Johannis alaposan kiosztotta a kormánykoalíciót, majd sok sikert kívánt a Dăncilă-kabinetnek

MTI 2018. január 29., 22:28 utolsó módosítás: 2018. január 29., 22:31

Klaus Johannis államfő a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció választási ígéreteinek teljesítését kérte számon hétfő este, miután a Viorica Dăncilă vezette új kormány letette a hivatali esküt a bukaresti elnöki palotában.

Fotó: Presidency.ro

A jobboldali elnök éles szavakkal bírálta politikai ellenfeleinek eddigi teljesítményét, emlékeztetve arra, hogy ez a PSD-ALDE koalíció immár harmadik kormánya egy év alatt, az előző két kabinet „kudarca” után. Johannis rámutatott: hatalmas szakadék tátong a koalíció választási ígéretei és a kormányzati szinten megnyilvánuló jelenlegi „fejetlenség és kapkodás” között.

Nincs említésre érdemes előrelépés az egészségügy és oktatás terén, az infrastruktúrafejlesztési projektek teljes hiányukkal keltenek feltűnést.

Az igazságszolgáltatásban azonban az érintettek érveit és külföldi partnereink figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva erőltetik a törvényi keret megváltoztatását” – mondta Johannis.

Fotó: Presidency.ro

Az elnök arra figyelmeztetette az új kormányt és a beiktatási ünnepségen jelen lévő házelnököket, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése elfogadhatatlan, a koalíciónak nem szabad figyelmen kívül hagynia az utcákon egy éve tüntető százezrek üzenetét.

Az elnök szerint a béremelések ígéretében is csalódniuk kellett a román állampolgároknak, akik a kormány adópolitikai intézkedései (a munkavállalókra terhelt járulékfizetési kötelezettségek) nyomán most arra panaszkodnak, hogy növekedés helyett csökken a bérük.

Johannis rámutatott: 2018-ban az ország a modern Románia létrejöttének centenáriumát ünnepli, a társadalomnak azonban nincsenek összefogást teremtő közös célkitűzései, csak beteljesületlen elvárásai.

Az elnök végül sok sikert kívánt az új kormánynak ahhoz, hogy teljesítse a jogos társadalmi várakozásokat.

A román parlament hétfőn szavazott bizalmat a Viorica Dăncilă vezette új szociálliberális kormánynak, ezáltal Romániának először lesz női miniszterelnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat