Csalásgyanú a 2009-es választásokon: adatokat kért a legfőbb ügyészség

Balogh Levente 2017. május 03., 16:47

A 2009-es államfőválasztáson elkövetett állítólagos csalás ügyében nyomozó legfőbb ügyészség szerdán több intézménytől, így az Állandó Választási Hatóságtól, az alkotmánybíróságtól, a Különleges Távközlési Szolgálattól és a bukaresti táblabírósági ügyészségtől is bekérte a nyolc évvel ezelőtti voksolásra vonatkozó dokumentumokat.

Traian Băsescu

A legfőbb ügyészség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást hivatali visszaélés és választási iratok meghamisításának gyanúja miatt. Ezen bűncselekmények elévülési ideje 8, illetve 10 év.

A választási csalással kapcsolatos vádakat Octavian Andronic újságíró vetette fel, aki 2009-ben a választásokat végül megnyerő Traian Băsescu akkori államfő politikai tanácsadója volt. Andronic az Evenimentul Zilei című napilapban közölt cikkében azt állította: Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója, Florian Coldea, a SRI második embere és Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter

2009-ben, az elnökválasztás második fordulóját megelőzően Băsescu érdekében beavatkozott a választási folyamatba.

Andronic szerint Oprea hívta meg őt a lakásába, ahol a többiek már ott voltak, és várták a választási eredményeket. Mint ismeretes, akkor Băsescu csupán hajszállal verte meg a PSD jelöltjét, Mircea Geoanát, és fölmerült, hogy manipulálták a választási eredményeket előbbi érdekében. Andronic azt sejteti, hogy az említett állami vezetők utólag mindent elkövettek annak érdekében, hogy a vesztes fél ne tudja megóvni az eredményt.

Az ügyben az igazságszolgáltatással párhuzamosan a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció vezetői, Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu közölték, parlamenti különbizottság felállítását kezdeményezik. Szerintük felmerül a gyanú, hogy sérült a hatalmi ágak szétválasztásának elve azáltal, hogy bizonyos intézmények törvénytelenül beavatkoztak a választási folyamatba.

Liviu Dragnea múlt héten úgy nyilatkozott: akár magát Klaus Johannis államfőt is kihallgathatják az ügyben, és megjegyezte, ha a beidézett személyek közül valaki nem hajlandó megjelenni a bizottság előtt, feljelentik. Az államfői hivatal ugyanakkor közölte: nem vizsgálódhat parlamenti bizottság olyan ügyben, amelyben az igazságszolgáltatás már nyomozást indított.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat