Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Vakrandevú egy könyvvel – lektűr helyett szépirodalom

Dávid Anna Júlia | 2016.12.21. [14:50]

Az ismeretlen izgalma, kevés inger az első benyomásnál és egy hirtelen döntés – így hívja vakrandevúra az olvasókat egy könyvvel a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár.

vakrandi-pa-4_or_b

A barna papírba csomagolt, ismeretlen kiadványt haza lehet vinni, meg lehet ismerni, majd véleményezni is lehet – ezt könyvvel vagy mozijeggyel díjazzák a szervezők. Dáné Melinda könyvtáros, a kezdeményezés ötletgazdája egy magyarországi könyvtártól vette át az ötletet. Mint mondta, lényegében játékra invitálják az olvasókat: a könyvtár könyveit csomagolták be barna papírba, jelzettel látták el, és külön polcra pakolták, innen lehet válogatni. A kezdeményezés célja, hogy olyan könyvet is kézhez kapjon az olvasó, amit amúgy nem olvasna el: például aki általában lektűrt olvas, annak így szépirodalmi mű kerül a kezébe.

Dáné Melinda kifejtette, könyvtárosként azt vette észre, hogy az olvasók leginkább első benyomás alapján ítélik meg a kiadványokat: hogy néz ki, mennyien kölcsönözték ki. Persze van példa ennek az ellenkezőjére is, hiszen sokan az újdonságokat keresik. Az olvasóknak általában fontos a borító, a cím, a szerző, de a vakrandin nem tudnak semmit a könyvről. Dáné Melinda elmondta, igyekeztek magyar és világirodalmi alkotásokat kiválasztani, amelyek elnyerhetik az olvasók tetszését. A könyvtáro­sok azt tapasztalják, hogy az olvasók nagy kedvvel vetik bele magukat az ismeretlen könyvekkel való találkozásba. Kedden délben éppen harmincnyolc csomagolt könyv várakozott a polcon, hétfő óta legalább ennyit elvittek – mesélték. Ha elfogy, csomagolnak még, akinek kedve támad játszani, térjen be a könyvtárba, egy ideig még biztosan tart az akció.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét