Rostás Szabolcs

2017. október 16., 10:45

Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Ki nyert Bukarestben? – teszik fel a kérdést sokan a hatalmon lévő román Szociáldemokrata Párton (PSD) belül lezajlott adok-kapok ideiglenes (és tegyük hozzá: felszínes) elsimítását követően.

Klaus Johannis és a hozzá közel álló ellenzéki liberálisok – adja magát a meglehetősen egyértelmű válasz. A miniszterelnök teátrális lázadása kiváltotta kormánypárti kraválból a szociáldemokraták sehogy se jöhettek ki felemelt fővel.

Mihai Tudoséról kiderült, a kormányüléseken produkált kirohanásaihoz hasonlóan (amikor a tévékamerák előtt, despota módra lehordja a sárga földig minisztereit) újfent megpróbálja bizonygatni, hogy ő az úr a Victoria-palotában, és brüsszeli elvárásra hivatkozva akarta kipenderíteni kabinetjéből a nyomozó hatóság célkeresztjébe került minisztereket.

Bármennyire is úgy tűnik egyeseknek, hogy a kormányfő felülkerekedett az „kváziminiszterelnökként” is emlegetett Liviu Dragneán, nem árt emlékeztetni, hogy a Tudose által támasztott feddhetetlenségi kritérium nem teljesült, hiszen Sevil Shhaideh (vélhetően mentora, a PSD-elnök közbenjárására) a kormány tagja, a koalíciós partner liberálisok szintén bűnvádi eljárás alatt álló minisztere pedig a helyén maradt.

Amúgy a miniszterelnök abban a tudatban állhatott bele saját alakulata megzsarolásába („lemondok, ha nem válthatom le a minisztereimet”), hogy tisztában van vele: a PSD számára végzetes lenne újrajátszani a Sorin Grindeanu megbuktatásakor végrehajtott forgatókönyvet, saját kormánya megbuktatását.

Ettől függetlenül még tény, hogy Dragnea tekintélye alaposan megtépázódott a kormányzó alakulat élén, ahol egyelőre mégis annak köszönhetően marad elmozdíthatatlan, hogy a saját emberei osztogatják a közpénzt a fejlesztési tárcánál, az igazságszolgáltatás nem siet elbírálni másik büntetőperét, no és mert a PSD-n belül még nem akadt igazi kihívója.

De az alakulat sorsszerű „kannibalizmusán” (a PSD eddig valamennyi vezetőjét felfalta) túlmenően az is intő jel Dragnea számára, hogy Tudose a jelek szerint egyfajta paktumot kötött Klaus Johannis államfővel. Aki a rá amúgy nem jellemző politikai ösztönre ráérezve felhasználta a PSD-n belüli konfliktust arra, hogy éket verjen a kormányfő és a pártelnök közé.

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Ugyanakkor a liberálisok (PNL) is reális esélyekkel indulhatnak a 2020-as parlamenti megmérettetésen, amit viszont nem a kormányzóképességüknek, hanem szintén a PSD belharcának köszönhetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. október 13., péntek

Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel a függetlenség kikiáltásával sokra nem mennének, azt ugyanis senki sem ismerné el.

Páva Adorján 2017. október 12., csütörtök

Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ünnepelték válogatott kedvenceikkel együtt az ősidők óta várt Európa-bajnoki szereplés kiharcolását, a drukkerek most a játékosok kifütyülésével vettek búcsút a kudarcos világbajnoki selejtezősorozattól.

Kiss Judit 2017. október 11., szerda

Az egy főre eső rossz hírek

Ha csak találomra olvas bele valaki a hazai portálok kínálatába, lapozza fel az újságokat, naponta értesülhet arról, mi minden nem működik zökkenőmentesen az egészségügyben (sem).

Rostás Szabolcs 2017. október 10., kedd

Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Bálint Eszter 2017. október 09., hétfő

A romániai oktatás állatorvosi csikója

Magyarán, továbbra is ott tartunk, hogy akár Ion Creangă gyermekkori emlékei esetében, egy archaikus szöveggel kínozzák a gyermekeket, és csodálkoznak azon, hogy aztán elmegy a kedvük az egésztől.

Balogh Levente 2017. október 06., péntek

Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek hirdető Romániából.

Páva Adorján 2017. október 05., csütörtök

Erősítés Budapest és Bukarest között félúton

Végre alaperősítésben gondolkodnak a Budapest–Erdély–Bukarest-tengely közbülső részén: hosszú idő után a lehetséges együttműködésről egyeztettek hétfőn az RMDSZ, illetve az EMNP és az EMNT vezetői.

Kiss Judit 2017. október 04., szerda

Mikor nézhet tükörbe, miniszter úr?

Azt mondta hozzáértő és elhivatott tanügyminiszterünk a minap az egyetemi tanév megnyitóján, hogy ő márpedig nem tud nyugodtan tükörbe nézni addig, amíg nem teljesíti vállalt küldetését.

Molnár Judit 2017. október 04., szerda

Egy szófordulat mélyrétegei

Furcsa alak vagyok: ilyen sok idő után is még rá tudok csodálkozni az anyanyelvem rejtett kincseire.

Balogh Levente 2017. október 03., kedd

Katalán önállósodás spanyol „támogatással”

Óriási kérdés, hogy létezhet-e még olyan megoldás, olyan kompromisszum, amely nyomán a katalánok – persze önállóságuk növelése nyomán – még hajlandóak lemondani a függetlenségről. Ugyanakkor a nemzetközi közösség állásfoglalása is döntő.

Vélemény
Balogh Levente: Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel ...

Páva Adorján: Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ...

Rostás Szabolcs: Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének ...

Hallgassa online rádióinkat