HIRDETÉS

Johannis a kampányígéretekre emlékeztette az új kormányt

Krónika 2017. január 04., 21:17 utolsó módosítás: 2017. január 04., 22:40

Bonyolult ígéreteket kell teljesítenie a Sorin Grindeanu vezette kormánynak – hívta fel a figyelmet Klaus Johannis államfő szerdán azt követően, hogy az új kabinet tagjai letették a hivatali esküt a Cotroceni-palotában.

„Ettől a pillanattól kezdve önök alkotják Románia kormányát. Nehéz küldetésük van, hiszen bonyolult ígéreteket kell hogy teljesítsenek. Be kell váltaniuk a választási kampányban tett valamennyi ígéretet\" – fogalmazott az elnök a beiktatási ceremónián, miután gratulált az új kabinet tagjainak.

Az államfő azt is hangsúlyozta beszédében: ő maga és sokan mások is elvárják a kormánytól, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, a jogállam megerősítése érdekében. Klaus Iohannis ugyanakkor felkérte a Sorin Grindeanu vezette új kabinetet, kezelje felelősen az ország gazdaságát és a közpénzeket.

„Remélem, egy nap majd elmagyarázzák nekem is, hogyan fogják majd 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, és közben emelni a béreket, csökkenteni az adókat, az áfát és egyebeket. Én nagyon szeretném, hogy ez sikerüljön önöknek\" – idézte az Agerpres hírügynökség Klaus Johannist.

Az államfő ugyanakkor odaszúrt Liviu Dragneának, arra kérve a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét: „tanítsa meg a programot a kabinet tagjainak\". „Dragnea elnök úr, úgy értesültem a televízióból, hogy ön az egyetlen, aki az első oldaltól az utolsóig ismeri a kormányprogramot. Megkérem szépen, tanítsa meg a programot a kabinet tagjainak is\" – biztatta a képviselőház elnöki tisztségét betöltő politikust Klaus Johannis.

Egyébként szerdán este meg is tartotta első ülését a Sorin Grindeanu vezette kormány. A kabinet tagjait elkísérte a Victoria-palotába a szenátus és a képviselőház elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu és Liviu Dragnea is. Az új kabinet tagjait Dacian Cioloş volt miniszterelnök fogadta. Sorin Grindeanu bejelentette, az első ülés napirendjén szerepel a kormány működéséről szóló rendelet, valamint az a törvénytervezet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleteket bocsásson ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS