Kiss Judit

2018. október 05., 13:22

Miniszteri hattyúdal

A nálunk felé oly gyakori látszatintézkedések sorát gazdagítja a miniszteri rendelet, amelyet süllyesztőbe kerülése előtti utolsó mozdulatként, rendkívül „áldásos” és „hozzáértő” tevékenységének „hattyúdalaként” fogadott el a minap Valentin Popa volt oktatási tárcavezető.

(Sok elődjével ellentétben a magyar közösség talán megjegyezte a nevét: mint tudjuk, ő az a döntéshozó, aki a kisebbségi diákok romántanítását meggyalázó, az egész oktatásban óriási káoszt okozó rendeletébe bukott bele).

Most azonban a legutolsó Valentin Popa-i intézkedésről van szó, a pedagógusokra vonatkozó etikai kódex elfogadásáról. A 2011-ben kezdeményezett, de csak most hatályossá váló elképzelés szerint a tanárok nem fogadhatnak el anyagi juttatásokat, ajándékokat, különféle szolgáltatásokat a szülőktől; a kódex többek közt megtiltaná, hogy saját tanítványaiknak magánórákat tartsanak. (Figyelemre méltó, hogy Romániában, akár a népmesékben, hét kerek esztendőnek kell eltelnie, hogy végre megszülessen, legalábbis papíron egy egyébként sokak számára fontos változásokat megfogalmazó rendelkezés).

Azonban naivitás lenne elvárni, hogy egy ilyen kódex létezése a gyakorlatban is jelentsen majd valamint. Hiszen ha életbe is lép a rendelet, ha meg is jelenik a Hivatalos Közlönyben, akkor sem gondolhatja senki komolyan, hogy jottányival is csökkenne a romániai viszonyokat, így persze az oktatási rendszert is keresztül-kasul átszövő korrupció. Ha egyáltalán rajtakapják a tanárt, hogy ajándékot, anyagi juttatást fogad el mondjuk vizsgáztatásért, magyarán a munkájáért (amit, tegyük hozzá zárójelben, jelenleg a korábbiakhoz képest méltányosan megfizetnek), akkor is maximum írásbeli megrovásban részesül, esetleg fegyelmi eljárás indulhat ellene, kis ejnye-bejnye, semmi több. Az pedig másfelé vivő kérdés, de szorosan idetartozik, hogy közben a pedagógusi munkából bizony hosszú ideje csúfot űz az oktatási rendszer: megannyi esztelen megszorítás, korlátozás, lehetetlenebbnél lehetetlenebb rendelkezés, fölösleges papírmunka terheli a tanárokat.

De vissza az etikai kódexhez: biztosak lehetünk abban, hogy akárcsak megannyi más, bár érvényben lévő, de csak papíron lévő szabályozás, Popa utolsó intézkedése sem fog sokat változtatni a mindennapi korrupciós gyakorlaton. Valószínűleg továbbra is érvényben marad az, ami Romániában oly sok területen: rendeletek ide vagy oda, ha úgy adódik, igenis elfogadja (vagy horribile dictu, egyenesen elvárja vagy elkéri) a többletjuttatást az orvos, az egészségügyi alkalmazott, a tanár, a hivatalnok, a rendőr, a jegyellenőr, satöbbi.

Költői, de jogos a kérdés, hogy vajon mikor születnek Romániában olyan rendelkezések, amelyek érdemben változtatnak a csúszópénzek gyakorlatán, az azt életben tartó, mélyen gyökerező mentalitáson. Olyanok, amelyek többek lesznek egy-egy süllyesztőbe került, inkompetens miniszter csendbe kiáltott hattyúdalánál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat