HIRDETÉS

Ciorbea lesajnálóan nyilatkozott a lemondását követelőkről

Balogh Levente 2017. január 10., 16:42

Lekicsinylően nyilatkozott kedden Victor Ciorbea ombudsman mindazokról, akik a lemondását követelik amiatt, hogy alkotmányossági óvást emelt a kormány működéséről szóló 2001/90-es törvény ellen, amely tiltja, hogy jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai lehessenek.

Az állampolgári jogok biztosa szerint a távozását követelők olyan „szegény emberek\", akik azt sem tudják, miről van szó, és sem türelmük nem volt, sem érdekükben nem állt, hogy elolvassák az óvást, amelyet csütörtökön nyújtott be az alkotmánybírósághoz. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az alkotmánybírák úgy döntenek, hogy a kormányban valóban nem tölthetnek be semmilyen tisztséget mindazok, akiket jogerősen elítéltek, Ciorbea úgy válaszolt: ő alapvetően azonos jogi elbánást kért mindhárom hatalmi ág képviselői számára.

„Ha az alkotmánybíróság felkarolja ezt az elvet, a parlamentnek ki kell dolgoznia a vonatkozó jogszabályokat, összhangban levő és koherens törvényi keret szükséges. Megengedhetetlen, hogy egy törvényben az egyik hatalmi ág képviselői számára előírjanak bizonyos feltételeket, egy másikban másokat, hogy mindenféle elnevezéseket, terminológiát és jogi formulákat használjanak, amelyekből a végén már senki nem ért semmit. Ezért mindezt rendezni kell egységes formában, elvszerűen, becsületesen, korrekt módon és higgadtan, szenvedélyek, manipuláció és álhírek terjesztése nélkül\" – jelentette ki Victor Ciorbea.

Mint arról beszámoltunk, Klaus Johannis államfő és a parlamenti ellenzék szerint Ciorbea egyetlen személy, Liviu Dragnea, a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke érdekében lépett közbe. Dragneát ugyanis tavaly áprilisban jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szóló 2012-es népszavazáson kampányfőnökként elkövetett választási csalások miatt. Az alkotmányossági óvás benyújtását követően petíció indult útjára, amelyben Ciorbea távozását követelik, és amelyet több mint 139 ezren írtak alá. Emellett szerdán este hat órától országszerte tüntetéseket tartanak a menesztését követelve. Ciorbea egyébként mindezt a legfőbb ügyészségen nyilatkozta, ahova tanúként idézték be az 1990-es bányászjárás ügyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS