Folytatódik a kemény hangú nyilatkozatháború a román kormány és az államfő között

Krónika 2018. december 07., 14:18 utolsó módosítás: 2018. december 07., 14:25

„Romániának nincs miniszterelnöke, a kormányt a bűnöző Liviu Dragnea vezeti a háttérből közvetítőkön keresztül” – jelentette ki Klaus Johannis államfő pénteken.

Klaus Johannis a kormányfő fenyegetőzései ellenére sem hajlandó kinevezni Lia Olguţa Vasilescut fejlesztési miniszternek

A jobboldali elnök rögtönzött sajtóértekezletén arra reagált, hogy Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök az alkotmánybíróságnál emelt panaszt ellene, arra hivatkozva, hogy az államfő hátráltatja a kormány munkáját, mivel több mint két hete halogatja két – a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága által eldöntött – minisztercsere végrehajtását.

Johannis leszögezte: szerinte nem alkotmányos, hanem politikai ügyről van szó, amely nem a testületre tartozik, de a kormány lépése után most már biztosan nem fog új minisztereket kinevezni, megvárja az alkotmánybíróság döntését.

Viorica Dăncilă kabinetje pénteki ülésén jelentette be, hogy panaszt emelt a kormány az alkotmánybíróságnál Klaus Johannis ellen, amiért az államfő halogatja a döntést a koalíció által javasolt új szállításügyi, illetve regionális fejlesztési miniszter, Mircea Drăghici és Lia Olguţa Vasilescu kinevezéséről. A kormánytagok e heti, brüsszeli látogatásának eredményeit ismertetve Dăncilă rámutatott, Románia eleget tud tenni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatoknak, és a miniszterekkel való egyeztetések alkalmával az illetékes európai hatóságok is meggyőződtek erről. A kormányfő hozzátette: „az egyetlen bizonytalanságot” az államfő kelti azzal, hogy nem hagyja jóvá két fontos minisztérium élére jelölt személyek kinevezését.

„Azt hiszem, ebben az időszakban nem a politikai játszmáknak kell diktálniuk, most Románia érdeke kellene hogy legyen a legfontosabb” – idézte Dăncilát az Agerpres hírügynökség. A miniszterelnök hozzátette, ahhoz, hogy minden téren sikeres legyen a román EU-elnökség, arra is szükség van, hogy a kabinet mindegyik miniszterének teljes jogköre és legitimitása legyen. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a dossziék átvétele, az ágazati prioritások megszabása után cserélgessük a minisztereket. Ezért fordultunk ma az alkotmánybírósághoz” – érvelt a miniszterelnök.

Klaus Johannis szerint azonban hiába fordult a kormány az alkotmánybírósághoz a minisztercserék ügyében, mert bármilyen döntést is hoz a taláros testület, az alapvető problémát nem tudja megoldani, az ugyanis elsősorban politikai jellegű. „Az alkotmánybíróságnak nincs hogyan megoldania ezt a problémát, mert ez nem alkotmányos, hanem politikai természetű. Egyrészt az idézte elő, hogy Romániának de facto nincs miniszterelnöke, másrészt pedig az, hogy a Szociáldemokrata Párt egyáltalán nem tud politizálni” – nyomatékosította Johannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat