HIRDETÉS

Ismét lecsapott az ítéletidő délkelet-Romániára

Balogh Levente 2017. január 11., 17:50 utolsó módosítás: 2017. január 11., 20:22

ÖSSZEFOGLALÓ – A hétvégihez hasonló állapotok alakultak ki szerdára Románia délkeleti részében, amelyre ismét lecsapott a téli ítéletidő: a kedden este kezdődött, és szerdán is tartó heves havazás miatt ismét megbénult az élet az érintett megyékben.

A hóvihar miatt az A2-es, az A3-as és az A4-es autópályát, emellett Tulcea, Konstanca, Brăila, Buzău, Ilfov, Prahova és Olt megyében összesen több tucatnyi főutat zártak le a forgalom elől. Felfüggesztették a dunai hajózást, és a tengeri kikötők is bezártak egy időre, a délután folyamán azonban ismét kinyitottak. A Román vasúttársaság 148 járatot törölt.

Iași, Vaslui, Bákó, Galac, Vrancea, Tulcea, Konstanca, Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Prahova és Buzău megyére, valamint Bukarestre sárga riasztás volt érvényes a havazás miatt. Buzău megyében a sűrű havazás és hóvihar miatt az összes útvonalat le kellett zárni. A hóeltakarítás terén tapasztalt hiányosságok és mulasztások következtében a közutakért felelős hatóság éléről szerdán menesztették Cătălin Homor eddigi igazgatót. Raed Arafat katasztrófavédelmi osztályvezető elmondta, csak az éjszaka során több mint ezer, a behavazott utakon gépkocsijában veszteglő, illetve a hóvihar miatt elszigetelt településen rekedt személyt mentettek ki a katasztrófavédelem egységei.

Bukarestben is megbénult az élet, Gabriela Firea főpolgármester arra kérte a lakosokat, hogy amennyiben lehetséges, legalább délig ne menjenek ki az utcára. A villamosközlekedés több helyen megbénult, sokan gyalog vagy metróval próbáltak eljutni munkahelyükre, emiatt a metrók is zsúfoltabbak voltak az átlagosnál. A bukaresti repülőtereken is nehezítette a közlekedést a hó, a Tarom hat járatot törölt, a többi járat jókora késéssel indult – volt olyan járat, amely az eredetileg kiadotthoz képest három órás késéssel szállt fel. Egyébként Törökországban is kemény havazás volt, emiatt lezárták az isztambuli repülőteret, így több száz, szabadságát a Közel-Keleten töltő, és hazafelé tartó román állampolgár rekedt Törökországban.

A meteorológiai szolgálat közben sárga, azaz elsőfokú riasztást adott ki fagy miatt az ország egész területére. A riasztás csütörtök reggel tíz óráig érvényes. A hőmérséklet mínusz 17 és mínusz 10 fok között alakul, és napközben sem kúszik fel a pozitív tartományba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS