Tompa Gábor kolozsvári igazgató az Európai Színházi Unió új elnöke

Krónika 2018. május 14., 16:05

Az Európai Színházi Unió (UTE) hétvégi közgyűlésén Tompa Gábort, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját választották a szervezet új elnökévé.

Tompa Gábor célja lesz a régi és új értékek közti kapcsolat megteremtése, a szervezet ismertségének és elismertségének megerősítése (archív felvétel) Fotó: Biró István

Tompa Gábor Michal Dočekal csehországi rendezőt, a prágai Nemzeti Színház korábbi igazgatóját váltotta az UTE élén, a közgyűlésnek a budapesti Vígszínház adott otthont – közölte a kincses városbeli teátrum.

Tompa Gábor elmondta, az UTE, Európa legkiemelkedőbb színházi társulatait és művészeit egyesítő ernyőszervezet elnökeként célja lesz a régi és új értékek közti kapcsolat megteremtése, a szervezet ismertségének és elismertségének megerősítése.

Emellett szeretné újra bevezetni az UTE éves színházi fesztiváljának megszervezését, melynek utolsó kiadására 2008-ban a bukaresti Bulandra Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében került sor. Tompa Gábor fontosnak tartja a rendszeres nyári akadémiák, művészeti csereprogramok szervezését, valamint szeretné felpezsdíteni a tagszínházak közötti együttműködést is.

Az Európai Színházi Unió közel 40 tagot számlál.

1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója. A szervezet a nemzetek közötti együttműködés fenntartható formáit hozza létre, melyek a mai társadalmat kritikusan szemlélő projektekben teljesednek ki. A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a Bulandra Színház igazgatója és Ilan Ronen, izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat