Rostás Szabolcs

2018. június 29., 09:45

Zöld jelzés a gyorshajtóknak

Örökzöld viták újjáéledésére alkalmas a román parlament alsóházának jogi és közlekedési bizottságában a napokban megszavazott módosító javaslat, amely nagyobb „láthatóságra” kötelezné a sebességmérést végző közlekedési rendőröket.

Arról van szó, hogy a honatyák előterjesztése értelmében ezentúl kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni, és ezeknek az autóknak jól látható helyen kell állomásozniuk. Figyelmeztetni is kellene a traffipaxszal ellátott hatósági járművek jelenlétére a közutakon, mégpedig oly módon, hogy táblákat helyeznek ki a rendőrautó előtt 500-1000 méteres távolságra.

A módosító javaslatokat benyújtó kormánypárti és ellenzéki képviselők szerint a rejtett traffipaxok betiltása a közlekedési balesetek számának csökkenését vonta maga után az uniós országokban. És különben is: Romániában amúgy is folyamatosan nő a halálos áldozatokat követelő balesetek száma, tehát az eddigi módszerek nem bizonyultak hatékonynak.

Nem vonjuk kétségbe, hogy a parlamenti képviselőket a jó szándék vezérli, és indítványuk valóban a balesetek megelőzését célozza. Csakhogy, mint tudjuk, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Romániában a súlyos közlekedési baleseteket elsősorban a sebességkorlátozás túllépése okozza, a 2017-ben jegyzett 2,6 millió közlekedési kihágás harminc százalékát sebességtúllépés miatt állapították meg. Nincs mit tagadni, rohanó világunkban a gépjárművezetők többsége sokszor saját és mások élete kockáztatásával igyekszik elérni, hogy minél hamarabb eljusson A-ból B-be. Ebben az iszonyú hajszában egyetlen dolog áll a gyorshajtók útjában: a közlekedési rendőr.

El lehet morfondírozni azon, mennyire etikus, ha a traffipaxszal ellátott rendőrautó bokor mögé rejtve, épület mögé húzódva, esetleg a forgalomtól elzárt területen méri a sebességet, viszont nem érdemes, ráadásul nagyon álságos dolog. Ha a száguldozók, a közlekedési szabályokat áthágók elrettentése a cél, akkor igenis az a leghatékonyabb módszer, ha a törvényszegésre hajlamos gépjárművezetők úton-útfélen attól tartanak, hogy megbírságolhatják őket. A mostani, szerencsére még nem végleges módosítások azonban ellehetetlenítenék a közlekedésrendészet tevékenységét, de ami ennél is rosszabb, csökkentenék a sebességtúllépés és az egyéb közlekedési kihágások elleni fellépés hatékonyságát. Ahelyett, hogy a sebességhatárok tiszteletben tartására buzdítanának, zöld jelzést adnak a törvényszegésre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. szeptember 19., szerda

Puccs Dragnea ellen – Aki a vesztét érzi...

Önmagában attól nem inogna túlságosan Liviu Dragnea PSD-elnök széke, hogy a kormányzó alakulat erdélyi szervezetének vezetői mielőbbi tanácskozásra szólították a pártvezetőséget, megbeszélendő a belső nézeteltéréseket.

Páva Adorján 2018. március 14., szerda

Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete még magában hordoz valamit a múlt emberi örökségéből.

Kiss Judit 2017. július 05., szerda

Mérföldkövek és részletek

Felülnézetből már maga az bizakodásra ad okot, hogy a tantervek megvannak, és akár kész lesznek a tankönyvek, akár nem, ősszel a magyar ötödikeseknek már nem a románok számára írt anyag első leckéjén, a nehéz Mircea Eliade-szövegen kell átrágniuk magukat.

Balogh Levente 2017. június 22., csütörtök

Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az RMDSZ is aktív részese volt, végképp megmutatták, mennyit ér a magyar szervezet immár több mint két és fél évtizede hirdetett elmélete.

Vélemény
Pataky István: Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban ...

Bálint Eszter: Nagy kapzsiságnak visszakozás a vége

Visszavett kicsit a kapzsiságból a kormány – mondhatjuk azt követően, hogy a szociálliberális kabinet ...

Balogh Levente: Nagykövetségbotrány újratöltve

Most hirtelen nem tudnám megmondani, volt-e már példa arra, hogy egy kormány egy éven belül szinte lépésről ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat