Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Johannis a kampányígéretekre emlékeztette az új kormányt

Krónika | 2017.01.04. [21:17] | Utolsó módosítás: 2017.01.04. [22:40]

Bonyolult ígéreteket kell teljesítenie a Sorin Grindeanu vezette kormánynak – hívta fel a figyelmet Klaus Johannis államfő szerdán azt követően, hogy az új kabinet tagjai letették a hivatali esküt a Cotroceni-palotában.

4_ian_2016_58_b

„Ettől a pillanattól kezdve önök alkotják Románia kormányát. Nehéz küldetésük van, hiszen bonyolult ígéreteket kell hogy teljesítsenek. Be kell váltaniuk a választási kampányban tett valamennyi ígéretet" – fogalmazott az elnök a beiktatási ceremónián, miután gratulált az új kabinet tagjainak.

Az államfő azt is hangsúlyozta beszédében: ő maga és sokan mások is elvárják a kormánytól, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, a jogállam megerősítése érdekében. Klaus Iohannis ugyanakkor felkérte a Sorin Grindeanu vezette új kabinetet, kezelje felelősen az ország gazdaságát és a közpénzeket.

„Remélem, egy nap majd elmagyarázzák nekem is, hogyan fogják majd 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, és közben emelni a béreket, csökkenteni az adókat, az áfát és egyebeket. Én nagyon szeretném, hogy ez sikerüljön önöknek" – idézte az Agerpres hírügynökség Klaus Johannist.

Az államfő ugyanakkor odaszúrt Liviu Dragneának, arra kérve a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét: „tanítsa meg a programot a kabinet tagjainak". „Dragnea elnök úr, úgy értesültem a televízióból, hogy ön az egyetlen, aki az első oldaltól az utolsóig ismeri a kormányprogramot. Megkérem szépen, tanítsa meg a programot a kabinet tagjainak is" – biztatta a képviselőház elnöki tisztségét betöltő politikust Klaus Johannis.

Egyébként szerdán este meg is tartotta első ülését a Sorin Grindeanu vezette kormány. A kabinet tagjait elkísérte a Victoria-palotába a szenátus és a képviselőház elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu és Liviu Dragnea is. Az új kabinet tagjait Dacian Cioloş volt miniszterelnök fogadta. Sorin Grindeanu bejelentette, az első ülés napirendjén szerepel a kormány működéséről szóló rendelet, valamint az a törvénytervezet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleteket bocsásson ki.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét