HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. október 05., 13:22

Miniszteri hattyúdal

A nálunk felé oly gyakori látszatintézkedések sorát gazdagítja a miniszteri rendelet, amelyet süllyesztőbe kerülése előtti utolsó mozdulatként, rendkívül „áldásos” és „hozzáértő” tevékenységének „hattyúdalaként” fogadott el a minap Valentin Popa volt oktatási tárcavezető.

(Sok elődjével ellentétben a magyar közösség talán megjegyezte a nevét: mint tudjuk, ő az a döntéshozó, aki a kisebbségi diákok romántanítását meggyalázó, az egész oktatásban óriási káoszt okozó rendeletébe bukott bele).

Most azonban a legutolsó Valentin Popa-i intézkedésről van szó, a pedagógusokra vonatkozó etikai kódex elfogadásáról. A 2011-ben kezdeményezett, de csak most hatályossá váló elképzelés szerint a tanárok nem fogadhatnak el anyagi juttatásokat, ajándékokat, különféle szolgáltatásokat a szülőktől; a kódex többek közt megtiltaná, hogy saját tanítványaiknak magánórákat tartsanak. (Figyelemre méltó, hogy Romániában, akár a népmesékben, hét kerek esztendőnek kell eltelnie, hogy végre megszülessen, legalábbis papíron egy egyébként sokak számára fontos változásokat megfogalmazó rendelkezés).

Azonban naivitás lenne elvárni, hogy egy ilyen kódex létezése a gyakorlatban is jelentsen majd valamint. Hiszen ha életbe is lép a rendelet, ha meg is jelenik a Hivatalos Közlönyben, akkor sem gondolhatja senki komolyan, hogy jottányival is csökkenne a romániai viszonyokat, így persze az oktatási rendszert is keresztül-kasul átszövő korrupció. Ha egyáltalán rajtakapják a tanárt, hogy ajándékot, anyagi juttatást fogad el mondjuk vizsgáztatásért, magyarán a munkájáért (amit, tegyük hozzá zárójelben, jelenleg a korábbiakhoz képest méltányosan megfizetnek), akkor is maximum írásbeli megrovásban részesül, esetleg fegyelmi eljárás indulhat ellene, kis ejnye-bejnye, semmi több. Az pedig másfelé vivő kérdés, de szorosan idetartozik, hogy közben a pedagógusi munkából bizony hosszú ideje csúfot űz az oktatási rendszer: megannyi esztelen megszorítás, korlátozás, lehetetlenebbnél lehetetlenebb rendelkezés, fölösleges papírmunka terheli a tanárokat.

De vissza az etikai kódexhez: biztosak lehetünk abban, hogy akárcsak megannyi más, bár érvényben lévő, de csak papíron lévő szabályozás, Popa utolsó intézkedése sem fog sokat változtatni a mindennapi korrupciós gyakorlaton. Valószínűleg továbbra is érvényben marad az, ami Romániában oly sok területen: rendeletek ide vagy oda, ha úgy adódik, igenis elfogadja (vagy horribile dictu, egyenesen elvárja vagy elkéri) a többletjuttatást az orvos, az egészségügyi alkalmazott, a tanár, a hivatalnok, a rendőr, a jegyellenőr, satöbbi.

Költői, de jogos a kérdés, hogy vajon mikor születnek Romániában olyan rendelkezések, amelyek érdemben változtatnak a csúszópénzek gyakorlatán, az azt életben tartó, mélyen gyökerező mentalitáson. Olyanok, amelyek többek lesznek egy-egy süllyesztőbe került, inkompetens miniszter csendbe kiáltott hattyúdalánál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2018. október 03., szerda

Kelet-Európa, a bűnbak

Magyarország, Lengyelország s most Románia. Mi a közös bennük Brüsszelből nézve? Az egykori szocialista tábor volt tagjai, akik megsínylették a rájuk erőltetett szovjet kommunista rendszert, s még nem gyógyultak teljesen ki a Moszkvából behurcolt kórból.

Balogh Levente 2018. október 02., kedd

Az autópálya esztétikája

Az egyik legszebb autópálya-szakasznak nevezte Narcis Neaga, az országos közútkezelő vállalat igazgatója az észak-erdélyi sztráda hétvégén átadott, mintegy tíz kilométeres, Gyalu és Magyarnádas közötti részét, és ezzel nehéz vitába szállni.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. október 01., hétfő

A kisebbségi kártya Ukrajnában

Erdélyi magyarként déjà vu érzésünk lehet mindazzal kapcsolatban, ami ma Kárpátalján történik. A legtöbb határtologatást megért egykori magyar tartomány közössége nemcsak gazdaságilag, hanem kulturálisan is rosszabb helyzetben van ma, mint a Szovjetunió idején.

Ábrám Zoltán 2018. szeptember 29., szombat

PUBLICISZTIKA – MOGYE: kezelés vagy műtét?

Hetvenhárom éves, vagy hetven, nem is tudom. Az utóbbi időben egyre többet betegeskedik. Sokféle kórisméje van, több orvos megvizsgálta már. Egyesek a veleszületett betegséget hangsúlyozzák, mások a szerzett kórt vizsgálják.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. szeptember 28., péntek

Két térkép, egy rendelet és egy lemondás

Nem ringatjuk magunkat abban az illúzióban, hogy Valentin Popa oktatási miniszter azért mondott le tisztségéből, mert belátta: az oktatási tárca nevetségessé teszi magát azáltal, hogy vegzálni kezdte a székelyudvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolát.

Páva Adorján 2018. szeptember 27., csütörtök

Ezek elmentek vadászni

A történelem élő emlékezetének rákfenéje, hogy a jelenkor időnként célirányosan fonákjára fordítja a múlt bizonyos foszlányait, és kénye-kedve szerint használja mindenkori érdekei kiszolgálására.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. szeptember 27., csütörtök

Akik a rövidebbet húzzák

Hetek óta tiltakozunk, tüntetünk, petíciót írunk, nyomatékosítunk, felháborodottan diszkriminációt kiáltunk (persze jogosan), kopogtatunk borítékainkkal, kérvényeinkkel, aláírásainkkal a nagy hatalmú miniszter vastag tölgyfa ajtaján.

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 25., kedd

Nem politikusnak való vidék

Nem tudom, milyen mértékben foglalkoztatja, aggasztja, az eddigitől eltérő közszereplésre sarkallja az érintetteket, hogy a romániai politikai osztálynak soha nem volt annyira csapnivaló a megítélése, mint manapság.

Bálint Eszter 2018. szeptember 25., kedd

Sok hűhó semmiért?

Sok hűhó semmiért – mondhatjuk a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának pénteki ülése nyomán, hiszen minden maradt a régiben.

Makkay József 2018. szeptember 22., szombat

Terepjáróra cserélt vállalkozói becsület

A romániai munkaerőhiányról jobbára csak becsült adataink vannak. Nemrég a pénzügyminiszter mondta, hogy a hazai munkaerőpiacról legalább egymillió ember hiányzik, de lehet, hogy akár több is. A lényeg az, hogy kevés olyan cég van az országban, ahol ez ne okozna gondot.

HIRDETÉS
Vélemény
Pataky István: Kelet-Európa, a bűnbak

Magyarország, Lengyelország s most Románia. Mi a közös bennük Brüsszelből nézve? Az egykori szocialista ...

Balogh Levente: Az autópálya esztétikája

Az egyik legszebb autópálya-szakasznak nevezte Narcis Neaga, az országos közútkezelő vállalat igazgatója ...

Makkay József: A kisebbségi kártya Ukrajnában

Erdélyi magyarként déjà vu érzésünk lehet mindazzal kapcsolatban, ami ma Kárpátalján ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS