Páva Adorján

2018. június 22., 08:16

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyozásáról.

Bukarest ma is kőbe vésett, megingathatatlan alaptörvényként sulykol a nemzedékek fejébe egy olyan idejétmúlt, folyamatosan meghamisított egységképet, amelyet gyakorlatilag egy megkopott, modern szellemi-lelki táplálékra éhező hazafiasságideál, illetve a mocskos figyelemelterelő eszközökkel fenntartott magyarveszélyképzet tart egyben. Csakhogy az egyre súlyosabb valós problémákkal nap mint nap küszködő, gondolkodó embereket nem lehet a végtelenségig hülyíteni.

Csak idő kérdése volt, hogy egy befolyással bíró, népszerű erdélyi román politikus mikor veszi a bátorságot, hogy a felvilágosult elégedetlenkedők élére álljon; olyan eszme élharcosává váljon, amely idővel sorsfordító evidenciává dagadhat a rengeteg elfojtott panasz, sérelem, megaláztatás kimondásával. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester történelmi tettet hajtott végre, amikor egy múlt heti üzleti fórumon kertelés nélkül kijelentette: nem a régiósítás, hanem az autonómia híve, és a gazdasági és közigazgatási önrendelkezés lehetne Románia új országprojektje, a dél-tiroli mintát követve. Azonban szavainak súlya – főleg a centenárium évében – vitathatatlan, hiszen vezető román politikus ilyet még nem mondott.

Csak találgatni lehet, hogy a merész húzásairól elhíresült, vitatott, ám rendkívül népszerű intézkedéseket hozó elöljáró – aki 2016-ban előzetes letartóztatásban nyerte meg ismét a bányai polgármester-választást, a szavazatok több mint 70 százalékával – aznap reggel találta ki „ütős”, de mélyreható ismereteket nélkülöző mondandóját, vagy pedig régóta érleli magában a gondolatokat. Tény viszont, hogy Bukarest-ellenes kifakadása rendkívüli módon illik az erdélyi magyar önrendelkezési érvekhez, törekvésekhez, és olyan többségi partnerré „emeli” Cherecheșt, amelyről eddig – valljuk be – csak álmodoztunk.

Egyes vélemények szerint nekünk most nem szabad beleszólnunk: hallgatnunk kell, és hagynunk, hogy az „elültetett magok” maguktól kisarjadjanak ott, ahol kell vagy lehet. Megfontolandó hozzáállás, de azért úgy sem tehetünk, mintha mi sem történt volna – az elhallgatás most éppen a „fagy birodalmának” viszonyulása, amely egyelőre sem pártpolitikai, sem médiafegyverzetét nem irányította „a hazaárulással egyenlő repesztés miatt jégkaróba húzandó” Cherecheșre. Igaz, hogy csendesen, de nekünk most azzal kellene foglalkoznunk, hogy a saját lovánál is szebbet kínáljunk fel a nagybányai polgármesternek. Tapogatózzunk, érdeklődjünk, mi állhat megnyilatkozása mögött, és ha komolyan gondolja, meséljen csak, tud-e még olyan erdélyi (román) politikusokról, akik egyetértenek vele, és nyíltan mögé állnának. Mert ha ez így lenne, belátható időn belül új fejezet kezdődne Erdély történelmében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. június 20., szerda

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!”

Rostás Szabolcs 2018. június 19., kedd

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

Balogh Levente 2018. június 14., csütörtök

Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés nyomán már mindenki tudni fogja, hogyan végződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse a házigazdák és Szaúd-Arábia között.

Páva Adorján 2018. június 13., szerda

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

Kiss Judit 2018. június 12., kedd

Alázó, megengedő tanügyi rendszerünk

Felháborító, hogy simán megtörténhet, ami a minap Kolozsváron: a halláskárosultak iskolájában a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott ököllel többször arcon ütötte, majd halálosan megfenyegette a bentlakó diáklányt.

Balogh Levente 2018. június 11., hétfő

Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésétől az iráni atomalku felmondásán át legutóbbi, gazdasági jellegű húzásáig.

Rostás Szabolcs 2018. június 10., vasárnap

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Balogh Levente 2018. június 09., szombat

Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává vált.

Rostás Szabolcs 2018. június 08., péntek

Trianon és valóság

Nem árt, ha már az elején tisztázzuk: a revízió, a határmódosítás témája nem tekinthető tabunak.

Vélemény
Kiss Judit: Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, ...

Rostás Szabolcs: Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, ...

Bálint Eszter: Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, ...

Hallgassa online rádióinkat