Rostás Szabolcs

2018. szeptember 19., 17:16

Puccs Dragnea ellen – Aki a vesztét érzi...

Önmagában attól nem inogna túlságosan Liviu Dragnea PSD-elnök széke, hogy a kormányzó alakulat erdélyi szervezetének vezetői mielőbbi tanácskozásra szólították a pártvezetőséget, megbeszélendő a belső nézeteltéréseket.

Még azután sem érdemes előre inni a medve, jobban mondva a pártelnök bőrére, hogy az alakulat alelnökei és főtitkára nyíltan a távozását követelik a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a képviselőház éléről. Hasonló elégedetlenségek valamennyi politikai alakulaton belül léteznek, éppen ezért a szociáldemokraták háza táján dúló vircsaftot sem lenne ajánlatos túldimenzionálni.

Bukarest főpolgármesterének, valamint a párt többi alelnökének (nem hivatalos források szerint pedig a területi elnökök többségének) nyíltan kifejezett kritikáján túlmenően egyre több jel utal azonban arra, hogy Románia legnagyobb pártján belül egyre többeknek lett elegük a Dragnea-féle irányvonalból, annak diktatórikus vezetői stílusából. Márpedig Romániának a házelnöki posztot is betöltő erős embere esetében nem indokolatlan diktátori elhajlásokat emlegetni, már csak a közelmúlt történelmi tapasztalatai alapján sem.

Bizonyára sokan emlékszünk, hogy Nicolae Ceauşescu pártfőtitkár külföldi ügynököket tett felelőssé az 1989-es temesvári népfelkelés kirobbanásáért, a diktátor szerint a rendszerváltó eseményeket külföldről irányították és pénzelték. Be is vetette a felkelők ellen a hadsereget és a belügyi alakulatokat. Kivégzése után, immár a posztkommunista Romániában Ceauşescu utódja, Ion Iliescu úgyszintén külföldi beavatkozást sejtet, amikor diákok és értelmiségiek tízezrei utcára vonulnak a kommunista restauráció ellen. Az eredmény a bányászjárás néven elhíresült ámokfutás.

Huszonkilenc év elteltével az aktuális bukaresti hatalom hasonló manipulációval operál. Liviu Dragnea megdönthetetlennek nevezett, ám eddig be nem mutatott bizonyítékokra hivatkozva állítja, hogy a román diaszpóra augusztusi kormányellenes tüntetését külföldről finanszírozták. (Vajon az számít ennek az alapvető bűnnek, ha a spanyolországi román a családi kasszából megfinanszírozza a hazautat?) Hasonló „bizonyítékok” támasztják alá azt az állítást is, miszerint a szociáldemokrata pártelnök ellen külföldi „elemek” kíséreltek meg merényletet.

Ezekből a hagymázas összeesküvés-elméletekből is kitűnik, hogy híres politikai felmenőihez hasonlóan Dragnea is a vesztét érzi, alakulata racionálisan gondolkodó politikusai és hívei számára pedig kezd egyre kínosabbá válni ez az ámokfutás. És mivel a jelek szerint a napjai meg vannak számlálva, ideje szurkolni, hogy a PSD elnöke kihúzza ígérete betartásáig, a magyar diákokat és tanítókat megalázó tanügyi rendelet visszavonásáig.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. június 29., péntek

Zöld jelzés a gyorshajtóknak

Örökzöld viták újjáéledésére alkalmas a román parlament alsóházának jogi és közlekedési bizottságában a napokban megszavazott módosító javaslat, amely nagyobb „láthatóságra” kötelezné a sebességmérést végző közlekedési rendőröket.

Páva Adorján 2018. március 14., szerda

Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete még magában hordoz valamit a múlt emberi örökségéből.

Kiss Judit 2017. július 05., szerda

Mérföldkövek és részletek

Felülnézetből már maga az bizakodásra ad okot, hogy a tantervek megvannak, és akár kész lesznek a tankönyvek, akár nem, ősszel a magyar ötödikeseknek már nem a románok számára írt anyag első leckéjén, a nehéz Mircea Eliade-szövegen kell átrágniuk magukat.

Balogh Levente 2017. június 22., csütörtök

Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az RMDSZ is aktív részese volt, végképp megmutatták, mennyit ér a magyar szervezet immár több mint két és fél évtizede hirdetett elmélete.

Vélemény
Balogh Levente: Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, ...

Makkay József: A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni ...

Kiss Judit: Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén ...