HIRDETÉS

Johannis kinevezte kormányfőnek Sorin Grindeanut

Krónika 2016. december 30., 10:13 utolsó módosítás: 2016. december 30., 15:47

Klaus Johannis államfő csütörtökön aláírta a Sorin Grindeanu miniszterelnökké történő kinevezéséről szóló rendeletet – közölte a bukaresti államelnöki hivatal.

 

Az államfő döntése némileg váratlannak nevezhető, hiszen az egy nappal korábban lábra kapott nem hivatalos információk még arról szóltak, hogy Johannis a jövő évre halasztja a bejelentést arról, megbízza-e kormányalakítással a parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció jelöltjét.

A parlamenti mandátumok csaknem 54 százalékával rendelkező PSD-ALDE szociálliberális koalíció szerdán Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek, miután Johannis előző nap elutasította első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert. Johannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott az új jelölttel. A Cotroceni-palotából kiszivárgott információk szerint az államfő Grindeanut már „megfelelőbb” jelöltnek tartja a miniszterelnöki posztra, mint Shhaideht.

 

Sajtóértesülések szerint az államfő „geopolitikai\" megfontolásból utasította el a muzulmán vallású közgazdász kinevezését, akinek szíriai férje Bassár el-Aszad szíriai elnököt dicsőítő bejegyzéseket osztott meg közösségi oldalán. Johannis állítólag attól tartott, hogy Shhaideh miniszterelnöki kinevezése hátrányosan befolyásolta volna Románia Szíriával, illetve az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatait.

 

A 43 éves Sorin Grindeanu a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi oklevelet, korábban Temesvár alpolgármestere volt, jelenleg pedig a Temes megyei önkormányzat elnöke. 2014 decemberétől a Ponta-kormány 2015. novemberi lemondásáig vezette a bukaresti távközlési tárcát. Jelölése bejelentésekor arra az újságírói kérdésre, hogy kormányfői megbízatása esetén „alárendeltje” lesz-e Dragneának, maga a jelölt igennel válaszolt, hozzátéve magyarázatként, hogy Dragnea a PSD elnöke.

 

Liviu Dragnea egyébként egy csütörtök esti televíziós műsorban előrebocsátotta: ha Klaus Johannis a második kormányfőjelölt kinevezését is elutasítja, akkor a balliberális koalíció nekivág az államfő tisztégéből való felfüggesztési folyamatának.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS