Kiss Judit

2018. október 05., 13:22

Miniszteri hattyúdal

A nálunk felé oly gyakori látszatintézkedések sorát gazdagítja a miniszteri rendelet, amelyet süllyesztőbe kerülése előtti utolsó mozdulatként, rendkívül „áldásos” és „hozzáértő” tevékenységének „hattyúdalaként” fogadott el a minap Valentin Popa volt oktatási tárcavezető.

(Sok elődjével ellentétben a magyar közösség talán megjegyezte a nevét: mint tudjuk, ő az a döntéshozó, aki a kisebbségi diákok romántanítását meggyalázó, az egész oktatásban óriási káoszt okozó rendeletébe bukott bele).

Most azonban a legutolsó Valentin Popa-i intézkedésről van szó, a pedagógusokra vonatkozó etikai kódex elfogadásáról. A 2011-ben kezdeményezett, de csak most hatályossá váló elképzelés szerint a tanárok nem fogadhatnak el anyagi juttatásokat, ajándékokat, különféle szolgáltatásokat a szülőktől; a kódex többek közt megtiltaná, hogy saját tanítványaiknak magánórákat tartsanak. (Figyelemre méltó, hogy Romániában, akár a népmesékben, hét kerek esztendőnek kell eltelnie, hogy végre megszülessen, legalábbis papíron egy egyébként sokak számára fontos változásokat megfogalmazó rendelkezés).

Azonban naivitás lenne elvárni, hogy egy ilyen kódex létezése a gyakorlatban is jelentsen majd valamint. Hiszen ha életbe is lép a rendelet, ha meg is jelenik a Hivatalos Közlönyben, akkor sem gondolhatja senki komolyan, hogy jottányival is csökkenne a romániai viszonyokat, így persze az oktatási rendszert is keresztül-kasul átszövő korrupció. Ha egyáltalán rajtakapják a tanárt, hogy ajándékot, anyagi juttatást fogad el mondjuk vizsgáztatásért, magyarán a munkájáért (amit, tegyük hozzá zárójelben, jelenleg a korábbiakhoz képest méltányosan megfizetnek), akkor is maximum írásbeli megrovásban részesül, esetleg fegyelmi eljárás indulhat ellene, kis ejnye-bejnye, semmi több. Az pedig másfelé vivő kérdés, de szorosan idetartozik, hogy közben a pedagógusi munkából bizony hosszú ideje csúfot űz az oktatási rendszer: megannyi esztelen megszorítás, korlátozás, lehetetlenebbnél lehetetlenebb rendelkezés, fölösleges papírmunka terheli a tanárokat.

De vissza az etikai kódexhez: biztosak lehetünk abban, hogy akárcsak megannyi más, bár érvényben lévő, de csak papíron lévő szabályozás, Popa utolsó intézkedése sem fog sokat változtatni a mindennapi korrupciós gyakorlaton. Valószínűleg továbbra is érvényben marad az, ami Romániában oly sok területen: rendeletek ide vagy oda, ha úgy adódik, igenis elfogadja (vagy horribile dictu, egyenesen elvárja vagy elkéri) a többletjuttatást az orvos, az egészségügyi alkalmazott, a tanár, a hivatalnok, a rendőr, a jegyellenőr, satöbbi.

Költői, de jogos a kérdés, hogy vajon mikor születnek Romániában olyan rendelkezések, amelyek érdemben változtatnak a csúszópénzek gyakorlatán, az azt életben tartó, mélyen gyökerező mentalitáson. Olyanok, amelyek többek lesznek egy-egy süllyesztőbe került, inkompetens miniszter csendbe kiáltott hattyúdalánál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 31., péntek

Magyar siker, magyar esély

Nem kell ahhoz katolikusnak lenni, hogy az ember átérezze, mekkora jelentőséggel bír a magyar közösség számára az, hogy Ferenc pápa személyében először látogat Erdélybe a római katolikus egyház feje.

Kiss Judit 2019. május 30., csütörtök

Gyermeknap – több mint lufis ünnep

Már két éve hivatalos munkaszüneti nap Romániában június elseje, hogy a felnőttek társadalma méltóképpen, a munka kötöttségeitől megszabadulva megünnepelhesse a gyermekek napját. Ilyenkor látványos ajándékozással, közösségi szabadidős programokkal ünneplik az ifjú nemzedéket.

Pataky István 2019. május 29., szerda

Élet Dragnea után

Esetenként politikai befolyással, titkosszolgálati beavatkozásokkal ugyan, de működik a korrupcióellenes harc Romániában. A Liviu Dragnea elleni ítélet a normalitást, a jó irányt mutatja.

Rostás Szabolcs 2019. május 27., hétfő

Bukások és elkerült pofonok tanulságai

Noha rengeteg becslés látott napvilágot az európai parlamenti választást megelőzően, még a legtapasztaltabb elemzők sem számítottak arra, hogy ennyi meglepetést tartogat a romániai megmérettetés.

Balogh Levente 2019. május 24., péntek

Az EP-választás tétjei

Talán soha nem előzte meg ilyen feszültség az európai parlamenti választásokat, mint most.

Pataky István 2019. május 22., szerda

Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség ügyeit.

Balogh Levente 2019. május 21., kedd

Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ránk, magyarokra és Magyarországra.

Rostás Szabolcs 2019. május 20., hétfő

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Vélemény
Balogh Levente: Magyar siker, magyar esély

Nem kell ahhoz katolikusnak lenni, hogy az ember átérezze, mekkora jelentőséggel bír a magyar közösség ...

Kiss Judit: Gyermeknap – több mint lufis ünnep

Már két éve hivatalos munkaszüneti nap Romániában június elseje, hogy a felnőttek társadalma ...

Pataky István: Élet Dragnea után

Esetenként politikai befolyással, titkosszolgálati beavatkozásokkal ugyan, de működik a korrupcióellenes harc ...