Dragnea: nem módosítjuk az elítéltek kormánytagságát tiltó törvényt

Balogh Levente 2017. május 07., 16:26

Nem kíván miniszterelnök lenni, ezért nem kezdeményezi Liviu Dragnea annak a jogszabálynak a módosítását, amely megtiltja, hogy jogerősen elítélt személyek kormánytagok legyenek, és amelynek alkotmányosságát csütörtökön erősítette meg az alkotmánybíróság. Ezt maga Dragnea mondta a taláros testület döntését kommentálva.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az alkotmánybíróság számos halasztás után, szűk többséggel hozta meg döntését az ombudsman beadványával kapcsolatban.

„Én már a Grindeanu-kormány beiktatása után elmondtam, hogy a miniszterelnöki tisztség számomra már nem opció. Bizalmat fektettem ebbe a kormányba, és én is, illetve az általam vezetett alakulat is támogatja a kabinetet mandátuma lejártáig, azzal a feltétellel, hogy betartja a kormányprogramban vállaltakat. Remélem, ezután nem kérdik meg tőlem, akarok-e miniszterelnök lenni” – fogalmazott Dragnea az Antena 3 televíziónak adott nyilatkozatában.

A PSD elnöke hozzátette, amíg az ombudsman által kifogásolt cikkelyt tartalmazó törvény hatályban van, nem áll szándékában kezdeményezni annak módosítását.

Ha módosítani akartuk volna a törvényt, megtehettük volna, hiszen megvan az ehhez szükséges parlamenti többségünk. De nem akartam törvényt létrehozni saját magam számára"

– mondta Dragnea. A taláros testületnél Victor Ciorbea ombudsman emelt alkotmányossági óvást a jogszabály ellen, az alkotmánybíróság ezt a beadványt utasította el.

A taláros testület megállapította, hogy az ombudsman beadványában felhozott indokok egyrészt törvényértelmezési és törvényalkalmazási problémákat vetnek fel, másrészt olyan törvényhozási tényezőkre vonatkoznak, amelyek a parlament hatáskörébe tartoznak.

Az ombudsmani hivatal indoklása szerint a jogszabály nem kiszámítható, nem arányos, és korlátozza egy állami tisztség betöltésének jogát. A beadvány felhívja a figyelmet az egyértelmű, objektív és mindenkire érvényes feddhetetlenségi kritériumok hiányára a három hatalmi ág tisztségeinek betöltésére vonatkozóan, ami felborítja a hatalmi ágak közötti egyensúlyt.

Homályosnak tekinti a jogszabályban olvasható „nem született ellenük ítélet bűnvádi eljárás nyomán" megfogalmazást, és felhívja a figyelmet, hogy nem kezelik eltérően azokat, akik szándékosan, és azokat, akik gondatlanságból elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el.

A beadvány rámutat: bár vitathatatlan, hogy az állami tisztségek betöltőire pályázó személyeknek meg kell felelniük bizonyos feddhetetlenségi kritériumoknak, a vonatkozó törvényeknek koherenseknek, kiszámíthatóknak és egységeseknek kell lenniük, és mindhárom hatalmi ág képviselőire vonatkozniuk kell, vagyis nem csupán a kormány leendő tagjaira, hanem a parlamenti képviselőkre és a bírákra is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat