Felmérés: tarolhat a PSD, aggódhat az RMDSZ

Balogh Levente 2016. október 30., 15:22

A voksok több mint 50 százalékát is megszerezheti a Szociáldemokrata Párt a decemberi választásokon – derül ki egy felmérésből, amely szerint az RMDSZ nem lépné át a parlamenti küszöböt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nyomasztó fölényét vetíti előre másfél hónappal a december 11-ei parlamenti választás előtt egy hétvégén nyilvánosságra hozott felmérés. A Társadalmi és Politikai Tanulmányok Intézete (ISSPOL) által pénteken közzé tett közvélemény-kutatás szerint a PSD abszolút többséget szerezne, hiszen a voksok 54 százalékát kapná, ha most vasárnap rendeznék a választásokat.

A fő riválisnak tartott Nemzeti Liberális Párt (PNL) csupán 21 százalékot érne el, az újonc Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont rögtön 10 százalékon debütált. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) épp hogy bejutna a parlamentbe 5 százalékkal, míg az RMDSZ és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 3 százalékkal áll. Az RMDSZ bejutását ugyanakkor szavatolhatja az, hogy a négy megyében a voksok 20 százalékát megszerző alakulat parlamenti párt lehet.

A felmérés október 17. és 20. között készült 820 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 4 százalék. Az eredmény megnyugtató lehet Liviu Dragnea PSD-elnök számára, aki pénteken azt mondta: lemond, ha pártja nem első helyen végez a választáson.

A csütörtök éjféli határidőig egyébként az össszes jelentősebb párt leadta jelentkezését, illetve az össszegyűjtött támogatói aláírásokat a megyei, illeve az országos választási hatóságoknál, a pártelnökök pedig mindegyik párt esetében befutó helyen szerepelnek. A PSD elnöke, Liviu Dragnea szűkebb pátriájában indul, a párt Teleorman megyei képviselőjelölti listájának élén. A párt korábbi elnöke és miniszterelnöke, Victor Ponta Gorj megyében indul.

A PSD-ben egyébként botrányt okozott, hogy a párt Gorj megyei listájáról a megyei elnökség kihúzta egy jogerősen elítélt jelölt, Ion Călinoiu nevét. A megye PSD-s polgármesterei tiltakoztak a lépés ellen, Ion Călinoiu pedig úgy döntött: függetlenként indul. Liviu Dragnea – akit amúgy jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre jtéltek a 2012-es népszavazáson elkövetett választási csalások miatt – kizárással fenyegette meg mindazokat, akik Călinoiut támogatják.

A PNL elnöke, Alina Gorghiu a párt Temes megyei képviselőjelölti listáját vezeti. Nicuşor Dan, az USR első embere a párt bukaresti képviselőjelölti listáját vezeti. Az ALDE esetében a két társelnök szintén Bukarestben indul: Călin Popescu-Tăriceanu a szenátusi, Daniel Constantin a képviselőházi listát vezeti. Traian Băsescu volt államfő, a PMP elnöke a párt bukaresti szenátusi listáját vezeti. Vannak független jelöltek is: Elena Udrea volt ifegenforgalmi és fejlesztési miniszter, Theodor Paleologu korábbi művelődési tárcavezető és a zöldaktivista Remus Cernea is önállóan indul Bukarestben. Mint ismeretes, az RMDSZ már korábban leadta választási nevezését. 

Cioloş a PNL és az USR sikerét szeretné

Nyilvánosan felvállalta Dacian Cioloş miniszterelnök, mely pártok győzelmét látná szívesen a december 11-ei parlamenti választást követően. A kormányfő egy csütörtök esti televíziós műsorban kijelentette: azt szeretné, ha a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség kapná a legtöbb szavazatot a voksoláson. A tavaly novemberben független jelöltként, szakértői kormány élére kinevezett miniszterelnök preferenciája mindazonáltal nem meglepő, hiszen ez a két párt jelezte nyilvánosan, hajlandóak prgramjukban képviselni a kormányfő által nemrég közzé tett, Románia 100 platform nevű dokumentumban rögzített programot.

„Azt szeretném, ha az ország polgárai azon pártokra szavaznának, amelyek az általam közzétett értékeket képviselik. Eddig a PNL és az USR válallta fel ezeket az értékeket” – mutatott rá kormányfő. Azt is elmondta, nem lenne egy nagykoalíciós, a PNL és a Szociáldemokrata Párt alkotta kormány miniszterelnöke. Cioloş ugyankkor hozzátette: arra kérte a két párt kampányfőnökeit, hogy ne használják az arcképét vagy a nevét a választási plakátjaikon. „Nem szeretnék kététrtelmű üzeneteket tolmácsolni azok felé, akiknek azt mondtam: nem veszek részt a választási kampányban” – mutatott rá a kormányfő.

Erre azért volt szükség, mert a PNL plakátjain máris megjelent a miniszterelnök arca, az USR választási jelszava pedig ez: Dacian Cioloş, végre van kivel! A kormányfő ugyanakkor megjegyezte: mivel a PNL felvállalta a Románia 100 programpontjait, azokat szabadon felhasználhatja saját kampányában. A miniszterelnök közölte, még nem döntött arról, belép-e valamelyik pártba a választás után, azt ugyanakkor megjegyezte, a PSD-be biztosan nem lép majd be.

Mint arról beszámoltunk, Dacian Cioloş következetesen kitartott amellett, hogy a választásokon nem vesz érszt egyik párt jelöltjeként, és függetlenként sem. Ugyanakkor azt már nem zárta ki, hogy a választást követen hajlandó lenne folytatni a miniszterelnöki tevékenységet, amennyiben akad olyan párt, amely felvállalja a programcsomagjában közzé tett célokat. A PNL és az USR már jelezte, hogy őt jelölik kormányfőnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat