Az alkotmánybíróságnál emel panaszt Klaus Johannis ellen a román kormány

Krónika 2018. december 06., 17:52 utolsó módosítás: 2018. december 06., 17:54

Az alkotmánybíróságnál emel panaszt a bukaresti szociálliberális kormány a jobboldali államfő ellen, amiért Klaus Johannis két hete halogatja a kormányfő által kért újabb minisztercserék jóváhagyását – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnökkel folytatott megbeszélése után.

Fotó: Presidency.ro

A PSD november közepén nyolc minisztere lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Johannis elutasította, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelöltekkel állt elő, az elnök elnapolta a döntést arra hivatkozva, hogy a PSD túl sűrűn váltogatja minisztereit.

„Csak pótcselekvés a gyenge miniszterek csereberélése. Ennek a cirkusznak a folytatásával nem értek egyet” – jelentette ki Johannis egy szerda esti rendezvényen.

Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön elmondta, az alkotmánybírósághoz fordul, mivel Klaus Johannis államfő azt mondta csütörtöki telefonbeszélgetésük során, hogy a jövő hétig nem hoz döntést a szállításügyi, valamint a regionális fejlesztési miniszter kinevezésével kapcsolatban.

„Az alkotmánybírósághoz fordulunk. Ma felhívtam az államelnök urat és megkérdeztem, kinevezi-e a két minisztert, tekintetbe véve, hogy az EU Tanácsa elnökségének átvételét megelőző periódusban vagyunk, és nagyon fontos, hogy az új miniszterek átvegyék az iratcsomókat. Az elnök úr azt felelte, hogy még gondolkodik a javaslatokon és jövő hétig semmiféle döntést nem fog hozni. Ezek után kötelességünknek érezzük, hogy az alkotmánybírósághoz forduljunk” – mondta a parlament épületében nyilatkozó Viorica Dăncilă.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat