HIRDETÉS

A szökésben lévő Ghiţă újabb vádakat fogalmazott meg videoüzenetében

Balogh Levente 2017. január 03., 17:19

Újabb videofelvétellel állt elő a korrupcióval gyanúsított, de a hatóságok elől megszökött volt parlamenti képviselő, Sebastian Ghiţă, aki friss üzenetében azzal vádolja meg Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét, hogy tőle kért bizonyítékokat Sorin Ovidiu Vîntu üzletember, a Realitatea hírtelevízió tulajdonosa ellen annak érdekében, hogy „a rendszer" szolgálatába állíthassa a televíziót.

Ghiţă állítása szerint Kövesi a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) K2 kódnevű épületében szólította fel, hogy szálljon be az anyagi gondokkal küszködő Vîntu által birtokolt hírcsatorna finanszírozásába, mivel ezáltal az üzletembert félre lehetne állítani, a televízió pedig az akkori állami vezetők dicséretét zenghette volna. Bár ez végül nem így történt, Ghiţă beszállt a csatorna finanszírozásába. Ezt követően állításai szerint Kövesi arra buzdította, hogy szolgáltasson bizonyítékokat Vîntu ellen azért, hogy félreállíthassák, ennek érdekében ki is képezte, hogyan irányítsa úgy a beszélgetéseket, hogy úgy tűnjön: Vîntu zsarolni vagy fenyegetni akarja őt.

Vîntut 2012-ben egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, mivel bizonyítottnak látták a vádat, hogy megzsarolta Ghiţăt, hogy az fizessen 150 ezer eurót ellenkező esetben lejáratják őt, emellett életveszélyesen megfenyegették őt és a családját is. Állítása szerint azt követően, hogy beszállt a tévé finanszírozásába, „a rendszer\" megpróbált nyomást gyakorolni rá olymódon, hogy kit hívjon meg és kit ne, illetve kiket bocsásson el. Ezek után hozta létre a România Tv-t.

Állítása szerint egy ploieşti-i építkezés cég finanszírozta 2011-ben az Országos Befektetési Alap (FNI) külföldre szökött, és a FNI csődjében játszott szerepe miatt távollétében tizenöt év börtönre ítélt FNI-vezér, Nicolae Popa hazaszállítását Indonéziából. A cég 200 000 eurót fizetett a repülőútra – a pénzt az általa birtokolt Asesoft holding biztosította.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS