Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Félig már megállapodott az RMDSZ a PSD-vel

Krónika | 2016.12.20. [14:09] | Utolsó módosítás: 2016.12.20. [14:38]

Majdnem kész az RMDSZ-szel való együttműködést szabályozó megállapodás vázlata, arról kell még megegyezni, hogy mikor írjuk alá a szerződést – nyilatkozta kedden Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

dragnea_bLiviu Dragnea

A politikus elmondta: a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselői hétfőn találkoztak az RMDSZ küldöttségével, vázolták a megállapodás legfontosabb pontjait. Dragnea hozzátette, arra számít, hogy a dokumentum legkésőbb szerda reggelig elnyeri végleges formáját.

Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hétfőn megerősítette, hogy sor került az első találkozóra a PSD és az ALDE képviselőivel, hozzátette ugyanakkor, hogy nem jutottak végleges következtetésre. Az RMDSZ szövetségi elnöke azt is hangsúlyozta, az esetleges együttműködés kizárólag parlamenti szintű lehet.

Az RMDSZ a 2000 és 2004 között úgy biztosított parlamenti támogatást a PSD akkori, Adrian Năstase vezette kisebbségi kormányának, hogy az együttműködés feltételeiről évente megállapodást írtak alá. Ebben az időszakban fogadták el egyebek mellett a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára, és a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvényeket.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
10.
Ajjajjajj!
2016.12.21., szerda [10:10]
@AJ:
Ha csak egy hajszállal, de csakis egy hajszálnyival tudnál többet azokról az időkről az "autonómia" szónál, máris a halál náthás ....ára kívánnád az egészet. De hát, aki a múlt történéseiből nem okult, nem is hajlandó okulni belőlük, arra lesz kényszerítve, hogy újra átélje azokat.
9.
AJ
2016.12.20., kedd [18:49]
Pontosan. Már réges régen, minimum a Gheorghiu Dej idejében létezett autonómia meglenne, ha ezek a disz udemerések nem piszkítanák a politikai közéletet.
8.
kiscicus
2016.12.20., kedd [18:47]
ha kozelebb vannak a tejfoles bogrehez,valami meg cseppenhet onnan,nekik is nekunk is....de ha kintrol az ablakon keresztul lesnek be a konyhaba a nyavogasukat se fogjak hallani bentrol :) :)
7.
biza-biza
2016.12.20., kedd [17:58]
" Ezeket a "megállapodásféléket miért nem mondták el már a választási kampányukban ?! Hallo,RMDSZ ?!!!!!!!!!!!!!"
Minek ezeket elmondani??????????
Az egyesek, tudták, elmondás nélkül is. Már sokszor megtapasztalhatták. Ezért nem szavaztak semmilyen fideszes, meg egyházi vezetős buzdítások ellenére sem a udmr-re.
A kettesek meg nem képesek felfogni. Azoknak bármit elmondhatsz, azok akkor is csak a tulipányra pöcsétölnek.
Hármasok, meg mások nincsenek.
Tehát akkor, minek ezeket elmondani??????????
6.
Jogi
2016.12.20., kedd [17:06]
Az biztos hogy egyikük sem a mi joletunkert tortet elsosorban a parlamenti barsonyszekbe de azt a keveset is amit el lehet érni csak többség szavazatával lehet , ez a demokracia, tetszik nekunk vagy sem, az oket abszolut nem erdekli.Opozicioban követelőzni, bírálni lehet de azzal is maradsz ! Hadd csak szavazzak még együtt azt a sok jót amit a PSD ígért a kampányban, lám honnét veszik elő !
5.
biza
2016.12.20., kedd [16:34]
A francba ! Ez már a politikai prostitució netovábbja ! S megszavazzák Dragnea stb.mentelmi jogát ,hogy majd ők is élvezhessék a segítségükkel ! Ezeket a "megállapodásféléket miért nem mondták el már a választási kampányukban ?! Hallo,RMDSZ ?!!!!!!!!!!!!!
4.
bumeráng
2016.12.20., kedd [16:21]
Latja a világ, hogy az itt élő magyaroknak nincsenek gondjaik.
3.
politika
2016.12.20., kedd [16:01]
De belemennek,majd meglátod.A kormány még nem alakult meg ,és az rmdsz-nek mindig is az volt minden vágya és ma is az,hogy kormányon legyen. Ott meg úgy táncolnak,ahogy szól a zene, a mi sorsunknál pedig a legkisebb gondjuk is nagyobb lesz.
2.
???????
2016.12.20., kedd [15:34]
Mit tudnak csinálni 6 % ?
Kérjük a jogainkat ?
De jó, hogy nem mentek bele a kormányalakitásba.
1.
politika
2016.12.20., kedd [14:53]
És mi valósult meg belőle? Semmi! Na,ennek a parlamenti szintű megegyezésnek is annyi lesz az eredménye,sőt örvendjünk,ha annyi is lesz.A nagy kampányigéretek máris feledésbe mentek. Ez előre borítékolva volt,"köszönet" ezért a Fidesznek is.Miért nem lehet végre már egyszer az RMDSZ-nek ellenzékben maradni,és onnan követelni a jogainkat? Amíg kormányban,vagy együttműködésben vannak a kormánypárttal,addig semmi jóra nem számíthat az erdélyi magyarság.
Hozzászólások10