Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Kelemen: alkalmazni kell a kisebbségbarát törvényeket

Hírösszefoglaló | 2017.01.04. [22:49] | Utolsó módosítás: 2017.01.04. [23:06]

Rendezni kell a nemzetiségek közötti viszonyokat, és alkalmazni kell a kisebbségek jogait szavatoló törvényeket, beleértve azokat a rendelkezéseket, amelyeket a Románia által ratifikált, de évek óta be nem tartott nemzetközi egyezmények előírnak – hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán a parlament két háza együttes ülésén.

khszavkor_b

„Hozzá szeretnénk járulni ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom a romániai társadalomban, mert egy gazdaságilag sikeres országot akarunk, ahol mindenki biztonságban akar élni és itt tervez jövőt a családjának. Az RMDSZ a parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodás értelmében, és egy jó partneri viszony kialakításának reményében bizalmat szavazott a Grindeanu-kabinetnek” – jelentette ki Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökség szerint.

Kifejtette: 27 évvel a diktatúra összeomlása és tíz évvel az uniós csatlakozás után „a román társadalom súlyos bizalmi válságban van”. „Senki nem bízik senkiben: az állam intézményei, beleértve a rendfenntartó erőket nem bíznak saját állampolgáraikban, és gyanúsítottként kezelik őket, mintha csak idő kérdése lenne, hogy bűnösségüket bebizonyítsák. Az ellenőrző szervek tolvajokként tekintenek azokra, akiknek a gazdasági fejlődésről, munkahelyek létrehozásáról kellene gondoskodniuk – mondta Kelemen. – A többség bizalmatlan az etnikai kisebbségekkel szemben. Leggyakrabban lojalitásukat vonják kétségbe és egy olyan veszélyt látnak, ami tulajdonképpen nem létezik. Ilyen körülmények között nincs amit csodálkoznunk azon, hogy a polgárok sem bíznak az állam intézményeiben és nem érzik biztonságban magukat saját hazájukban. Állandóan kettős mércével, a szolidaritás hiányával és arroganciával szembesülnek”.

A kormány működéséért a miniszterelnök és a kormánykoalíció vezetői a felelősek – jelentette ki az RMDSZ elnöke. „Egyetértünk azzal, hogy tegyünk egy próbálkozást arra, hogy a jövő fele tekintsünk, ami nem jelenti azt, hogy kitöröljük intézményi tudatunkból azokat a nagyon durva kijelentéseket, amelyeket a magyar közösség címére fogalmazott meg a kabinet egyik minisztere” – mondta Kelemen.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
7.
Gebele
2017.01.06., péntek [12:58]
Hát ott, hogy traktorista lettél, miért nem vagy közgazdász?
6.
Gebele
2017.01.06., péntek [12:53]
Úgy hej légy határozott ,mi a kő ?
5.
Gebele
2017.01.06., péntek [12:46]
Hát te kinek a malmára hajtod a vizet,hogy forogjon a Napod a Földed körül?
4.
traktorista
2017.01.05., csütörtök [15:30]
Erdély a jövő! Ugy-i?

Hol állunk mi ettől???
3.
brakisz
2017.01.05., csütörtök [15:00]
De úgy tudjátok meg, hogy ez valóban az utólsó próbálkozás lesz. Tovább nincs.
2.
egyperec
2017.01.05., csütörtök [14:59]
Kérdezném, hogy ki az ördög hisz még annak, amit Kelemen Hunor mond. De erre itt vannak a választás eredményei. Juteszembe, ezek olyan szavazók, akiknek majdnem fele szerint a Nap forog a Föld körül, ha hihetünk a felméréseknek (ez egy 2009-es eredménye). Na, ők hisznek Kelemen Hunornak és az UDMR-nek.
1.
1.
2017.01.05., csütörtök [13:43]
„Ezeket a semmirekellő magyarokat mikor csillapítja le már valaki két botütéssel a hátukra?”Ezt hogyan magyarazza K.H.Ilyen emberekkel dolgoznak egyutt es meg varjuk, hogy a kisebbseg jogai renben legyenek.U.I- L.O.V. munkaugyi miniszter korabbi kijelentese.Nagy-Románia Párt (PRM) alapító tagja.
Hozzászólások7