HIRDETÉS

A PSD másodszor: Sorin Grindeanu

Rostás Szabolcs 2016. december 28., 18:57 utolsó módosítás: 2016. december 28., 19:35

Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek szerdán a román balliberális koalíció, miután Klaus Johannis államfő előző nap elutasította első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülése után Liviu Dragnea pártelnök elmondta: a testület tagjai őt javasolták a kormányfői tisztségre, ám arra hivatkozva elutasította a javaslatot, hovgy nem akar egy szerinte alkotmányellenes törvénnyel szembe menve miniszterelnök lenni. (A hatályos törvények tiltják, hogy büntetett előéletű személy a kormány tagja legyen, Dragneát pedig idén áprilisban két év felfüggesztett bötönbüntetésre ítélték választási csalás miatt).

A PSD elnöke hozzátette: sokáig az járt a fejében, hogy másodszor is Sevil Shhaideht jelölje kormányfőnek. Erről azonban letett, amikor a volt közigazgatási miniszter arról tájékoztatta, hogy az államfő elutasító bejelentését követően rengeteg fenyegető üzenetet kapott, amelyekben többek között a halálát is kívánták.

Dragnea lojális emberként írta le a Temes megyei önkormányzat elnöki tisztségét betöltő Grindeanut, aki szerinte képes lesz sikeresen végrehajtani a PSD kormányprogramját. „Ha jól tudom, nem Hezbollah vagy Hamász-ügynök, de ki tudja, talán kiderül róla, hogy a KGB tagja vagy megölt valakit\" – utalt a PSD elnöke gúnyosan arra, hogy Sevil Shhaideh kinevezését valószínűleg szír férjének a damaszkuszi rezsimmel ápolt kapcsolata miatt utasította el Klaus Johannis.

Dragnea reményét fejezte ki, hogy az államfő ezúttal nem vétózza meg „legeslegutolsó ajánlatát\". A PSD elnöke közölte, „több ezer\" üzenetet kapott, amelyben azt kérték, kezdeményezzék az államfő tisztségéből való felfüggesztését. Dragnea hozzátette: az általa vezetett alakulat azonban felelősségteljesen viselkedik, és nem fogja arra használni politikai erejét, hogy „felkavarja az ország és a lakosság életét\". A sajtótájékoztatón Sorin Grindeanu kérdésre válaszolva elismerte, hogy kormányfőként alárendeltségi szerepe lesz a PSD-t irányító Dragneával szemben.

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke úgy vélekedett, ha Johannis a koalíció második javaslatát is elutasítja, akkor bebizonyosodik, hogy minden áron meg akarja akadályozni egy szociálliberális kormány beiktatását, ami szerinte az egyértelmű választói akarat semmibe vételét jelentené. „Ez már nyilvánvaló alkotmánysértés lenne, és elkerülhetetlenné válna, hogy a parlamenti többség felfüggessze az államfőt hivatalából\" – figyelmeztetett a szenátus elnöki tisztségét is betöltő politikus.

Egyébként a 43 éves, Karánsebesen született Sorin Grindeanu a temesvári Nyugati Egyetem matematika szakán szerzett diplomát. Tanulmányai végeztével dolgozott a felsőoktatási intézménynél, majd a magánszférában is, irányította a Temes megyei ifjúsági és sportigazgatóságot, ugyanakkor 2008 és 2012 között alpolgármesteri tisztséget töltött be a Béga-parti városban

A 2012-es választásokon nyert képviselői mandátumot, és a titkosszolgálatokat felügyelő szakbizottságban tevékenykedett, közben 2014 decembere és 2015 novembere között a távközlési minisztériumot irányította a Ponta-kormányban. Az idei helyhatósági választásokon Temes megyei tanácsosnak választották, majd a képviselő-testület elnöke lett. Grindeanu 1996 óta tagja a szociáldemokrata alakulatnak, tavaly a PSD Temes megyei elnökévé választották.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS