezetője.

Kelemen Hunor szerint az államelnök alkotmányos joga elfogadni vagy elutasítani a kormányfőjelöltet. „Nem ismerjük az indokait és nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Ha egyszer azt mondta az elnök, hogy nem fogadja el, akkor valószínűleg komoly oka volt rá. Mivel nem tette nyilvánossá az indokait, mindenki a nemzetbiztonsági tényezőkre gondol, olyan érvekre, amelyekről nem lehet a nyilvánosság előtt beszélni\" – mondta a szövetségi elnök.

A politikus leszögezte: a leendő kormányfő személyétől függ, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e szavazatával. „Amikor azt mondtuk, hogy támogatjuk a kormány beiktatását, tudtuk, ki a koalíció jelöltje. Most visszatértünk oda, ahonnan elindultunk. Elvben parlamenti szinten számíthatnak részünkről a támogatásra, de ismernünk kell a miniszterelnök személyét, mert nagyon fontos, ki fogja vezetni a kormányt. Ez most nem jelent mást, csak annyit, hogy várakozó állásponton vagyunk, amíg megtudjuk, kit fognak javasolni\" – szögezte le Kelemen.

 

Mint ismeretes, az RMDSZ december 21-én parlamenti együttműködésről szóló megállapodást kötött a kormányalakításra készülő román balliberális koalíció pártjaival, a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a hatszázalékos súlyú Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE).

Klaus Johannis államfő visszautasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) javaslatát arra vonatkozóan, hogy Sevil Shhaideh-t nevezze ki a miniszterelnöki tisztségbe. Az államfő arra kérte a PSD-ALDE szövetséget, hogy javasoljanak más kormányfőjelöltet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
11 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS