HIRDETÉS

Kelemen: alkalmazni kell a kisebbségbarát törvényeket

Hírösszefoglaló 2017. január 04., 22:49 utolsó módosítás: 2017. január 04., 23:06

Rendezni kell a nemzetiségek közötti viszonyokat, és alkalmazni kell a kisebbségek jogait szavatoló törvényeket, beleértve azokat a rendelkezéseket, amelyeket a Románia által ratifikált, de évek óta be nem tartott nemzetközi egyezmények előírnak – hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán a parlament két háza együttes ülésén.

„Hozzá szeretnénk járulni ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom a romániai társadalomban, mert egy gazdaságilag sikeres országot akarunk, ahol mindenki biztonságban akar élni és itt tervez jövőt a családjának. Az RMDSZ a parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodás értelmében, és egy jó partneri viszony kialakításának reményében bizalmat szavazott a Grindeanu-kabinetnek” – jelentette ki Kelemen Hunor az Agerpres hírügynökség szerint.

Kifejtette: 27 évvel a diktatúra összeomlása és tíz évvel az uniós csatlakozás után „a román társadalom súlyos bizalmi válságban van”. „Senki nem bízik senkiben: az állam intézményei, beleértve a rendfenntartó erőket nem bíznak saját állampolgáraikban, és gyanúsítottként kezelik őket, mintha csak idő kérdése lenne, hogy bűnösségüket bebizonyítsák. Az ellenőrző szervek tolvajokként tekintenek azokra, akiknek a gazdasági fejlődésről, munkahelyek létrehozásáról kellene gondoskodniuk – mondta Kelemen. – A többség bizalmatlan az etnikai kisebbségekkel szemben. Leggyakrabban lojalitásukat vonják kétségbe és egy olyan veszélyt látnak, ami tulajdonképpen nem létezik. Ilyen körülmények között nincs amit csodálkoznunk azon, hogy a polgárok sem bíznak az állam intézményeiben és nem érzik biztonságban magukat saját hazájukban. Állandóan kettős mércével, a szolidaritás hiányával és arroganciával szembesülnek”.

A kormány működéséért a miniszterelnök és a kormánykoalíció vezetői a felelősek – jelentette ki az RMDSZ elnöke. „Egyetértünk azzal, hogy tegyünk egy próbálkozást arra, hogy a jövő fele tekintsünk, ami nem jelenti azt, hogy kitöröljük intézményi tudatunkból azokat a nagyon durva kijelentéseket, amelyeket a magyar közösség címére fogalmazott meg a kabinet egyik minisztere” – mondta Kelemen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS