HIRDETÉS

Ellenzik a főügyészek a tervezett amnesztiatörvényt

Balogh Levente 2017. január 09., 19:29

Sem Augustin Lazăr legfőbb ügyész, sem Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezető ügyésze nem tart szükségesnek egy olyan jogszabályt, amely révén amnesztiát biztosítanának jelentős számú, különböző bűncselekmények miatt elítélt, és büntetésüket töltő személyek számára.

A főügyészeket Daniel Ho­rodniceanuval, a Szervezett­bűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) főügyészével együtt Florin Iordache új igazságügy-miniszter hívatta be hétfőn az igazságügy-minisztériumba, hogy az ügyészségek helyzetéről, költségvetéséről és jövőjéről egyeztessenek. A találkozót követően Augustin Lazăr legfőbb ügyész leszögezte: nincs szükség az amnesztiatörvényre. „Nekünk a bűnözés ellen kell küzdenünk, prioritásaink között a korrupció elleni küzdelem, a bűnözők által megszerzett pénzek visszaszerzése szerepel, és egyéb tevékenységi körök, amelyekért az ügyészeket fizetik” – tette hozzá a legfőbb ügyész.

Az igazságszolgáltatás reformjának európai uniós megfigyelését illetően kifejtette: a bírák és ügyészek megfigyelése már nem lenne szükséges, a politikusoké azonban igen. Laura Codruța Kövesi is leszögezte: csak egy esetleges ilyen célú törvénykezdeményezés szövegének ismeretében nyilváníthat érdemben véleményt, de ellenzi, hogy akár kollektív, akár egyéni esetekre vonatkozó amnesztiatörvényt hozzanak a DNA hatáskörébe tartozó bűncselekmények esetében. Daniel Horodniceanu DIICOT-vezér a Florin Iordachéval folytatott találkozót követően kifejtette, a megbeszélés nyomán arra a következtetésre jutott, hogy lehetőség van a kitűnő együttműködésre a két intézmény között, és bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a minisztérium növeli majd a terrorellenes ügyészség költségvetését, ami a további fejlesztéshez szükséges.

Laura Codruța Kövesi egyébként újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a bírák és ügyészek tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnál (CSM) tett panaszt hétfőn a korrupcióval gyanúsított, és ezért körözés alatt álló volt szociáldemokrata képviselő, Sebastian Ghiţă által ellene megfogalmazott vádakkal kapcsolatban. Kövesi hazugnak, alaptalannak, tendenciózusnak és nevetségesnek minősítette Ghiţă videoüzenetekben tett kijelentéseit. Azt is leszögezte, hogy ezen túlmenően nem kívánja kommentálni egy szökésben levő gyanúsított kijelentéseit, és nem is kíván vitába bocsátkozni vele.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS