Újdonságok a Szigligetinél – premierekkel várja a közönséget a nagyváradi színház társulata

Krónika 2018. november 10., 13:42

Új bemutatókkal várja közönségét a nagyváradi Szigligeti Színház társulata: Csehov Apátlanul című darabját, valamint a Kövekkel a zsebben című előadást mutatja be a közeljövőben a társulat, amely hangsúlyt fektet a fiatal alkotókra is.

Csehov Platonov című drámájából készült az Apátlanul című előadás, amit vasárnap mutatnak be Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad

Csehov-drámát mutat be a nagyváradi Szigligeti Színház ezen a hétvégén, majd jövő hétvégén Kardos M. Róbert és ifj. Kovács Levente pályafutásának kettős évfordulója alkalmából igazi jutalomjátékot: az együttes két meghatározó színészegyénisége Ma­rie Jones Kövek a zsebben című kétszemélyes drámájával lép színpadra – közölte a társulat.

Vasárnap 19 órától mutatja be a Szigligeti Anton Pavlovics Csehov Apátlanul című darabját Botos Bálint rendezésében. Csehov első, 18-19 éves korában írt színdarabját Radnai Annamária fordításában viszik színre az alkotók. A nagyszalontai születésű színész-rendező, Botos Bálint első alkalommal dolgozik együtt a Szigligeti Társulattal.

Csehov egy régi szerelem. Számomra ő az egyedüli, aki képes nagyon mély emberi drámákat, fájdalmakat, dühöket, félelmeket mozgatni úgy, hogy közben nem tűnik el a mosoly az arcáról. Személyes kapcsolatom van több témával is, ami ebben a szövegben megjelenik, és valószínűleg azért éreztem, hogy érdemes hozzányúlnom, mert nemcsak a kívülálló, elemző perspektívájából nézem a darabot, hanem keresem az olyan pontokat, ahol ez a személyesség helyet kap a munkában”

– mondta el Botos Bálint a darabválasztásról.

A falusi tanító, Platonov szövevényes szerelmi történetét, valamint a mindenkori társadalom éles kritikáját megfogalmazó előadás fiatal alkotói csapat közreműködésével kerül színpadra: a produkció zenéjét Bocsárdi Magor, a sZempöl együttes frontembere, számos díjazott színpadi zene szerzője jegyzi, az előadás díszlet- és jelmeztervezője pedig Bajkó Blanka Alíz, aki korábban elnyerte a Színikritikusok Díja legjobb jelmeznek járó díját.

Kardos M. Róbert és ifj. Kovács Levente előadásában november 16-án, 19 órától láthatja a nagyérdemű Marie Jones Kövek a zsebben című drámáját, Charlie és Jake, két ágrólszakadt ír statiszta történetét. A helyszín egy hollywoodi filmstáb által megszállt ír falucska a 90-es évek elején. „Marie Jones drámája igen csalogató, hiszen egy parádés, karakterből karakterbe bújó, jóízű játék lehetőségével kecsegtet, egy sűrű – olykor mulatságos, máskor szívszorongató másfél órában” – nyilatkozta az előadás rendezője, Balogh Attila.

A társulat azt is közölte,

a fiatal alkotókat is reflektorfénybe állítják: az általuk színre vitt előadásokból tart seregszemlét november 21–25. között a Szigligeti Színház.

Az intézmény első ilyen jellegű, Showcase 2018 címet viselő eseménysorozatában a 2018/2019-es évad frissen bemutatott produkciói kapnak helyet. A Show­case 2018 célja, hogy a szakma és a nagyközönség számára is láthatóvá tegye a Szigligeti Színház azon törekvését, hogy a legkülönbözőbb előadó-művészet ágazatokból érkező fiatal alkotóknak biztosítson teret az alkotáshoz, így a rendezvény öt napja alatt táncszínházi előadás, Csehov-dráma, kortárs örömjáték és Shakespeare-adaptáció is látható lesz. Többek közt Györfi Csaba új koreográfiáját, a Nagyvárad Táncegyüttes októberben bemutatott Idegen című passió­játékát is láthatja a közönség, valamint a Lilliput Társulat a szakmai közönségnek szánt házi bemutatóját , Szekernyés László zenés mesejátékát. A Trón alatt a király című előadást Hajdu Géza, a Szigligeti Társulat örökös tagja rendezi, olyan fiatal alkotókkal karöltve, mint Györfi Csaba koreográfus, Bakk-Dávid László zeneszerző, Rá­kay Tamás díszlettervező, illetve Cristina Breteanu jelmeztervező.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat