Új kortárs művészeti központ nyílt Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2017. június 09., 15:36 utolsó módosítás: 2017. június 09., 15:50

Ünnepélyes avatóbeszédeket és minden egyéb felhajtást nélkülözve nyílt meg csütörtök este Kolozsváron a Köz-Pont elnevezésű, a kortárs művészetnek és kultúrának szánt létesítmény.

Fotó: Szabó Tünde

A vasútállomás közelében, a Gyufagyár (Fabrica de Chibrituri) utca 9. szám alatt található új művészeti tér (román nevén Centrul de Interes) nyitórendezvényén, az egyik galériában premierként a román filmes újhullám megteremtőjeként számon tartott

Cristi Puiu filmrendező első fotókiállítása nyílt meg,

a fényképeket a legutóbbi, Sieranevada című filmjének utómunkálatai során készítette.

„Kolozsvár a vizuális művészetek központjaként híresült el, így némileg szerencsésnek mondhatom magam, hogy Sorin Neamțu képzőművész úgy döntött, helyet ad a munkáimnak a Köz-Pont galérájában” – nyilatkozta a sajtónak a helyszínen Cristi Puiu.

A filmrendező látványosnak nevezte a kortárs kultúrának otthont adó új helyszínt. Hozzáfűzte: a kiállítótér nem csupán a Romániában megszokottakhoz képest rendkívüli – ugyanakkor szerinte igazságtalan a művészeti teret kialakítókkal szemben, ha a nyugat-európaiakhoz hasonlítgatják munkájukat, miközben az önmagában is megállja a helyét.

Cristi Puiu a megnyitón Fotó: Szabó Tünde

Berszán Zsolt, a Bázis Egyesület alapítója elmondta:

alig egy hónap alatt készült el a képzőművészeti központ.

Mint részletezte, a térben helyet kapó galériákat és műtermeket nem lehet „összekeverni”: ezek egymástól elkülönítve működnek – ez az újszerű abban, ahogy a Köz-Pont működik. A Bázis Alapítvány is saját térrel rendelkezik a központon belül a külföldi alkotások bemutatására, amely teljesen elkülönül – nem is ugyanazon az emelten található – a hazai fiatal művészek kísérleti próbálkozásait befogadó műteremtől.

Florin Ștefan, az Ecsetgyári Galérák és Művészek Szövetségének elnöke ugyanakkor elmondta: objektív okok miatt hagyták el az Ecsetgyárat, ahol hét éve elkezdték a tevékenységüket. Jelenleg több mint 30 képzőművészt tömörít a szervezetük.

Kolozsvár vizuális művészetek terén betöltött szerepe miatt is megérdemli ezt a helyszínt.

Képzőművészeti egyetemünk van, és gazdag hagyományaink, nagyon tehetséges fiatal művészekkel. Olyan generációt akarunk nevelni, amelynek mondanivalója lesz a világ számára” – fogalmazott Florin Ștefan.

Fotó: Szabó Tünde

A Köz-Pont az Ecsetgyári Galériák és Művészek Szövetségének, illetve az Ecsetgyári Művészek Egyesületének kezdeményezésére alakult meg. Közleményükben úgy fogalmaznak: az új művészeti tér célja, hogy „tovább gazdagítsa a város vibráló kulturális életét”. A helyszínen öt galériát, négy projektteret, három, rezidensprogramoknak helyet adó teret, valamint 24 műtermet alakítottak ki. Méretét, infrastruktúráját, valamint a kiállítóterek és az ott alkotó képzőművészek számát tekintve a Köz-Pont egyedülállónak számít az országban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat