Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Kelemen: Dragneának új kormányfőt kell javasolnia

Krónika | 2016.12.27. [15:28] | Utolsó módosítás: 2016.12.27. [16:18]

Liviu Dragneának mást személyt kell javasolnia a kormányfői tisztségre Sevil Shhaideh helyett. Az RMDSZ támogató szavazata az újonnan javasolt jelölt személyétől függ – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

kelemem hunor_b

A szövetségi elnök úgy fogalmazott: nem hinné, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kétszer egymás után ugyanazt a kormányfőjelöltet nevezné meg, szerinte ugyanis „ha egyszer már elutasították Sevil Shhaideh asszony személyét, akkor másodszor is el fogják."

Kelemen úgy vélekedett: nem kerül az alkotmánybíróság elé a miniszterelnök kinevezésének kérdése, az államfőnek ugyanis joga van igent is, nemet is mondani. „Ha a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) több mint 50 százalékos többsége lenne a parlamentben, akkor talán kicsit más lenne a helyzet, de amennyiben a jelölés nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel vagy a NATO-szövetségeseinkkel való viszonyunkat érinti, akkor mindenképpen változik a dolgok állása" – tette hozzá az RMDSZ vezetője.

Kelemen Hunor szerint az államelnök alkotmányos joga elfogadni vagy elutasítani a kormányfőjelöltet. „Nem ismerjük az indokait és nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Ha egyszer azt mondta az elnök, hogy nem fogadja el, akkor valószínűleg komoly oka volt rá. Mivel nem tette nyilvánossá az indokait, mindenki a nemzetbiztonsági tényezőkre gondol, olyan érvekre, amelyekről nem lehet a nyilvánosság előtt beszélni" – mondta a szövetségi elnök.

A politikus leszögezte: a leendő kormányfő személyétől függ, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e szavazatával. „Amikor azt mondtuk, hogy támogatjuk a kormány beiktatását, tudtuk, ki a koalíció jelöltje. Most visszatértünk oda, ahonnan elindultunk. Elvben parlamenti szinten számíthatnak részünkről a támogatásra, de ismernünk kell a miniszterelnök személyét, mert nagyon fontos, ki fogja vezetni a kormányt. Ez most nem jelent mást, csak annyit, hogy várakozó állásponton vagyunk, amíg megtudjuk, kit fognak javasolni" – szögezte le Kelemen.

 

Mint ismeretes, az RMDSZ december 21-én parlamenti együttműködésről szóló megállapodást kötött a kormányalakításra készülő román balliberális koalíció pártjaival, a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a hatszázalékos súlyú Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE).

Klaus Johannis államfő visszautasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) javaslatát arra vonatkozóan, hogy Sevil Shhaideh-t nevezze ki a miniszterelnöki tisztségbe. Az államfő arra kérte a PSD-ALDE szövetséget, hogy javasoljanak más kormányfőjelöltet.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
11.
77??
2016.12.28., szerda [13:57]
Leírnánd annak az Alkotmány cikkelyének a számát, amit Johannis megsértet?
10.
10
2016.12.28., szerda [07:06]
"Az RMDSZ támogató szavazata az újonnan javasolt jelölt személyétől függ "
Szerintem, inkább egy újabb zsarolás sikerétől. Úgy szokták jellemezni ezt a dicső udmr bandát, hogy "cei fără scrupule".
9.
hulyek egyutt
2016.12.27., kedd [20:01]
Ezredeskem, miert kell abba is beleszolni, amihez nem ert? De mihez is ert? Vagy csak szereti hallani sajat hangjat????
8.
S.O.S.
2016.12.27., kedd [19:57]
Hunor ezredest kell miniszterelnoknek kinevezni! O aztan csinal rendet.
7.
minoritar
2016.12.27., kedd [19:16]
Johanix döntése alkotmány ellenes ezért fel kell függeszteni!
6.
hozzászóló
2016.12.27., kedd [18:49]
Igen!
Úgy látom a cikket nem olvassák ( értelmezni meg nem is akarják, vagy nem tudják.... ), csak ócsárolnak mindent és mindenkit.
Sajnos.
5.
ocska
2016.12.27., kedd [18:16]
Ezek a hozzászólók ugyanolyan ocskák,mint aki közli a hozzászólásokat.
4.
elnéztem
2016.12.27., kedd [17:39]
Kérem vissza a bubarongyot többet nem játszunk.
3.
Udemerés Jucika
2016.12.27., kedd [16:59]
"Nem ismerjük az indokait és nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni"
Tiszta hülye vagy don colonel. Ügyelj mert a románkák akiknek a hátsó felét nyaltad és nyalod, bevernek a fenekedbe. Miért nem akarod már az asszonyságot, akit pénteken még akartál?
Húzd meg a pionír nyakkendődet, és tarts ki amellett amit még a múlt hét végén jónak találtál.
2.
Zabola
2016.12.27., kedd [16:34]
Kelemen úr nemrég azt nyilatkoztaa az Agerpresnek, hogy „ Érdekes javaslat. Többet nem tudok mondani. Sevil Shhaideh asszony a fejlesztési minisztériumot is vezette, államtitkár is volt, kiismeri magát a közigazgatás terén, nincs okunk azt állítani, hogy ne lenne alkalmas erre a tisztségre "
Köpönyegforgató társaság.
1.
Nyet
2016.12.27., kedd [15:38]
Nincs.
Aki lehetne, azt már rég elitélték, lejáratták, netán csak most folyik eljárás ellene.
Hozzászólások11