HIRDETÉS

Ghiţă: Pontát megzsarolták, hogy kinevezze Kövesit

Balogh Levente 2017. január 08., 15:25 utolsó módosítás: 2017. január 08., 18:44

Victor Ponta volt miniszterelnököt megzsarolták, hogy nevezze ki Laura Codruţa Kövesit az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) élére – ezt állította Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő egy újabb videóüzenetben.

A korrupcióval gyanúsított, a hatóságok elől megszökött, és ezért csütörtök óta körözés alatt álló volt szociáldemokrata politikus csütörtök esti üzenetében azt mondta, Pontát Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) helyettes vezetője zsarolta meg az Egyesült Államok nevében.
Állítása szerint ő és Elena Udrea volt idegenforgalmi miniszter – aki ellen azóta több korrupciós ügyben is eljárás indult – is jelen volt Ponta irodájában 2013-ban, amikor Coldea közölte a kormányfővel: ha nem nevezi ki Kövesit a DNA főügyészévé, lemondják Washingtonba tervezett látogatását, amelyben Barack Obama amerikai elnökkel vagy Joe Biden alelnökkel kellett találkoznia, az erről szóló bejelentést pedig közvetlenül az államfőválasztás előtt teszik meg, ami tönkreteszi őt.

Ghiţă szerint a Kövesi kinevezéséről szóló határozatot a kormánynál írták meg, Ponta titkárságának számítógépén. Állítása szerint ő maga is részt vett a megszövegezésében, majd elment vele a K2-es jelzésű SRI-villába, ahol Ponta és Coldea is ott volt, ezt követően Coldea hívta fel a leendő főügyészt, hogy Bukarestbe hívja, és tájékoztassa a kinevezéséről. Pont ugyanakkor az irodájában állítólag azt mondta neki és Udreának, nem bízik Kövesiben, mivel meggyőződése, hogy „kívülről érkező\" utasításokat fog teljesíteni, és mindegyikük ellen eljárást indít majd, először pedig kettejüket záratja be. Ghiţă szerint Kövesi megpróbált kiiktatni a közéletből mindenkit, aki támogatta őt.
A szökésben levő politikus állítása szerint abban az időben jó viszonyban volt Coldeával és Kövesivel is.

Coldeával 2008-ban ismerkedett meg, magas rangú SRI-s személyek mutatták be neki. Mivel mindketten fiatalok és kisgyerekes családapák voltak, összebarátkoztak, és mindketten „hittek egy jobb Romániában.\" Ghiţă azt mondta, gyermekeik hét évig együtt nevelkedtek, családjuk együtt járt vakációzni is – így ismerkedett meg Kövesivel is. Állítása szerint több százszor találkozott vele a SRI székházában, saját otthonában, kocsmákban, együtt mulattak, voltak együtt a SRI Duna-deltabeli létesítményében, valamint a hírszerzés neptuni villájában is. Így lett közvetlenül részese Kövesi kinevezésének, mivel vele, Coldeával és Pontával is barátok voltak.

Kövesi kinevezésére 2013-ban Ponta tett javaslatot ügyvivő igazságügy-miniszterként, ami nézeteltérésekhez vezetett az akkori Szociálliberális Unión (USL) belül, mivel a tisztség a liberálisoknak járt volna, akik nagyon ellenezték Kövesi kinevezését, mivel Traian Băsescu akkori államfő emberének tekintették. Tény, hogy az addig legfőbb ügyészként tevékenykedő Kövesi kinevezését Băsescu támogatta, azonban államfői mandátuma lejártával már súlyos bírálatokat fogalmazott meg vele szemben, visszaélésekkel vádolva egykori pártfogoltját.

Ghiţă legújabb videójának nyilvánosságra kerülését követően már úgy nyilatkozott: a legfőbb ügyésznek azonnal le kellene tartóztatnia Kövesit és Coldeát, mivel annyira hatalomittassá váltak, hogy már veszélyt jelentenek az országra. Óriási információkészlettel rendelkeznek ugyanis, amelyet a saját érdekükben használnak fel. A volt államfő kitért Ghiţă egy korábbi videójára is, amelyben arról beszélt, hogy ő és Kövesi a SRI egyik villájában a CIA egyik romániai képviselőjével találkozott rendszeresen, súlyosnak nevezve, hogy egy külföldi hírszerző alárendeltjei voltak.
Pénteken Facebook-oldalán arról írt: ha a főügyészség a Kövesi által 2015-től alkalmazott gyakorlathoz igazodna, elegendő lenne egy Ghiţă-hoz gyanúsított egyszerű vádaskodása is, hogy letartóztassák az érintetteket. Szerinte a mértékvesztés, a show jellegű igazságszolgáltatás, az alapvető jogok megsértése és a szelektív igazságszolgáltatás is hozzájárult ahhoz, hogy a jobboldal elvesztette a választásokat.

A romániai ügyészek és bírák egyesülete szombaton közleményben utasította vissza annak a lehetőségét, hogy bárki ellen is dossziékat „fabrikáljanak\".

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS